«Η Ελλάδα έχει μικρότερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης»,
δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος.
Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός αλλά όχι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι καθημερινά γίνονται χιλιάδες έλεγχοι εκ των οποίων το 6 έως 8% καταλήγει σε πρόστιμα.
Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε πως όποιος αισχροκερδεί ως συνέπεια θα σφραγίζεται το κατάστημα του.
Ακόμη σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ανακόπτεται η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ενώ δήλωσεπως η ανάπτυξη σύμφωνα με τα δεδομένα θα είναι στο 3,5%.
Τέλος ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως οι εξαγωγές το πρώτο τετράμηνο αυξήθηκαν 30%, ενώ εκτίμησε πως θα έρθουν στη χώρα και άλλες εταιρείες και πως θα μειωθεί περαιτέρω η ανεργία.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1
Ερωτηθείς αν η περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία είναι στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε: «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι η περιφέρεια. Αν παρακολουθήσετε το πρόγραμμά μου πάντα είχα περιοδείες και πάντα είχα επισκέψεις στην περιφέρεια για να δω και να ακούσω τα θέματα και τα προβλήματα δεν είναι κάτι που αλλαζει αυτή τη στιγμή. Από το 2019 ειναι αυτό το οποίο κάνουμε, δεν σταματάμε καθόλου να βρισκόμαστε κοντά στον κόσμο από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία, σημασία έχει ότι εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία».
Ερωτηθείς αν υπάρχει διέξοδο στην ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Καταρχάς έχουμε μικρότερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο από άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς, έχουμε εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία όλου του συστήματος από εκεί και πέρα ο πληθωρισμός σαφώς είναι μεγάλος, δεν είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη για αυτό η κυβέρνηση στοχευμένα δίνει στήριξη σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη δηλαδή τους οικονομικά ευάλωτους αυξάνοντας και το διαθέσιμο εισόδημα».
«Από τότε που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια περίπου 7 δις έχουν πέσει στην οικονομία και σε λίγη ώρα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον κ. Σκρέκα για την ενίσχυση στο θέμα των τιμολογίων του ρεύματος που πραγματικά εξαφανίζουν κατ’ ουσίαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουμε στήριξη από 80 έως 100% ανάλογα βεβαίως με το τιμολόγιο. Δηλαδή 85% θα τύχουν μείωση τα οικιακά τιμολόγια, 82% τα εμπορικά και έχουμε 90% για τα αγροτικά και 100% για αυτούς που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την αισχροκέρδεια, ο υπουργός τοποθετήθηκε λέγοντας: «Δεν υπήρχε ορισμός της αισχροκέρδειας, ο ορισμός της αισχροκέρδειας ξεκίνησε από την έναρξη της πανδημίας όταν είπαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει υψηλότερο ποσοστό κέρδους από ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο που δεν υπήρχε η κρίση. Εμείς λοιπόν θέσαμε τον ορισμό, καθημερινά γίνονται χιλιάδες έλεγχοι βεβαίως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά, περίπου 6 με 8% των ελέγχων καταλήγουν σε πρόστιμα και όταν έχουμε στοχευμένους ελέγχους εννοώ δηλαδή ελέγχους που προκύπτουν μέσα από καταγγελίες το ποσοστό αυτό είναι πιο αυξημένο. Επιβάλλουμε πρόστιμα,κλείνουμε εταιρείες θα είδατε άλλωστε βενζινάδικων που είχαν τη συμπεριφορά αυτή και είμαστε κοντά με μεγάλο μηχανισμό».
«Δεν είναι μόνο τα βενζινάδικα είναι και τρόφιμα και άλλα είδη, είμαστε δίπλα καθημερινά και λειτουργεί και το 1520 το τηλέφωνο του καταναλωτή που μπορούν να γίνουν καταγγελίες. Όταν γίνεται καταγγελία είμαστε εκεί για να ελέγξουμε αλλά καθημερινά βρισκόμαστε και σε όλη την Ελλάδα. Ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι όποιος αισχροκερδεί θα του κλείνουμε το κατάστημα και θα επιβάλλουμε υψηλά πρόστιμα. Το μήνυμα είναι σαφές το έχουμε πει από την αρχή και το έχουμε κάνει πράξη με πολύ υψηλά πρόστιμα που δεν είχε ξαναδεί η Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν η ανάπτυξη τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Έχει ανακοινωθεί ότι έχει τελειώσει πλέον η εποχή των χαμηλών επιτοκίων, έχουμε αύξηση των επιτοκίων ακριβώς για να υπάρχει ένας περιορισμός του πληθωρισμού. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί λειτουργούμε με ελλειμματικό προϋπολογισμό και το 2022 για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε, για αυτό και δίνουμε στοχευμένα μέτρα πάνω στους οικονομικά ευάλωτους από εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι εχει ανασταλεί ή διακόπτεται η αναπτυξιακή πορεία της χώρας σαφώς αν συνεχιστεί αυτή η κρίση δεν μπορουμε να πούμε κάτι αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και στις τράπεζες δηλαδή εκδηλώνεται ενδιαφέρον των επιχειρήσεων όταν πηγαίνουν για να ζητήσουν και να προετοιμαστούν για να μπουν σε ένα από τα αναπτυξιακά εργαλεία που έρχονται είτε λέγεται ταμείο Ανάκαμψης είτε αναπτυξιακός νόμος».
