ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ηλεκτρική «σκακιέρα»: Οι ανακατατάξεις στην ενέργεια και η εξαγορά της Watt+Volt από τη Mytilineos που δείχνει το μέλλον
Εκτός από τις νέες απορροφήσεις μικρότερων εταιρειών, δεν αποκλείονται οι αποχωρήσεις ισχυρών ομίλων
Σε περιδίνηση
ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της πολύμηνης κρίσης, η οποία δεν έχει και ορατό τέλος. Γι’ αυτόν τον λόγο στελέχη του κλάδου προβλέπουν πως η εξαγορά της Watt+Volt από τη Mytilineos είναι μόνον η αρχή για τις μεγάλες ανακατατάξεις που έρχονται στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Όπως εξηγούν, «εκτός από τις νέες απορροφήσεις μικρότερων εταιρειών, μπορεί να δούμε ακόμα και αποχωρήσεις ισχυρών ομίλων από τη λιανική, αφού θα επιλέξουν να διατηρήσουν μόνον τις μονάδες παραγωγής ενέργειας». Μετά την αναμενόμενη απορρόφηση της Watt+Volt από την Protergia του Ομίλου Mytilineos, μένουν οκτώ εναλλακτικοί πάροχοι που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ (σταθερά άνω του 60%).
Με βάση στοιχεία του Ιουνίου, το νέο σχήμα της Protergia διαθέτει μερίδιο κοντά στο 10%, η ΗΡΩΝ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 7,26%, ενώ στην τρίτη θέση έχει πλέον περάσει η NRG του Ομίλου Motor Oil με 4,53%, λίγο πιο πάνω από την Elpedison με το 4,51%. Ακολουθεί η Volterra του Ομίλου ΑΒΑΞ με 2,16%, η Φυσικό Αέριο Αττικής με 2%, το σχήμα Volton - KEN, που ελέγχεται από τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, με συνολικό μερίδιο κοντά στο 2%, και η ΖeniΘ με 1,51%. Η Mytilineos προαναγγέλλει και άλλες κινήσεις στη λιανική, ενώ στρατηγικά επενδύει στην ίδια αγορά και ο Ομιλος Motor Oil μέσω της NRG. Ενα ερώτημα αφορά τις επόμενες κινήσεις του Ομίλου ΑΒΑΞ για τη Volterra, καθώς ήδη έχει πωλήσει τα αιολικά πάρκα που κατείχε.
Στη λιανική της ηλεκτρικής ενέργειας οι πάροχοι ανταγωνίζονται για να προσφέρουν καλύτερες τιμές σε ένα πολύ μικρό τμήμα του λογαριασμού που παίρνουν κάθε μήνα οι πελάτες. Οι λογαριασμοί περιέχουν τις περίφημες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη δικτύου, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, δημοτικούς φόρους κ.ά.). Το 2020 μόλις το 31% των οικιακών λογαριασμών ρεύματος στην Ευρώπη αντιστοιχούσε στις λεγόμενες ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή το τμήμα στο οποίο μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός για τις τιμές ενέργειας. Το υπόλοιπο 69% ήταν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τα ποσοστά ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Στη Δανία οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ήταν το 2020 μόλις το 15% του λογαριασμού και στην Ουγγαρία το 75%. Η κρίση έχει ανατρέψει, βέβαια, τα πάντα, αφού πολλές κυβερνήσεις επιδοτούν πλέον με δισ. ευρώ τους οικιακούς λογαριασμούς.
Στη Γαλλία, ο ιστορικά ισχυρός όμιλος της EDF βρίσκεται αντιμέτωπος με περίπου 80 εναλλακτικούς προμηθευτές, στη Νορβηγία υπάρχουν 279 εταιρείες με άδεια λιανικής, εκ των οποίων περισσότερες από 100 έχουν ενεργό παρουσία. Αλλά κι εκεί που η αγορά είναι διασπασμένη σε «περιοχές διανομής», ο μεγαλύτερος «παίκτης» σε κάθε περιοχή κατείχε τον περασμένο Μάρτιο μερίδιο άνω του 60%.
«Ο ανταγωνισμός στην αγορά λιανικής, όταν ισορροπήσει, δεν θα είναι μόνο για τις τιμές, αλλά και για καινοτομίες στα συμβόλαια με νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, με την παροχή πρόσθε των υπηρεσιών, όπως οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια (από αλλαγές συσκευών μέχρι επισκευές κτιρίων) κ.ά.», επισημαίνουν στην αγορά. Το ερώτημα είναι ποιος από τους εν ενεργεία «παίκτες» έχει τις αντοχές και τη στρατηγική ώστε να βγει όρθιος από τη μεγάλη τρικυμία αυτών των μηνών.
