Καμία σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημειώθηκε τoν Μάιο, καθώς τα στοιχεία από την Eurostat δείχνουν ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες όλων των χωρών της ΕΕ . Όπως αναφέρει το powergame.gr, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο στην ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, αυξήθηκε στο 8,1% (από 7,4% τον Απρίλιο), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε νέο υψηλό ρεκόρ στο 10,7%.



Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, έχει προετοιμαστεί για τους επόμενους δύο μήνες, καθώς εκτός από τις ανατιμήσεις που ανατροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις η Ελλάδα καθυστέρησε να παρασυρθεί από το κύμα του πληθωρισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και έτσι η βάση της ετήσιας σύγκρισης δεν βοηθά επί του παρόντος για την έστω λογιστική επιβράδυνση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήταν οριακά θετικός (0,1%) τον Μάιο του 2021, ενώ και τον Ιούνιο βρισκόταν στον 1%.

Η ενέργεια κινεί τον πληθωρισμό

Και αυτό τον μήνα πάντως, το κόστος της ενέργειας είναι αυτό που κινεί τον πληθωρισμό. Πλέον, ολόκληρη η Ευρώπη, μαζί της και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εκτόξευση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που σπάει ρεκόρ 10ετίας. Στη μεγάλη εικόνα τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού οι καταναλωτές είναι ήδη πληγωμένοι από την αστάθεια στο φυσικό αέριο που εκτόξευσε τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρατηρώντας τα δεδομένα στην Ευρωζώνη, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης στο 39,2% (από 37,5% τον Απρίλιο), ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα καπνικά προϊόντα στο 7,5% (σε σύγκριση με 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα στο 4,2% (έναντι 3,8% τον Απρίλιο και οι υπηρεσίες στο 3,5% (έναντι 3,3% τον Απρίλιο).




Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, μετά την άρση των περιορισμών στην Κίνα λόγω του κορονοϊού και την προσδοκία αύξησης της ζήτησης, ενώ το πετρέλαιο σήμερα σημειώνει νέα άνοδο μετά τη συμφωνία των 27 ηγετών κρατών – μελών της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα διακίνησης του μαύρου χρυσού.

Η τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Trading Economics, ενδέχεται να αγγίξει τα 136- 137 μέσα στον επόμενο χρόνο, που σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι αγοράζουν το πετρέλαιο τους σε διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται από τους παράγοντες της εγχώριας αγοράς καυσίμων ότι μέσα στην εβδομάδα οι τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης θα αυξηθούν 7-8 λεπτά με τη μέση τιμή πανελλαδικά να φτάνει στα 2,35 ευρώ ακόμα και παραπάνω. Έτσι κι αλλιώς σε ελληνικά νησιά στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα η τιμή έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ το λίτρο.

Οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φέρνουν και αυτές σε δύσκολη θέση τα νοικοκυριά που δέχονται ασταμάτητα χτυπήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει αύξηση 7,7% στις τιμές της βιομηχανίας τροφίμων. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ακόμα μέλλον για τις ανατιμήσεις στα ράφια με τα είδη πρώτης ανάγκης.

Είναι φανερό ότι τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος τους για τρόφιμα, γεγονός που τα φέρνει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Η πιο πρόσφατη έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών έδειξε ότι για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά εξαντλούν το 35,9% των μηνιαίων τους δαπανών τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ την ίδια ώρα το συγκεκριμένο ποσοστό βρίσκεται στο 22,2%. Μάλιστα μόλις στο 15,6% βρίσκονται τα έξοδα για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Εάν συνυπολογιστεί δε το ότι τα φτωχά νοικοκυριά ξοδεύουν ακόμα ένα 22,7% από τις μηνιαίες δαπάνες τους για ενοίκια και λογαριασμούς τότε γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι όσο ανεβαίνει το κόστος στα τρόφιμα, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα πρέπει είτε να περιορίσουν ακόμα και τις ανελαστικές δαπάνες διατροφής είτε να μηδενίσουν τις ούτως ή άλλως περιορισμένες δαπάνες που αφορούν υγεία, μεταφορές, εκπαίδευση και αναψυχή.