«Έχει ανοίξει το Ταμείο Ανάκαμψης ειναι μόνο για δάνεια αλλά ο αναπτυξιακός νόμος που θα ανοίξει μέσα στο μήνα έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον και δεν φαίνεται να ανακόπτεται αυτή τη στιγμή σαφώς όμως άμα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση , αυξηθούν τα επιτόκια προφανώς θα δούμε κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούμε να το πούμε αυτή τη στιγμή γιατί δεν εχουμε τα στοιχεία. Τα στοιχεία λένε ότι θα έχουμε την ανάπτυξη του 3,5% που είχε προβλεφθεί αρχικά», δήλωσε επιπρόσθετα.
Για την εικόνα των επενδύσεων, αναφέρθηκε επισημαίνοντας: «Δεν είναι συγκρατημένοι οι επενδυτές καταρχάς έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ΣΔΙΤ τα τελευταία τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός των ΣΔΙΤ. Δηλαδή περίπου τρεις φορές επάνω μέσα σε τρία χρόνια σε συμπράξεις δημοσίου –ιδιωτικού τομέα απ’ ότι είχε γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχουμε φράγματα, αρδευτικά έργα, έχουμε κτήρια, έχουμε φοιτητικές εστίες ταυτόχρονα όσον αφορά τις κρατικές επενδύσεις έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον στις στρατηγικές επενδύσεις, έχουμε και στήριξη στις στρατηγικές επενδύσεις αλλά και ιδιαίτερη στήριξη στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Και πρέπει να πούμε ότι ενώ έχουμε πάρει πολλά λεφτά για να προχωρήσουμε σε μια ομαλή μετάβαση η λιγνιτική παραγωγή συνεχίζει, καταφέραμε και διαπραγματευτήκαμε και πήραμε πολλά χρήματα για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας εκεί που παραδοσιακά η ανεργία ήταν στο υψηλότερο ποσοστό».
«Επομένως και αυτό και ο αναπτυξιακός νόμος ο οποίος έρχεται με μια τελευταία έγκριση που περιμένουμε και με ιδιαίτερη στήριξη στην περιφέρεια της πατρίδας μας, περίπου 94 με 95% των πόρων θα πάει στις περιφέρειες για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε να δούμε πολλές νέες δουλειές για αυτό και έχουνε συνεχώς μειούμενη ανεργία και θα συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία γιατί υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική στην πατρίδα μας και πολλοί επενδυτές θέλουν να έρθουν και να ''αγοράσουν'' Ελλάδα», διευκρίνισε στη συνέχεια.
Ερωτηθείς τι θα πράξουν για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να απευθυνθούν στον τραπεζικό τομέα για δάνεια λόγω των προβλημάτων τους από τη δεκαετή κρίση, απάντησε: «Έρχονται πάρα πολλά χρήματα και εδώ η πρόκληση είναι πως θα απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα. Δεν είχαμε καλό ιστορικό μέχρι το 2019 αποδείξαμε όμως εμείς ως ΝΔ ότι είχαμε υψηλή απορρόφηση, είμαστε οι τρίτοι στην Ευρώπη στην απορρόφηση επομένως πετύχαμε το στόχο μας. Αυτό που θελουμε να κάνουμε είναι να πετύχουμε το στόχο της απορρόφησης από εκεί και πέρα για το θέμα των τραπεζών έχετε δίκιο η περίμετρος είναι μικρή περίπου 45 χιλιάδες ΑΦΜ από τα 280 χιλιάδες εταιρικά ΑΦΜ που υπάρχουν.
«Διευρύνουμε την περίμετρό όσο μπορούμε, το ότι βρισκόμαστε ένα στάδιο πριν από την επενδυτική βαθμίδα είναι πολύ θετικό, όταν μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα αυτό θα βοηθήσει και θα διευρύνει την περίμετρο ταυτόχρονα όμως δουλεύουμε στο να τη διευρύνουμε γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα ενεργά ΑΦΜ και σε αυτό θα βοηθήσει και η Αναπτυξιακή τράπεζα δημιουργώντας αυτά τα εγγυοδοτικά προγράμματα για να μπορέσουν να πάρουν περισσότερες και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δάνεια για να μπορέσουν να μπουν μέσα στα αναπτυξιακά αυτά εργαλεία», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις εξαγωγές, είπε: «Ήδη έχουμε 30% αύξηση των εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο αυτό δείχνει και το έδειξε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι η ελληνική μεταποίηση, βιομηχανία είναι πολύ ισχυρή και για αυτό έχουμε συγκεκριμένη πολιτική να στηρίξουμε τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, έχουμε ειδικό καθεστώς στον αναπτυξιακό νόμο. Έχουμε και το ταλέντο, έχουμε νέους και νέους πολύ εξειδικευμένους και πολύ μορφωμένους για αυτό έρχονται οι εταιρείες . Έρχονται γιατί βρίσκουν ένα σταθερό περιβάλλον, μια χώρα που θέλει την επιχειρηματικότητα όμως ταυτόχρονα έχουμε και νέες και νέους που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Επομένως είμαστε σε μια εποχή που θα δούμε περισσότερες εταιρείες να έρχονται μέσα, είμαστε σε μια εποχή που θα δούμε την ανεργία να μειώνεται και συμπολίτες μας που έφυγαν στο εξωτερικό να γυρίζουν στην Ελλάδα».