ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοροναϊός: Όλα τα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης
Να μετριάσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού, επιχειρεί η κυβέρνηση, που συνεχίζει την υλοποίηση των μέτρων για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, ενώ κρατάει και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση
Το πακέτο μέτρων
Αναλυτικά το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:
– Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα.
Παράλληλα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
– Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας.
Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.
Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.
– Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.
Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για τους επιστήμονες
Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.
Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις.
Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δηλαδή από τον μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
-Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των αιτήσεων από τις τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 500 εργαζόμενους προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για το μήνα Απρίλιο.
Το ύψος της ενίσχυσης θα μπορεί να ανέλθει κατά ανώτατο όρια στα 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ενώ προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου είναι να μην γίνουν απολύσεις, μεταξύ άλλων.
– Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες.
Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ως 10 Απριλίου.
Παράταση 2,5 μηνών για τις μεταχρονολογημένες επιταγές
Παράταση 2,5 μηνών δίνεται στις μεταχρονολογημένες επιταγές που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό έδωσε με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών.
Το βασικό στοιχείο των σχετικών ρυθμίσεων είναι η αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες.
– Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.
– Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα καταβληθεί στο ακέραιο το δώρο Πάσχα
Σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στο σύνολό του θα δοθεί το Δώρο Πάσχα, με συμμετοχή του κράτους σε ένα ποσοστό – όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή – ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Το δώρο Πάσχα για τις επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή θα δοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η έκτακτη ενίσχυση μέχρι τις 10 Απριλίου.
Με απόφαση του πρωθυπουργού το τμήμα του Δώρου που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες (για το διάστημα που δεν εργάστηκαν) θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου αιτήσεις για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών τέως ΟΕΚ
Έως τις 30 Ιουνίου 2020, μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση οι δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ώστε να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, βάσει της υπουργικής απόφασης 52246/3173/26.01.2018, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού, όπως υπενθυμίζει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε την παράταση, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, της προθεσμίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ.
Σκοπός της απόφασης ήταν να συμπεριληφθούν, όσο το δυνατόν, περισσότεροι δανειολήπτες στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Συνεπώς, καλούνται, όσοι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν ανταποκριθεί, να υποβάλουν άμεσα την ηλεκτρονική αίτησή τους, ώστε να μειωθεί το αρχικό ποσό του δανείου, να εξασφαλίσουν περισσότερες και μικρότερες δόσεις και, σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής δυσπραγίας, να τύχουν αναστολής καταβολής δόσεων.
Έως και έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία μέσω ΕΣΠΑ το 2020
Μεγάλη ευελιξία, ώστε να διοχετευθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα πόροι του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία, εξασφάλισε η κυβέρνηση προκειμένου να διοχετεύσει στην οικονομία μέσα στο 2020 έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κατόπιν επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονισμένων ενεργειών των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα επετεύχθη η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, που αποτελούσε βασικό στόχο της κυβέρνησης.
Έρχεται ρευστότητα 7 δισ. στην αγορά
Ρευστότητα 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ρίχνει η κυβέρνηση μετά την έγκριση, το βράδυ της Παρασκευής, από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) του σχεδίου για την παροχή δάνειων κινήσεως κεφαλαίου σε ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 2 δισεκατ. ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης αποσαφήνισε τι προβλέπεται όσον αφορά την απόφαση για μετάθεση κατά 75 ημέρες της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών
Δείτε ΕΔΏ αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λόγω του κοροναϊού
«Κρατάμε εφόδια για την επόμενη ημέρα»
«Τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο. Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
«Υπάρχει σειρά από αλλά πολεμοφόδια που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ακολουθήσουμε επεκτατική πολιτική» τόνισε επίσης και συμπλήρωσε «Πρόκειται για μαραθώνιο όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση».
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ
Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, ενώ κρατάει και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση
Το πακέτο μέτρων
Αναλυτικά το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:
– Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά, μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα.
Παράλληλα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
– Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας.
Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτονται, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.
Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.
– Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.
Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για τους επιστήμονες
Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.
Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις.
Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δηλαδή από τον μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
-Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των αιτήσεων από τις τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 500 εργαζόμενους προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για το μήνα Απρίλιο.
Το ύψος της ενίσχυσης θα μπορεί να ανέλθει κατά ανώτατο όρια στα 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ενώ προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου είναι να μην γίνουν απολύσεις, μεταξύ άλλων.
– Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες.
Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ως 10 Απριλίου.
Παράταση 2,5 μηνών για τις μεταχρονολογημένες επιταγές
Παράταση 2,5 μηνών δίνεται στις μεταχρονολογημένες επιταγές που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό έδωσε με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών.
Το βασικό στοιχείο των σχετικών ρυθμίσεων είναι η αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), κατά 75 ημέρες.
– Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.
– Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα καταβληθεί στο ακέραιο το δώρο Πάσχα
Σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στο σύνολό του θα δοθεί το Δώρο Πάσχα, με συμμετοχή του κράτους σε ένα ποσοστό – όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή – ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Το δώρο Πάσχα για τις επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή θα δοθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η έκτακτη ενίσχυση μέχρι τις 10 Απριλίου.
Με απόφαση του πρωθυπουργού το τμήμα του Δώρου που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες (για το διάστημα που δεν εργάστηκαν) θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου αιτήσεις για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών τέως ΟΕΚ
Έως τις 30 Ιουνίου 2020, μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση οι δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ώστε να ωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, βάσει της υπουργικής απόφασης 52246/3173/26.01.2018, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού, όπως υπενθυμίζει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε την παράταση, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, της προθεσμίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών δανειοληπτών που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ.
Σκοπός της απόφασης ήταν να συμπεριληφθούν, όσο το δυνατόν, περισσότεροι δανειολήπτες στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Συνεπώς, καλούνται, όσοι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν ανταποκριθεί, να υποβάλουν άμεσα την ηλεκτρονική αίτησή τους, ώστε να μειωθεί το αρχικό ποσό του δανείου, να εξασφαλίσουν περισσότερες και μικρότερες δόσεις και, σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής δυσπραγίας, να τύχουν αναστολής καταβολής δόσεων.
Έως και έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία μέσω ΕΣΠΑ το 2020
Μεγάλη ευελιξία, ώστε να διοχετευθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα πόροι του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία, εξασφάλισε η κυβέρνηση προκειμένου να διοχετεύσει στην οικονομία μέσα στο 2020 έως και 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κατόπιν επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονισμένων ενεργειών των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα επετεύχθη η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, που αποτελούσε βασικό στόχο της κυβέρνησης.
Έρχεται ρευστότητα 7 δισ. στην αγορά
Ρευστότητα 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ρίχνει η κυβέρνηση μετά την έγκριση, το βράδυ της Παρασκευής, από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) του σχεδίου για την παροχή δάνειων κινήσεως κεφαλαίου σε ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 2 δισεκατ. ευρώ σύμφωνα με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης αποσαφήνισε τι προβλέπεται όσον αφορά την απόφαση για μετάθεση κατά 75 ημέρες της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών
Δείτε ΕΔΏ αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, λόγω του κοροναϊού
«Κρατάμε εφόδια για την επόμενη ημέρα»
«Τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο. Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
«Υπάρχει σειρά από αλλά πολεμοφόδια που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ακολουθήσουμε επεκτατική πολιτική» τόνισε επίσης και συμπλήρωσε «Πρόκειται για μαραθώνιο όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση».
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ
Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα