ΕΚΤ: Προειδοποιεί ότι η επίπτωση της πανδημίας στις τράπεζες δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή
Προειδοποίηση απευθύνουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στις τράπεζες της ευρωζώνης, η πλήρης επίπτωση της πανδημίας, καθώς οι ενέργειες στήριξης έχουν καλύψει τις ζημιές.
"Η κρίση δεν έχει τελειώσει, και η οικονομική της επίδραση δεν έχει ακόμη κάνει πλήρως την εμφάνιση της”, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Gabriel Makhlouf μιλώντας σε ένα πάνελ.
"Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικούς κινδύνους και περαιτέρω πιέσεις στις ήδη χαμηλές προοπτικές κερδοφορίας’ και πρέπει να είναι "εξαιρετικά συνετές” στην έκδοση μερισμάτων και να διασφαλίσουν ότι το κεφάλαιό τους είναι σε θέση να απορροφήσει αυτές τις ζημιές, πρόσθεσε.
Ο Makhlouf μίλησε μαζί με πολλούς από τους συναδέλφους του στο δ.σ. της ΕΚΤ, όπως ο vitas Vasiliauskas της Λιθουανίας, ο οποίος προειδοποίησε για αντίστοιχους κινδύνους.
Τα σχόλια αποτυπώνουν μεγαλύτερη ανησυχία για τις προοπτικές, σε σχέση με ό,τι εκφράστηκε από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde αυτή την εβδομάδα, η οποία δήλωσε πως η χρονιά ξεκινάει σε πιο θετική βάση "από αυτή που θα ήθελαν κάποιοι να δουν”.
Βασική πρόκληση είναι ότι οι επιχειρήσεις που δέχθηκαν την ενίσχυση από τα προγράμματα των κυβερνήσεων το 2020, θα μπορούσαν να βρεθούν σε δύσκολη θέση όταν αποσυρθούν αυτά τα προγράμματα.
Αυτό θα εντείνει την πίεση στο τραπεζικό σύστημα, στο οποίο έχει επίσης δοθεί κεφάλαιο και ρευστότητα από τις αρχές.
"Αν και παραμένω αισιόδοξος για τις προοπτικές μεσοπρόθεσμα, φοβάμαι ότι τα σημάδια από την πανδημία θα είναι πιο ορατά το 2021”, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.
"Το μορατόριουμ δανεισμού και τα μέτρα στήριξης απέτρεψαν τις μαζικές χρεοκοπίες των δανειζόμενων το 2020”.
Ο διοικητής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, πρόσθεσε πως οι επιδράσεις στο τραπεζικό σύστημα ίσως γίνουν ορατές στο επόμενο έτος, "καθώς τα αποτελέσματα της πανδημίας αναφορικά με την επίπτωση στα δάνεια και στο πιστωτικό ρίσκο, θα γίνουν ορατά το 2021”.
"Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνουμε θα χρειαστεί και το τελευταίο μισό του 2021 και 2022”, πρόσθεσε.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, εξέδωσε προειδοποίησε σε ξεχωριστή εκδήλωση.
Επικαλούμενος μελέτη της Τράπεζας αναφορικά με την Ιταλία, δήλωσε πως η ζημιά στις τράπεζες εξαρτάται από τη σύσταση των χαρτοφυλακίων δανείων τους, που σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες ίσως να μην αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
"Οι μικρές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες θα μπορούσαν να είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας”, δήλωσε.