Όσο για τις αποτιμήσεις, η συμφωνία Mytilineos - Watt+Volt δείχνει πως ο πρώτος πλήρωσε περίπου 180 ευρώ ανά πελάτη. Η εξίσωση γίνεται πιο πολύπλοκη αν συνυπολογιστούν, π.χ., το δίκτυο καταστημάτων που έχει μια εταιρεία, το δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, οι άδειες για μονάδες ΑΠΕ και άλλα.
Ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια. Έτσι, με την προσθήκη του χαρτοφυλακίου 200.000 πελατών της Watt+Volt, η δραστηριότητα της Mytilineos στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (όπου μέσω της Protergia - Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατέχει ήδη την 1η θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων) ενισχύεται πολλαπλώς. Παράλληλα δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη διαμόρφωση του μεγαλύτερου, με διαφορά, ιδιωτικού φορέα στην Ελλάδα στον τομέα της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Σε αυτή την κατεύθυνση προκύπτει και ο στόχος της δημιουργίας του «Utility of the Future», του πρώτου πλέον ολοκληρωμένου παρόχου ενέργειας της νέας εποχής. Το συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά και 16 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Mytilineos. Οι εν λόγω μετοχές θα προέλθουν εκ των ιδίων μετοχών της Mytilineos και θα διατεθούν με τιμή 17 ευρώ ανά μετοχή.
Η Watt+Volt υπήρξε ένας πολύ σημαντικός παίκτης στη λιανική αγορά ενέργειας και μία από τις υγιείς εταιρείες του κλάδου, που προσέφερε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός πως το στελεχιακό δυναμικό της, υπό τον CEO της, Τάσο Παπαναγιώτου, θα ενταχθεί στο αντίστοιχο στελεχιακό δυναμικό της διεύθυνσης Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Mytilineos. Η συνένωση αυτή αναμένεται να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν ακόμα καλύτερες και ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες και προϊόντα, προς όφελος των καταναλωτών. Μια εξέλιξη που θα δώσει νέα δυναμική και θα επιτρέψει στη Mytilineos να πορευτεί με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις και ευκαιρίες.
Μια κίνηση στρατηγική, που αποπνέει υγεία και σταθερότητα, προοικονομώντας πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, διαρκή τεχνολογική καινοτομία και εντέλει τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια πελατών λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, το οποίο θα εξυπηρετείται, όπως πάντα, με συνέπεια, ειλικρίνεια και διαρκή προσπάθεια για ανταπόκριση στις ανάγκες του. Ετσι, η Mytilineos τοποθετείται στην αγορά ως ο πάροχος του μέλλοντος, με το τρίπτυχο ενέργειας, παροχών και νέων υπηρεσιών να ξεχωρίζει του ανταγωνισμού.
*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 27 Αυγούστου 2022.
βρίσκονται ακόμα και καθετοποιημένοι «παίκτες», δηλαδή όμιλοι που έχουν παρουσία τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική πώληση Όπως εξηγούν, «εκτός από τις νέες απορροφήσεις μικρότερων εταιρειών, μπορεί να δούμε ακόμα και αποχωρήσεις ισχυρών ομίλων από τη λιανική, αφού θα επιλέξουν να διατηρήσουν μόνον τις μονάδες παραγωγής ενέργειας». Μετά την αναμενόμενη απορρόφηση της Watt+Volt από την Protergia του Ομίλου Mytilineos, μένουν οκτώ εναλλακτικοί πάροχοι που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ (σταθερά άνω του 60%).
Με βάση στοιχεία του Ιουνίου, το νέο σχήμα της Protergia διαθέτει μερίδιο κοντά στο 10%, η ΗΡΩΝ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 7,26%, ενώ στην τρίτη θέση έχει πλέον περάσει η NRG του Ομίλου Motor Oil με 4,53%, λίγο πιο πάνω από την Elpedison με το 4,51%. Ακολουθεί η Volterra του Ομίλου ΑΒΑΞ με 2,16%, η Φυσικό Αέριο Αττικής με 2%, το σχήμα Volton - KEN, που ελέγχεται από τους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, με συνολικό μερίδιο κοντά στο 2%, και η ΖeniΘ με 1,51%. Η Mytilineos προαναγγέλλει και άλλες κινήσεις στη λιανική, ενώ στρατηγικά επενδύει στην ίδια αγορά και ο Ομιλος Motor Oil μέσω της NRG. Ενα ερώτημα αφορά τις επόμενες κινήσεις του Ομίλου ΑΒΑΞ για τη Volterra, καθώς ήδη έχει πωλήσει τα αιολικά πάρκα που κατείχε.
