Ο προβληματισμός και το «μούδιασμα» των προηγούμενων εβδομάδων, όταν η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων ακύρωνε τις βασικές παραδοχές του οικονομικού σχεδιασμού, έχουν μετατραπεί σε «έκρηξη» αισιοδοξίας . Κι αυτό όχι γιατί απλώς κάποιοι στην κυβέρνηση ξύπνησαν με τις... καλές τους, αλλά γιατί το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει άρδην και, πολύ περισσότερο, γιατί τα μηνύματα από το διεθνές περιβάλλον είναι άκρως ενθαρρυντικά.

«Ο κίνδυνος δευτερογενούς κρίσης φαίνεται ότι απομακρύνεται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη», επισημαίνει στα «Π» κυβερνητικός αξιωματούχος κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο φόβος για ένα τσουνάμι πτωχεύσεων και απολύσεων, μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν επιβεβαιώνεται, απογοητεύοντας έτσι όσους είχαν επενδύσει πολιτικά σε οικονομικές αναταράξεις διαρκείας.
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν επιβεβαιώνεται ο φόβος για ένα τσουνάμι πτωχεύσεων και απολύσεων στην επανεκκίνηση της οικονομίας
 

«Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες

  1. να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα το Ταμείο Ανάκαμψης,
  2. να δουλέψουν έγκαιρα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και
  3. να κινητοποιήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις», συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματούχος, δίνοντας έτσι τον «οδικό χάρτη» των επόμενων μηνών. Ξεκινώντας από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Αθήνα έπραξε στο 100% αυτό που έπρεπε να κάνει, όχι μόνο υποβάλλοντας εγκαίρως το δικό της Σχέδιο, αλλά εκπονώντας ένα από τα πιο άρτια τεχνικά επεξεργασμένα Σχέδια. Πλέον, οι εξελίξεις είναι στο «γήπεδο» των Ευρωπαίων και τα μηνύματα, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν ότι για ακόμα μία φορά τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών δεν είναι αυτά που απαιτούν οι συνθήκες. Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν, πάντως, ότι, ακόμα και με το χειρότερο σενάριο, τα 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής θα έχουν φτάσει τον Σεπτέμβριο. Εως τότε, τα συναρμόδια υπουργεία θα «τρέξουν» επενδυτικά προγράμματα με πόρους 2,7 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ, έτσι ώστε οι «μηχανές» της οικονομίας να έχουν πάρει μπροστά από νωρίς.
Τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται να ενεργοποιηθούν αντιστοιχούν σε πόρους περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται αναμένονται δύο κρίσιμες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, τις οποίες περιμένει όλη η αγορά. Η πρώτη αφορά την επιδότηση πάγιων δαπανών επιχειρήσεων με 500 εκατ. ευρώ και η δεύτερη την καταβολή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για δραστηριότητες που έμειναν αδρανείς τον Απρίλιο, με άλλα 130 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα αναμένεται, επίσης, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της εστίασης με άλλα 330 εκατ. ευρώ, ενώ θέμα ημερών χαρακτηρίζεται η αποσαφήνιση των λεπτομερειών για το αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης του τουρισμού με περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Πίσω τα χειρότερα

Τα παραπάνω νέα εργαλεία, σε συνδυασμό με τη συνέχιση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας και το «κούρεμα» των ενοικίων κατ’ αρχάς για τον Μάιο και πιθανότατα και για τον Ιούνιο, προφανώς, με αναμόρφωση της λίστας των πληττόμενων ΚΑΔ, ενισχύουν την πεποίθηση ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πραγματικά πίσω. Το γεγονός, δε, ότι δεν επιβεβαιώνονται τα «μαύρα» σενάρια για δευτερογενή κρίση επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία και ταμειακή άνεση, προκειμένου να ενισχύσει -αν κριθεί αναγκαίο- συγκεκριμένους κλάδους ή βιώσιμες επιχειρήσεις που θα «κολλήσουν» στη φάση της επανεκκίνησης. Σε αυτό ακριβώς το σημείο «κουμπώνει» το ενδιαφέρον από ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η έκδοση ελληνικού τίτλου με μηδενικό κουπόνι -η έκδοση του 5ετούς- επιβεβαιώνει ότι οι αποκαλούμενοι «real money investors» αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πραγματική ευκαιρία και αυτό διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να καλύπτει και τρέχουσες εσωτερικές ανάγκες, μέχρι να σβήσουν και τα τελευταία απόνερα της πανδημίας. Η κοσμοσυρροή παλαιών και νέων επενδυτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς ενισχύει αυτήν την εικόνα, ενώ μια ματιά στις «ουρές» που σχηματίζονται στις τραπεζικές και εταιρικές εκδόσεις ομολόγων πείθει και τους πιο δύσπιστους για το πέρασμα στην «επόμενη ημέρα».

Ακόμα και το «αγκάθι» των «κόκκινων» δανείων, που αντιμετωπιζόταν από τις αγορές ως «αχίλλειος πτέρνα» των προοπτικών ανάκαμψης της χώρας, πλέον χαρτογραφείται διαφορετικά. Η επιτυχημένη πρώτη φάση του «Ηρακλή» διασκέδασε τους φόβους για ενδεχόμενη αποτυχία του ιταλικού μοντέλου, ενώ το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για την ενεργοποίηση του «Ηρακλή 2» σε συνδυασμό με τα σχέδια τιτλοποιήσεων των ίδιων των τραπεζών αλλά και τη διάψευση των σεναρίων για «κληρονομιά» νέων προβληματικών δανείων άνω των 10 δισ. ευρώ από την πανδημία φέρνουν πιο κοντά την επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων έπειτα από μία δεκαετία κρίσης...


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά