. ∆εν προλαβαίνει να συµπληρώσει µία εβδοµάδα στο κτίριο της πλατείας Συντάγµατος, όταν µια επιστολή από τις Βρυξέλλες σηµαίνει συναγερµό: ο -τότε- αρµόδιος επίτροπος, κ. Χαν, επισηµαίνει τον κίνδυνο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας από την ένταξη στην ΕΟΚ/Ε.Ε., να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια.
Επρόκειτο για ένα ποσό της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, που προοριζόταν για τη διαχείριση απορριµµάτων, τοµέα στον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είχε βάλει ούτε ένα τούβλο», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση του κ. Γεωργιάδη. Ωστόσο, το πλήγµα για τη χώρα σε επίπεδο αξιοπιστίας -µετά, µάλιστα, από όσα είχαν συµβεί το 2015- θα ήταν πολλαπλό και πολύ πιο ισχυρό από την απώλεια του ούτως ή άλλως διόλου ευκαταφρόνητου ποσού.
∆ευτέρα 7 ∆εκεµβρίου 2021. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο κ. Γεωργιάδης µε τους συνεργάτες του, τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, τον γενικό γραµµατέα ∆ηµοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, ∆ηµήτρη Σκάλκο, τους ειδικούς γραµµατείς Νίκη ∆ανδόλου και Γιώργο Ζέρβο και, φυσικά, τα στελέχη των αρµόδιων υπηρεσιών, βλέπουν µε υπερηφάνεια την Ελλάδα να ανεβαίνει στην πρώτη θέση µεταξύ των κρατών-µελών της Ε.Ε. στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα πετυχαίνει τέτοια επίδοση.
Είχε προηγηθεί άλλη µία, εξίσου ιστορικής σηµασίας, πρωτιά: το περασµένο καλοκαίρι η Ελλάδα υπέβαλε πρώτη µεταξύ των 27 κρατών-µελών της Ε.Ε. το πρόγραµµά της για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027. Το πρόγραµµα εγκρίθηκε πρώτο -µέχρι στιγµής είναι και το µοναδικό- και ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επεξεργασία για τα επιχειρησιακά, τοµεακά και περιφερειακά, προγράµµατα, προκειµένου να εγκριθούν από την Ε.Ε. και να ακολουθήσει η προκήρυξη των πρώτων δράσεων.
Τι έχει αλλάξει αυτούς τους 29 µήνες, παρά µάλιστα τη µεγάλη κρίση της COVID-19, και η Ελλάδα από τη 19η θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, µε ποσοστό 27,27%, έχει ανέλθει στην 1η, µε ποσοστό 66,17%, ενώ µάλιστα έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ του 2019 κατά 2,8 δισ. ευρώ, ήτοι 1,2 δισ. από το αποθεματικό επίδοσης και 1,6 δισ. ευρώ από τους επιπλέον πόρους του REACT-EU (χωρίς τα 2,8 δισ. ευρώ, η απορρόφηση θα είχε υπερβεί το 75%); Το μυστικό είναι ότι… δεν υπάρχει μυστικό, δήλωσαν παράγοντες του υπουργείου. Η συστηματική και οργανωμένη δουλειά για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την υπέρβαση των -όποιωνγραφειοκρατικών εμποδίων, η άριστη γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, η γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, η εποικοδομητική συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και γενικότερα τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, οι κατάλληλες θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές και, προπαντός, η αποφασιστικότητα όχι απλώς να μη χαθεί ούτε ευρώ, αλλά οι πόροι να αξιοποιηθούν με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα για τη χώρα.
Στυλοβάτης του ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα»
Το μεγαλύτερο βάρος στην απορρόφηση έχει σηκώσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία», το γνωστό ΕΠΑνΕΚ, το οποίο έχει απορροφήσει λίγο περισσότερο από το 1/3 των συνολικών ευρωπαϊκών πόρων. Το μέγεθος της προσπάθειας που έχει γίνει αποτυπώνεται στην απογείωση του ποσοστού απορρόφησης αυτούς τους 29 μήνες: από μόλις 19% τον Ιούλιο του 2019 στο 84% σήμερα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το ΕΠΑνΕΚ ξεκίνησε με προϋπολογισμό 4,4 δισ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), σήμερα έχει αυξηθεί στα 8,06 δισ. ευρώ. Μόνο από το β’ τρίμηνο του 2020 και μετά, με ένα δραστικά απλοποιημένο πλαίσιο υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων, έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID-19, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 4,05 δισ. ευρώ και με 488.428 εγκεκριμένες αιτήσεις επιχειρήσεων.