Επιδότηση δόσης και σε επιχειρηματικά δάνεια
Το πράσινο φως στην επιδότηση δόσεων των δανείων για όσους επιχειρηματίες πλήττονται από την πανδημία έδωσαν οι θεσμοί, σχετικά με την επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα».
Σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσαν οι θεσμοί, η επιδότηση, τα ακριβή κριτήρια για τον υπολογισμό της οποίας θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να καλύψει όσες επιχειρήσεις έχουν πραγματικά ανάγκη βάσει της πτώσης του τζίρου τους αλλά και της στήριξης που έχουν λάβει μέχρι σήμερα μέσω των μέτρων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Τις συζητήσεις κυβέρνησης- θεσμών απασχόλησε επίσης και το θέμα των πλειστηριασμών, που, σύμφωνα με την άποψη των θεσμών, θα πρέπει να επανεκκινήσουν αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας για τα ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία των οφειλετών. Την άποψη αυτή προέβαλαν οι τράπεζες αλλά και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια για λογαριασμό των funds που τα έχουν αγοράσει, επισημαίνοντας ότι το οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών θέτει σε κίνδυνο τις τιτλοποιήσεις αλλά και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της κρατικής εγγύησης που έχει δοθεί στο πλαίσιο του «Ηρακλή».
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το οριζόντιο «πάγωμα», χωρίς διάκριση για το κατά πόσον οι ρευστοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της νέας οικονομικής κρίσης. Το μέτρο επηρεάζει τα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών διαχείρισης που έχουν αναλάβει τα δάνεια του «Ηρακλή». Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ζητήσει την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών για τα βιομηχανικά ακίνητα επιχειρήσεων που δεν βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας λόγω της πανδημίας, αλλά και τα οικιστικά ακίνητα υψηλής αξίας που δεν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του προγράμματος «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οσον αφορά την επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα», έτσι ώστε να επιδοτηθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια όσων εταιρειών έχουν πληγεί από την κρίση, οι επικεφαλής των θεσμών έδωσαν το πράσινο φως, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ποσοστό της επιδότησης θα φτάνει κατ’ ανώτατο όριο έως και 90% και θα βαίνει μειούμενο κατά τη διάρκεια της επιδότησης, κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα» για την πρώτη κατοικία.
Προϋπόθεση για την επιδότηση από το κράτος θα είναι η επιχείρηση να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι έως την ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα» η κυβέρνηση συμπληρωματικά θα εφαρμόσει 3μηνο πρόγραμμα –από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο– επιδότησης των τόκων των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μείωση του τζίρου λόγω COVID-19 από 20% και πάνω.
Στις συζητήσεις τέθηκε, τέλος, η αλλαγή του καταστατικού νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε μελλοντικές κεφαλαιακές αυξήσεις τραπεζών, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου και των φορολογουμένων. Ο νόμος έχει λάβει την έγκριση του ESM, των εποπτικών αρχών, δηλαδή της ΕΚΤ, αλλά και της DG Comp και της FISMA, ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση, και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο.