Φρένο την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ βάζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Ανησυχία για την πρακτική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ διαδέχεται τον ενθουσιασμό για την ιστορική, όπως, χαρακτηρίστηκε πολιτική συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.
Οι χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία , η Ιταλία και η Ελλάδα, που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία του κοροναϊού, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο για την εκταμίευση των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα συνδράμει στην επανεκκίνηση των οικονομιών τους καθώς το νέο κύμα της υγειονομικής κρίσης επιφέρει καθυστερήσεις στις διαδικασίες μετά την κύρωση και θεσμοθέτηση του Ταμείου.
Τον περασμένο Ιούλιο οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στο τεράστιο πακέτο, πέραν του 1.074 τρις ευρώ του κοινοτικού προϋπολογισμού (Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου) για το διάστημα 2021-2027 για να αναζωογονήσουν τις οικονομίες που σακάτεψε η πανδημία. Ωστόσο το σχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου αρκετοί βουλευτές ζητούν αύξηση των κονδυλίων του ΠΔΠ κατά 39 δισ. ευρώ.
Και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δηλώνει ανοικτό σε μια αύξηση αλλά σε μονοψήφιο μόνον αριθμό δις. και το Ευρωκοινοβούλιο να στυλώνει τα πόδια προς το παρόν, αλλά και να εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το θέμα του μηχανισμού υπεράσπισης του κράτους Δικαίου – με την Πολωνία και την Ουγγαρία να έχουν απειλήσει με βέτο, αν δεν ικανοποιηθούν από την τελική μορφή του - ευρωπαίος διπλωμάτης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, παρά την πρόσφατη έκκληση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ «να τηρηθεί οπωσδήποτε» ο στόχος της καταβολής των χρημάτων αυτών στις αρχές του 2021 . «Δεν θα είναι πλέον εφικτό να είναι έτοιμος ο κοινοτικός προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2021», δήλωσε στο Reuters.
Πέραν τούτου το Ταμείο Ανάκαμψης, που σχεδιάστηκε για να βγάλει την οικονομία από τη βαθύτερη ύφεση που γνώρισε ποτέ, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων κρατών μελών προκειμένου να μπορέσει η Κομισιόν να προχωρήσει στον δανεισμό από τις αγορές που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο. «Ακόμη κι αν επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η επικύρωση στα κράτη μέλη θα χρειαστεί κάπου ανάμεσα σε δυόμιση με τρεις μήνες. Κι αυτό είναι το θετικότερο σενάριο. Άρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καθυστερήσεις», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Κι ενώ η εκταμίευση των χρημάτων, που θα βοηθήσουν τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις να βγουν από την κρίση που προκάλεσε το lockdown της περασμένης άνοιξης, δεν αναμένεται πριν τα μέσα του ερχόμενου έτους, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ωθεί την Ευρώπη σε νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που αναμένεται να καταφέρουν νέα πλήγματα στην οικονομία της.