Με τρία νέα προγράµµατα, πλήρως ανασχεδιασµένα και µε σχεδόν µηδενική γραφειοκρατία , τα υπουργεία Τουρισµού και Εργασίας στηρίζουν τον εγχώριο τουρισµό µε 70 εκατ. ευρώ, δίνοντας και φέτος τη δυνατότητα σε χιλιάδες οικονοµικά αδύναµες οικογένειες να κάνουν τις διακοπές τους σε ταξιδιωτικούς προορισµούς όλης της χώρας.

Α. Πρόγραµµα

«Τουρισµός για όλους»

Το νέο πρόγραµµα του υπουργείου Τουρισµού, «Τουρισµός για όλους», απευθύνεται σε 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι µε µια πολύ απλή διαδικασία και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις θα παραλάβουν µια άυλη, ψηφιακή, προπληρωµένη κάρτα -ύψους 150 ευρώ-, την οποία θα µπορούν να χρησιµοποιήσουν για τη διαµονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυµα επιθυµούν.

123
Το πρόγραµµα είναι φέτος αυξηµένο κατά 10 εκατ. ευρώ, µε τον συνολικό προϋπολογισµό να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ανασχεδιαστεί πλήρως όσον αφορά τη δοµή και τη µορφή του κατόπιν των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν ο υπουργός Τουρισµού, Βασίλης Κικίλιας, και η υφυπουργός Τουρισµού, Σοφία Ζαχαράκη. Η ηλεκτρονική πλατφόρµα για τις αιτήσεις ανοίγει εντός των επόµενων ηµερών. Αναφορικά µε τους δικαιούχους, το ατοµικό εισόδηµα ορίζεται από τις 16.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδηµα από τις 28.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνει κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί. Ειδική αυξηµένη επιδότηση προβλέπεται, επίσης, για ΑΜΕΑ.

Την άυλη ψηφιακή κάρτα κάθε δικαιούχος την «ξοδεύει» -για ανέπαφες πληρωµές- όποτε και σε όποιον πάροχο επιθυµεί. ∆ίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα ο δικαιούχος να χρησιµοποιήσει το ποσό των 150 ευρώ εφάπαξ, µπορεί όµως να «σπάσει» το συνολικό ποσό και να το χρησιµοποιήσει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, µε όποιον τρόπο επιθυµεί. Στα συν και η ειδική µέριµνα που έχει ληφθεί προκειµένου η επιχείρηση να πληρώνεται άµεσα και κανείς να µην ταλαιπωρείται µε χαρτιά.

Β. Πρόγραµµα

«Κοινωνικός τουρισµός»

Το πρόγραµµα της ∆ΥΠΑ (πρώην ΟΑΕ∆) είναι φέτος αυξηµένο κατά 5 εκατ. ευρώ, µε τον συνολικό δηλαδή προϋπολογισµό να ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ. Αφορά 300.000 δικαιούχους -εργαζοµένους και ανέργους-, οι οποίοι θα µπορούν να εξαργυρώσουν το σχετικό voucher από την 1η Αυγούστου 2022 µέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023, µε την υποβολή των αιτήσεων να γίνεται ηλεκτρονικά, µέσω του gov.gr. Οι τιµές επιδότησης είναι αυξηµένες για όλες τις κατηγορίες καταλυµάτων, ενώ προβλέπεται άνοδος της επιδότησης κατά 20%, ειδικά για τον µήνα Αύγουστο. Οι δικαιούχοι µπορούν να πραγµατοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυµα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ∆ΥΠΑ.

Ειδικά για τη Λέρο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τον Νοµό Εβρου µπορούν να πραγµατοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις, και µάλιστα µε µηδενική ιδιωτική συµµετοχή, ενώ για τους ∆ήµους Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίµνης-Αγ. Αννας και για τη Σάµο καλύπτονται -εντελώς δωρεάν- έως 12 διανυκτερεύσεις.

Εκτός από τη διαµονή σε τουριστικά καταλύµατα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, µε τη συµµετοχή των γενικών δικαιούχων να ανέρχεται στο 25%, των πολυτέκνων στο 20%, ενώ για ΑΜΕΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν. Οι δικαιούχοι του περσινού προγράµµατος (2021-2022) που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόµη τις επιταγές τους µπορούν να κάνουν διακοπές µέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, κάτι που στην πράξη µεταφράζεται σε «διπλό» πακέτο.

Ψηφιακό πάσο 

Ανεξάρτητα από τα δύο βασικά προγράµµατα, η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία και για ένα ειδικό πρόγραµµα -συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ- ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια και τη Σάµο, δύο περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές. Το πρόγραµµα αφορά όλους όσοι επιλέξουν ως τόπο των φετινών διακοπών τους τους ∆ήµους Μαντουδίου-Λίµνης-Αγίας Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια, καθώς και τους ∆ήµους Ανατολικής και ∆υτικής Σάµου, χωρίς πρόσθετα κριτήρια.

Συγκεκριµένα, προβλέπεται ειδικό ψηφιακό πάσο, έως 150 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια και έως 300 ευρώ για τη Σάµο, το οποίο οι δικαιούχοι θα µπορούν να χρησιµοποιήσουν παντού και χωρίς περιορισµούς (διαµονή, εστίαση, τοπικές µεταφορές).