Από την αρχή του νέου έτους τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες , κάτι που σημαίνει ότι θα παρασύρει και τα έξοδα της οποιαδήποτε μεταβίβασης. Έτσι λοιπόν, πλήθος ενδιαφερομένων τρέχει στα συμβολαιογραφικά γραφεία, με την κίνηση να είναι αυξημένη πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι και τους συμβολαιογράφους να περιμένουν ότι θα ξεπεράσει το 30% μέχρι το τέλος του έτους.

Τόσο οι νέες αντικειμενικές αξίες όσο και οι διορθώσεις σε συμβόλαια για ακίνητα που πρέπει να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο, αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που οι πολίτες σχηματίζουν ουρές στους συμβολαιογράφους.

Οι φορολογούμενοι τρέχουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες για να γλυτώσουν από έξτρα φόρους.
Οι νέες τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος είναι αυξημένες έως και 250% σε 7.634 περιοχές και θα βάλουν «φωτιά» στο φόρο μεταβίβασης.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty περισσότερες από 1.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, ενώ το κύμα των μεταβιβάσεων φουσκώνει μέρα με τη μέρα.

Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν σύντομα τον συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα gsis.gr/valuemaps και να ελέγξουν αν η αντικειμενική τιμή στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο θα αυξηθεί και πόσο από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αγορά έως το τέλος του έτους προκειμένου να αποφύγουν επιβαρύνσεις από την υπέρβαση των αφορολόγητων ορίων και την αύξηση του φόρου μεταβίβασης.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για την αγορά πρώτης κατοικίας ισχύει αφορολόγητο όριο το οποίο φθάνει και τις 300.000 ευρώ για μία οικογένεια με δύο προστατευόμενα παιδιά.

Πρώτη κατοικία

Απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης χορηγείται για αγορά κατοικίας από:
– Άγαμο μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ για άγαμο με αναπηρία τουλάχιστον 67%.
– Έγγαμο μέχρι του ποσού αξίας 250.000 ευρώ ή 275.000 για έγγαμο με αναπηρία τουλάχιστον 67%.
Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο για μία οικογένεια με ένα παιδί διαμορφώνεται στα 275.000 ευρώ, με δύο παιδιά στα 300.000 ευρώ και με τρία παιδιά στα 330.000 ευρώ.

Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος με συντελεστή 3%.

Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου (είτε είναι ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες, είτε παρακολουθήματα της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας), για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

Αγορά οικοπέδου.

Για αγορά οικοπέδου το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε:
– 50.000 ευρώ για τον άγαμο.
– 100.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

  • Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
  • Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
  • Βεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή αν υπάρχουν ότι έχουν τακτοποιηθεί
  • Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (2016, 2017, 2018, 2019 και 2020)
  • Βεβαίωση από Δήμο περί μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας ΤΑΠ
  • Πιστοποιητικό εξόφλησης φόρου γονικής παροχής ή κληρονομίας αν ο τίτλος είναι χαριστική αιτία ή κληρονομιά μετά το 2004
  • Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή κτηματογραφούμενου ακινήτου ή πιστοποιητικό υποβολής δήλωσης

Άτυπη παράταση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Επί του θέματος μίλησε στο MEGA ο συμβολαιογράφος Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος.
«Γίνεται μάχη. Από τη μία είναι οι φορολογούμενοι που έχουν έναν πανικό, και από την άλλη είναι το δημόσιο. Οι γονικές παροχές θα παραμείνουν αφορολόγητες μέχρι 800.000 ευρώ, μέχρι να αλλάξει ο νόμος, οπότε δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Είναι στη σωστή κατεύθυνση η άτυπη παράταση μέχρι τέλος Φλεβάρη για τις μεταβιβάσεις. Η δήλωση θα πρέπει, όμως, να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή δεν αναλαμβάνουμε καινούργιες υποθέσεις. Στο γραφείο μου είμαστε πέντε άνθρωποι. Δεν μπορείς να λες στον άλλο όχι, αλλά δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε το σχετικό βίντεο