Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, όπως συνέβη και με την Ιταλία
, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε τον δρόμο της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η κυβέρνησηέχει ανακοινώσει την επιβολή φόρου 90% στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, με έναν ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η γειτονική Ιταλία έχει θεσπίσει ένα ανώτατο όριο αύξησης κερδών πάνω από το οποίο θα υπάρχει φορολογία 10%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε μόλις το τελευταίο 24ωρο την πρόθεση για συντελεστή 25%.
Συγκεκριμένα, ο Ρίσι Σούνακ, καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε μια προσωρινή «εισφορά ενεργειακών κερδών», της τάξης του 25% στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως εξήγησε, ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είχε εξαιρετικά κέρδη ως αποτέλεσμα της αύξησης των παγκόσμιων τιμών, υπογραμμίζοντας πως αυτή η έκτακτη εισφορά, όπως ονομάστηκε, θα καταργηθεί όταν οι τιμές ενέργειας θα επιστρέψουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχει σκέψη για την επιβολή ανάλογης εισφοράς και στις εταιρείες ηλεκτρικές ενέργειας, ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση απόφαση για κάτι τέτοιο. Επίσης, γνωστοποίησε πως οι εταιρείες που θα επενδύσουν στο ίδιο διάστημα, θα έχουν φοροελαφρύνσεις που μπορούν να φτάσουν ως το 90%. Τέλος, σύμφωνα με την ομιλία του Ρίσι Σούνακ, τα έσοδα που υπολογίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο από την υπερφορολόγηση κερδών εταιρειών ενέργειας, αναμένεται να ανέλθουν στα 5 δισεκατομμύρια λίρες.