Το πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα πρέπει να γίνει μια μορφή «απεριόριστης», μόνιμης βοήθειας προς χρεωμένες κυβερνήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

 Ο Βάιντμαν υπερασπίστηκε τις «ευέλικτες» αγορές της ΕΚΤ, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο χρέος από την Ιταλία, αλλά δήλωσε πως θα έπρεπε να έχουν προσωρινό μόνο χαρακτήρα.

 «Ευελιξία» δεν σημαίνει «χωρίς όρια», ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο Βάιντμαν. «Για άλλη μια φορά, είναι σημαντικό για εμένα η νομισματική πολιτική να μην θέτει λάθος κίνητρα για τα δημόσια οικονομικά».

 Προειδοποίησε ότι η εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ θα χρειαστεί να γίνει πιο σφιχτή όταν οι οικονομικές προοπτικές θα επιτρέψουν να μην χρειάζεται να εμπλέκεται αποτραπεί η κεντρική τράπεζα από το να εμπλακεί με την πολιτική και να επιβαρύνεται υπερβολικά η κεντρική τράπεζα.

 «Οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να θεωρούν ότι θα διατηρήσουμε χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων για πάντα ούτε ότι θα εξαλείψουμε τυχόν διαφορές στα ασφάλιστρα κρατικού ρίσκου», πρόσθεσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.

 Στις αρχές του μήνα η ΕΚΤ ενίσχυσε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ. Το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει έτσι στα 1,35 τρισ. ευρώ έναντι αρχικού σχεδιασμού για 750 δισ. ευρώ, ενώ παρατείνεται και η ισχύς του έως και τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021, με δέσμευση για επανεπένδυση των εσόδων έως και τα τέλη του 2022 τουλάχιστον.

 Όσον αφορά την οικονομία της Γερμανίας,  η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης θα τονώσει την ανάκαμψη και θα συμβάλει στη βελτίωση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος, αλλά όλα αυτά δεν θα είναι εμφανή στο β' τρίμηνο του 2020.