Την ανάγκη για εξωστρέφεια υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο οποίος υποστήριξε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο δεν πρέπει να βασίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. «Οι επενδύσεις πρέπει να έχουν διεθνή χαρακτήρα», σημείωσε, εκτιμώντας ότι η τρέχουσα περίοδος –εξαιρώντας τις ανθρώπινες απώλειες– είναι αρκετά ευνοϊκή για την Ε.Ε., καθώς οι διοικούντες κινούνται με ταχύτερο ρυθμό προς μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να έχει τη δική της παραγωγή τουλάχιστον στα βασικά αγαθά. Για να είσαι ανεξάρτητος πρέπει να είσαι ανεξάρτητος σε ενέργεια, τρόφιμα και φάρμακα», είπε. Ο κ. Δέμος υπενθύμισε ότι η μοναδική χώρα που δεν είχε ελλείψεις σε φάρμακα την περίοδο της πανδημίας ήταν η Ελλάδα, γιατί έχει τοπική παραγωγή και διέθετε ένα μοντέλο με πολλούς προμηθευτές στα νοσοκομεία, όπως εξήγησε. «Όχι μόνο δεν είχαμε έλλειμμα, αλλά δώσαμε και στα δημόσια νοσοκομεία της Ευρώπης», ανέφερε. Τέλος, χαρακτήρισε το επενδυτικό clawback ως το πιο επιτυχημένο μοντέλο ΣΔΙΤ, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ο πρωταγωνιστής των φαρμάκων στην Ευρώπη.

Στο κομμάτι των επενδύσεων έδωσε έμφαση κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος υπενθύμισε ότι πριν την πανδημία η Ευρώπη εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τρίτες χώρες σε επίπεδο εισαγωγών. Στόχος, όπως διαμήνυσε, είναι να υπάρξει επαναπατρισμός της φαρμακευτικής παραγωγής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Εκτίμησε δε ότι ο πόλεμος και ο πληθωρισμός θα επιταχύνουν τις εξελίξεις, καθώς θα πρέπει να βρούμε γρηγορότερα λύσεις. Όσον αφορά την Ελλάδα, έπειτα από μια περίοδο μεγάλης αποεπένδυσης –μέχρι το 2019 υπολογίζεται ότι χάθηκαν κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ– η πανδημία αναβάθμισε τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του κλάδου, όπως διαπίστωσε ο κ. Τρύφων και συμπλήρωσε: «Οι εταιρείες κάλυψαν τον Έλληνα ασθενή σχεδόν πλήρως και εξήγαγαν φάρμακα και σε άλλες χώρες». 
Από το 2019, εξάλλου, με μια σειρά κινήτρων και μέτρων έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, διευκρινίζοντας ότι μαζί με το Ταμείο Ανάπτυξης θα υλοποιηθούν επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ έως το 2023. «Έχουμε ένα σημαντικό πλαίσιο για να είμαστε δυνατοί την επόμενη ημέρα. Ήδη υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες», είπε. Βέβαια, δεν απουσιάζουν και οι αστερίσκοι, οι οποίοι –σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ– είναι οι εξής: Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κίνητρα, οι κανόνες ανταγωνισμού να είναι πιο ελαστικοί σε περιόδους κρίσης, τα κίνητρα της περιόδου της covid να παραταθούν, καθώς και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο αναπτυξιακό clawback. Στη βεντάλια των προβλημάτων πρόσθεσε, επίσης, τον πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους παραγωγής και το ζήτημα του clawback. «Αυτά είναι τα αγκάθια που υπονομεύουν το ευνοϊκό περιβάλλον» υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.

ec_giagopoulos
Την τρέχουσα «εικόνα» της πανδημίας του κορωνοϊού επιχείρησε να περιγράψει μέσω της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμων της Regeneron Pharmaceuticals Τζορτζ Γιαγκόπουλος, ο οποίος διαπίστωσε ότι παρότι τα κρούσματα είναι σε υψηλά επίπεδα, τα περιστατικά που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη είναι χαμηλά. «Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας. Φαίνεται ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, αλλά δεν προκαλεί έντονη ασθένεια» εξήγησε, χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γιαγκόπουλος αναγνώρισε ότι παρά την επιστήμη και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που εκκρεμούν. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε, δεν μπορούμε να καταλαβαίνουμε τα πάντα. «Τα πράγματα βέβαια είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με δύο χρόνια πριν και ελπίζω ότι θα συνεχίσουν έτσι», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, παραδέχθηκε ότι «δεν τα κάναμε όλα σωστά, αλλά μάθαμε». Εξάλλου, συνέχισε ο πρόεδρος της Regeneron, «ήταν δύσκολο να μάθουμε πράγματα εν μέσω μιας έκτακτης ανάγκης». Πάντως, μέσα από την περιπέτεια της covid έχουμε αποκτήσει πολλά όπλα, έσπευσε να προσθέσει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα ξαναβρεθούμε σε αντίστοιχη κατάσταση. Ειδική μνεία έκανε και στη σχέση κυβερνήσεων-πολιτών, τονίζοντας ότι οι πρώτες πρέπει να είναι ειλικρινείς ώστε να πείθονται οι δεύτεροι. «Οι πληροφορίες πρέπει να διοχετεύονται σωστά και όταν γίνεται αυτό, τότε ο κόσμος πείθεται. Η σωστή χρήση των σωστών πληροφοριών είναι σημαντική για να αποφεύγεται η δυσπιστία των ανθρώπων», υπογράμμισε ο κ. Γιαγκόπουλος.

ec_vagena
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον χώρο της υγείας εστίασε την ομιλία της η καθηγήτρια βιοηθικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής Έφη Βαγενά. Σημείωσε ότι ο τομέας αυτός επλήγη περισσότερο από την πανδημία και επίσης ότι επρόκειτο για έναν «συντηρητικό» τομέα, ο οποίος εμφάνιζε μεγάλες αντιστάσεις στην ψηφιοποίηση, αλλά τώρα έχει σημειώσει άλματα, όπως είπε. Αναφέρθηκε στα ζητήματα της διαλειτουργικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα το ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πιστοποιητικό, και της διακυβέρνησης όσον αφορά τη χρήση των ψηφιακών δεδομένων. Η κ. Βαγενά σημείωσε ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στον διάλογο με το κοινό και στην εμπλοκή των ίδιων των πολιτών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει διάδραση με τον κόσμο και να κατανοούμε τις ανησυχίες του προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις και να αντιμετωπίζουμε τις μη ηθελημένες συνέπειες του μετασχηματισμού.

*Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.