«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο κίνδυνος πολέμου έχουν επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου και των καυσίμων », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε από νωρίς την ενίσχυση προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων ενισχύσεων, στα όρια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να υλοποιηθεί και τα αποθεματικά που υπάρχουν είναι σε συνεννόηση με τον ESM. shsdfh

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο κίνδυνος πολέμου εκεί και εντάσεων έχει επηρεάσει ήδη σημαντικά και τις τιμές αερίου και τις τιμές των καυσίμων.Η κυβέρνηση από πολύ νωρίς ξεκίνησε την επιδότηση των νοικοκυριών κι από τον Ιανουάριο ξεκίνησε και την επιδότηση των επιχειρήσεων. Δίνουμε πολύ σημαντικά πόσα αλλά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού ο οποίος φέτος είναι ανάγκη να τηρηθεί γιατί δίπλα στην ουκρανική κρίση και την ενεργειακή κρίση έχετε δει ότι μπήκαμε και σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων η οποία αύξηση θα είναι πολυ πιο έντονη στην Αμερική, προβλέπονται διαρκείς αυξήσεις από τους αναλυτές από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά θα υπάρχει όπως φαίνεται και στην Ευρώπη.

Οι αγορές έχουν σε αξιόλογο βαθμό προεξοφλήσει την πιθανότητα ενός κακού σεναρίου. Δηλαδή οι τιμές του αερίου δεν είναι μεν τιμές πολέμου αλλά δεν είναι και τιμές ειρήνης, είναι μια κατάσταση που θεωρεί ως πολυ σοβαρή την πιθανότητα του πόλεμου.

Ερωτηθείς αν ο προϋπολογισμός επιτρέπει νέα βοήθεια

Κάθε μήνα μετράμε γιατί η βοήθεια είναι σε συνάρτηση του κόστους της ενέργειας και παρεμβαίνουμε, όπως έχετε δει οι παρεμβάσεις μας είναι ανά μήνα ακριβώς γιατί έχουμε μια απίστευτα ρευστή κατάσταση την οποία απολύτως κανένας δεν ανέμενε. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, το φυσικό αέριο ιστορικά δεν είχε φτάσει ποτέ ούτε στα μισά των τιμών στα οποία είναι σημερα συνεπώς έχουμε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο και παρεμβαίνουμε μήνα-μήνα. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις παρεμβάσεις στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά αυτές οι παρεμβάσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του χώρου που διαθέτουμε και μας περιορίζει πολύ την ευχέρεια σε άλλες παρεμβάσεις γι’ αυτό και πρέπει να δούμε τις εξελίξεις στην οικονομία και τη δυναμική της ανάπτυξης η οποία ευτυχώς ειναι καλή και όπως λεει ο πρωθυπουργός «πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα εξαγγείλουμε μέτρα».

Αναφορικά με τη δήλωση Τσίπρα για πάγωμα της ΔΕΗ

Είναι μια πολύ ωραία ιδέα και το μόνο που δεν μας είπε ο κος Τσίπρας είναι ποιος θα πλήρωνε μετά. Το κράτος με τι ακριβώς λεφτά θα πλήρωνε; Διότι το κράτος όπως ξέρετε δανείζεται από τις αγορές. Θα πρέπει λοιπόν ο κος Τσίπρας ο οποίος εκτός του ηλεκτρισμού έχει υποσχεθεί 4-5 δις σε άλλα πράγματα, 3 είναι μετρημένα με τον πιο επιεική τρόπο και έχει κάνει και κάτι άλλες υποσχέσεις που δεν τις ποσοτικοποιεί για να μπορούμε κι εμείς να τις ποσοτικοποιήσουμε, όπου μας λεει υπάρχουν χρήματα και υπάρχουν δανειστές έτοιμοι με τα σεντούκια ανοιχτά και φωνάζουν «έλα κύριε Τσίπρα να πάρεις λεφτά να μοιράσεις». Τι είναι αυτά τα πράγματα.

Ναι αλλά λεει κάποιος δώσατε 43 δις για την πανδημία το να δώσετε άλλα 3-4 για την ενέργεια για να μην έρχεται σε ένα συνταχιουχο ένας λογαριασμός 800€

Αυτά που δώσαμε είναι χρήματα τα οποία δανειστήκαμε. Ένα κομμάτι των δανεικών το πήραμε πίσω μέσα από τη διαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης όπου περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα θα επανέλθουν στην οικονομία ως επενδύσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως η θεωρία οτι επειδή δανείστηκες σημαντικά για μια περίοδο αυτό σημαίνει οτι μπορεί να δανείζεσαι για πάντα είναι μια θεωρία που δεν εδράζεται σε τίποτα στην πραγματικότητα. Τα επιτόκια και η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σήμερα. Όπως έχετε δει η Ιταλία δανείζεται σημερα με 2% περίπου κι εμείς στο 2,6%.

