Σύνοδος Κορυφής: Γιατί Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Βουλγαρία λένε «όχι» σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Γιατί βάζουν «φρένο» στο εμπάργκο;
Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί για συμφωνία στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο στη σημερινή Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δεν προσέρχονται όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τις ίδιες διαθέσεις.
Φαίνεται ότι οι διαφωνίες παραμένουν όσον αφορά στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η συνεδρίαση δεν θα είναι τυπική ούτε χωρίς εντάσεις.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, που θα απευθυνθεί απόψε στους 27 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την Ένωση να στοχοθετήσει τον λίαν επικερδή ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας και να της αποστερήσει δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα των εξαγωγών πετρελαίου, εκφράζοντας την οργή του για εκείνους που μπλοκάρουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ένωσης στη Μόσχα.
Το φρένο Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Τσεχίας
Όμως η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν ηγείται μιας ομάδας χωρών, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία, που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν αντέχουν τέτοια μέτρα, καθώς η Βουδαπέστη εισάγει άνω του 60% του πετρελαίου της και το 85% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Όρμπαν απαιτεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο από τη χώρα του και περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την τροποποίηση των ενεργειακών υποδομών της Ουγγαρίας.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει πέντε δέσμες κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχοποίησε πάνω από 1.000 Ρώσους, μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του και ολιγάρχες, τράπεζες κ.λπ. Το έκτο πακέτο κυρώσεων ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου, αλλά οι διαφωνίες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν φέρει σε δυσχερή θέση την Ένωση και η λύση που εξετάζεται αφορά σε απαγόρευση εισαγωγών στο διά θαλάσσης μεταφερόμενο πετρέλαιο και εξαίρεση των αγωγών, που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία.
«Αν στοχοποιήσουμε το πετρέλαιο που φθάνει διά θαλάσσης, θα πλήξουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισαγωγών, ίσως περισσότερο», δήλωσε στο Associated Press ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξαρτώνται από το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω του σοβιετικής εποχής αγωγού Druzhba.
Το πρόβλημα με τη στοχοποίηση του διά θαλάσσης μεταφερόμενου πετρελαίου είναι ότι πλήττονται βιομηχανίες χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο και ως εκ τούτου θα υποστούν μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό καθώς η Ουγγαρία θα προμηθεύεται φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο.
Η ενότητα της ΕΕ «καταρρέει», προειδοποιεί η Γερμανία
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, δημοσίευμα της Handelsblatt έκανε λόγο για «Σύνοδο των ανήμπορων – Η ενότητα της Ευρώπης καταρρέει», απηχώντας την προειδοποίηση και του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας μετά την αποτυχία χθες των πρεσβευτών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
«Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε τι μπορεί να γίνει όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη. Αναφορικά με τη Σύνοδο, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό. Αλλά ήδη έχει αρχίσει να καταρρέει», είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στα εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στη Γερμανία . Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη παραμένει μια τεράστια οικονομική περιοχή με απίστευτη οικονομική ισχύ. Κι όταν είναι ενωμένη, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ισχύ».
H μεσοβέζικη λύση
Οι Financial Times, από την πλευρά τους, αναφέρουν, επικαλούμενοι τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, ότι η συμβιβαστική πρόταση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προβλέπει την εφαρμογή του σε εκείνο που φθάνει διά θαλάσσης εξαιρώντας εκείνο που εισάγεται μέσω αγωγών, κάτι που φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ του Reuters, που έχει γνώση του σχεδίου της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Μέχρι τώρα, όπως φαίνεται, οι προσπάθειες για συμβιβασμό συνεχίζονται ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ή να μη δώσει η ΕΕ την εντύπωση ότι βάζει το θέμα στον «πάγο». Αλλά ακόμη κι ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν θα συνιστούσε απόδειξη της αποφασιστικότητας της Ένωσης, αντιθέτως, όπως σημειώνει η Handelsblatt, θα υπογραμμίσει πόσο μεγάλα είναι τα ρήγματα στο μέτωπο κατά της Ρωσίας. Πέραν τούτου, σημειώνει, «ένα ατελές εμπάργκο στο πετρέλαιο με μεγάλες μεταβατικές περιόδους έχει προφανή μειονεκτήματα, καθώς θα έδινε στη Ρωσία πρόσθετο χρόνο να βρει νέους αγοραστές και να επωφεληθεί από τις αυξανόμενες τιμές του μαύρου χρυσού».
«Ένα πετρελαϊκό εμπάργκο θα είναι αντιπαραγωγικό αν γίνει μετά από πολλούς μήνες. Θα οδηγήσει μόνον στην αύξηση των τιμών και των εσόδων του Πούτιν», τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel, Γκούντραμ Βολφ.