Σε έκθεση της Deutsche Bank για τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι ο ιός εξελίσσεται ραγδαία σε παγκόσμια πανδημία, καθώς έχει ξεφύγει από την Κίνα, έχει φτάσει έως τη Ν. Υόρκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου.

 Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι τα χρηματιστήρια θα σημειώνουν πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά και στο δυσμενές σενάριο οι απώλειες θα φτάσουν το 30%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

 Τα πιο πρόσφατα στατιστικά εκτός Κίνας δείχνουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σφοδρός και οι δείκτες PMI υποδεικνύουν πτώση-ρεκόρ στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις επιστροφής της δραστηριότητας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα σε περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, ακόμη και στην Κίνα, όπου ο κόσμος έχει πλέον εξοικειωθεί με τον ιό και το σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας.

 Γι’ αυτούς τους λόγους η DB εκτιμά ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του κοροναϊού θα είναι πολύ αρνητικός καθώς ο φόβος και η κοινωνική αποστασιοποίηση διαταράσσουν τη δραστηριότητα. Θα είναι όμως και περιορισμένης διάρκειας αφού οι αντιδράσεις αυτές θα υποχωρήσουν.

 «Στο βασικό μας σενάριο προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα μειωθεί σημαντικά στο τρέχον τρίμηνο αλλά θα αρχίσει να ανακάμπτει ισχυρά στο β’ τρίμηνο. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα πέσει κάτω του μηδενός στο β’ τρίμηνο, ενώ και η παγκόσμια ανάπτυξη θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο, πριν ανακάμψει σταδιακά και επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς».

 Όμως η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις προβλέψεις αυτές είναι μεγάλη. Η DB υποστηρίζει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης  (50 στην επόμενη συνεδρίαση και στη συνέχεια δύο φορές από 25μβ) και η ΕΚΤ θα αντιδράσει με στοχευμένες κινήσεις όπως νέο και εξειδικευμένο TLTRO για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.