Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει – εκτός απροόπτου – η εφαρμογή στο Τaxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι λογιστές ζητούσαν να πάει πίσω η όλη διαδικασία δεδομένου ότι το σύστημα έχει φορτωθεί με μία σειρά από επιπλέον δουλειά όπως η υποβολή των αιτήσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για το επίδομα των 800 ευρώ, η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου, η επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ με τις ημερομηνίες να είναι πιεστικές.

Ωστόσο η Ανεξάρτητη Ανεξάρτητη Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανοίγει την Μεγάλη Εβδομάδα τις ηλεκτρονικές πύλες του Taxis για να υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ο συνολικός αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που πρόκειται να υποβληθούν υπολογίζονται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια.

Η προθεσμία όπως γράφει το in.gr, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα χορηγηθεί παράταση, τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου.

Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Το νέο έντυπο Ε1
Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το νέο φορολογικό έτος και των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή.

Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου. Ηλεκτρονικά υποβάλλονται και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, καθώς και οι εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής.

Στο βασικό έντυπο Ε1 και φέτος οι περισσότεροι κωδικοί για τα εισοδήματα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί και τα τεκμήρια είναι προσυμπληρωμένοι. Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2019 θα φορολογηθούν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, Εκτιμάται ότι εφόσον δεν υπήρξαν μεταβολές στα εισοδήματα, ο φόρος στα εκκαθαριστικά του 2020 θα είναι σε ανάλογα με τα περσινά επίπεδα.

Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.

 Οι φορολογικοί συντελεστές
Οι φορολογικοί συντελεστές κινούνται από 22% έως και 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Ειδικότερα:

– 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

– 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ

– 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ

– 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου
Οι φορολογούμενοι για να δικαιούται την έκπτωση φόρου έως 1.900 -2.100 ευρώ θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

-10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

-10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και

-10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.