Υπάρχουν αποθεματικά 40 δις μας είπε ο κ. Σταϊκούρας από αυτά τα 40 δις αν δίνατε 2-3 για να απαλυνθούν τα νοικοκυριά από το ρεύμα ;

Δεν δουλεύει έτσι, έχουμε έναν προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός πρέπει να υλοποιηθεί. Τα αποθεματικά που υπάρχουν, ένα σημαντικό κομμάτι είναι σε συνεννόηση με τον ESM κι από εκεί και πέρα η Ελλάδα κάθε χρόνο για τα επόμενα 25 χρόνια πρέπει να βρίσκει 8 με 10 δισεκατομμύρια € παραπάνω για να πληρώνει τα δάνεια των δανειστών, κρατώντας το ίδιο επίπεδο του χρέους...

Άρα λέτε ότι αυτό που είπε χθες ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να το κάνει;

Όταν ήταν ο κος Τσίπρας σε πολύ καλύτερες εποχές για παράδειγμα το ’17 που δεν υπήρχε καμία κρίση, ήταν όλα χαμηλά, ήταν όλα ευνοϊκά ήρθε κι αύξησε τον ειδικό φόρο στα καύσιμα. Όταν έρχεται ο κος Τσίπρας -αυτό συνέβη μια φόρα, ελπίζω να μην ξανασυμβεί- στην εξουσία αντί να κάνει αυτά που λεει βάζει φόρους γιατί αυτά που λεει ήταν και τότε και παραμένουν και σήμερα εκτός πραγματικότητας.

Στο γιατί δεν μειώνουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όπως χώρες της ΕΕ

Γιατί κάνουμε διαφορετική παρέμβαση πολύ σημαντική, όταν έχουμε δώσει μόνο τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 572 εκ επιδοτήσεις ηλεκτρισμού, κάνουμε την παρέμβαση απευθείας γιατί ο ειδικός φόρος έχει το εξής τεράστιο μειονέκτημα ότι είναι οριζόντιος. Σε μια περίοδο κρίσης όταν αυτοί που έχουν μικρότερα εισοδήματα πλήττονται περισσότερο πρέπει να είναι όσο γίνεται στοχευμένα τα μέτρα. Εμείς ερχόμαστε και λέμε κοινωνικό τιμολόγιο του ηλεκτρισμού η μεγαλύτερη παρέμβαση, μετά αυτοί που έχουν μικρή κατανάλωση μετά αυτοί που έχουν μεσαία, και οι επιχειρήσεις το 50% όχι 60-80 και 90 όπως είναι τα νοικοκυριά.

Ερωτηθείς για το «κοινωνικό επίδομα» που βρίσκεται στο τραπέζι 

Ο Πρωθυπουργός είπε κανένα «μέτρο χωρίς μέτρημα» αυτή η ρήση διέπει πολύ περισσότερο το γενικό λογιστήριο του κράτους συνεπώς θα πρέπει πρώτα να μετρηθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος από την πορεία της ανάπτυξης του 2021 που είναι σίγουρα καλύτερη από αυτή που είχαμε, συν η αναθεώρηση του μακροοικονομικού σεναρίου. Σας θυμίζω ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε προϋπολογισμό με τα σενάρια της Κομισιόν. Η Κομισιόν έλεγε πληθωρισμό για το ‘22 πανευρωπαϊκό 2,2 και τώρα πάει στο 3,5. Σε εμάς δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ακόμη υψηλότερο θεωρείται ότι θα είναι κατά τι χαμηλότερο. Ιανουάριο - Φεβρουάριο θα δούμε που είμαστε το σίγουρο είναι ότι αυτοί ειναι πολύ δύσκολοι μήνες λόγω του ηλεκτρικού σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να κάνουμε το μακροοικονομικό σενάριο με βάση το καινούργιο ΑΕΠ του ’21 και τα στοιχεία αυτά για τον πληθωρισμό και μετά η κυβέρνηση όταν θα έχει να ανακοινώσει κάτι θα το ανακοινώσει.

Aκούστε τη συνέντευξή του