Πλήρης απεμπλοκή
Θεωρείται σίγουρο πως αναζητείται πλήρης απεμπλοκή της ΑΒΑΞ από τη συγκεκριμένη αγορά. Ερώτημα παραμένει και η στάση των νέων βασικών μετόχων της Intrakat, των κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, σε σχέση με τη Volton. Οι δύο επιχειρηματίες έχουν παρουσία στην ενέργεια και μέσω μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ). Κάποιοι θεωρούν πως η Volton μπορεί να βρεθεί στην πλευρά των αγοραστών τους επόμενους μήνες. Οσοι, πάντως, επιχειρούν να συγκρίνουν την αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τις τηλεπικοινωνίες βάζουν στο ίδιο καλάθι μήλα με πεπόνια, λένε οι ειδικοί.Στη λιανική της ηλεκτρικής ενέργειας οι πάροχοι ανταγωνίζονται για να προσφέρουν καλύτερες τιμές σε ένα πολύ μικρό τμήμα του λογαριασμού που παίρνουν κάθε μήνα οι πελάτες. Οι λογαριασμοί περιέχουν τις περίφημες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (τέλη δικτύου, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, δημοτικούς φόρους κ.ά.). Το 2020 μόλις το 31% των οικιακών λογαριασμών ρεύματος στην Ευρώπη αντιστοιχούσε στις λεγόμενες ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή το τμήμα στο οποίο μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός για τις τιμές ενέργειας. Το υπόλοιπο 69% ήταν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τα ποσοστά ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Στη Δανία οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ήταν το 2020 μόλις το 15% του λογαριασμού και στην Ουγγαρία το 75%. Η κρίση έχει ανατρέψει, βέβαια, τα πάντα, αφού πολλές κυβερνήσεις επιδοτούν πλέον με δισ. ευρώ τους οικιακούς λογαριασμούς.
Μελέτες και στοιχεία
Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός εναλλακτικών παρόχων για την ύπαρξη επαρκούς ανταγωνισμού; Τα στοιχεία και οι μελέτες από την ευρωπαϊκή αγορά δείχνουν πως δεν υπάρχει ιδανικός αριθμός. Μάλιστα, πολλές φορές το πλήθος των εναλλακτικών παρόχων ξεγελάει, αφού τα πρώην μονοπώλια εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα μερίδια στις περισσότερες αγορές, ενώ σε κάποιες άλλες η μερίδα του λέοντος ανήκει σε 3 -5 «παίκτες». Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, λει τουργούσαν προ κρίσης 26 προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στη γειτονική Ισπανία, μια αγορά εξαπλάσιου μεγέθους, λειτουργούσαν 292.Στη Γαλλία, ο ιστορικά ισχυρός όμιλος της EDF βρίσκεται αντιμέτωπος με περίπου 80 εναλλακτικούς προμηθευτές, στη Νορβηγία υπάρχουν 279 εταιρείες με άδεια λιανικής, εκ των οποίων περισσότερες από 100 έχουν ενεργό παρουσία. Αλλά κι εκεί που η αγορά είναι διασπασμένη σε «περιοχές διανομής», ο μεγαλύτερος «παίκτης» σε κάθε περιοχή κατείχε τον περασμένο Μάρτιο μερίδιο άνω του 60%.
«Ο ανταγωνισμός στην αγορά λιανικής, όταν ισορροπήσει, δεν θα είναι μόνο για τις τιμές, αλλά και για καινοτομίες στα συμβόλαια με νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, με την παροχή πρόσθε των υπηρεσιών, όπως οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια (από αλλαγές συσκευών μέχρι επισκευές κτιρίων) κ.ά.», επισημαίνουν στην αγορά. Το ερώτημα είναι ποιος από τους εν ενεργεία «παίκτες» έχει τις αντοχές και τη στρατηγική ώστε να βγει όρθιος από τη μεγάλη τρικυμία αυτών των μηνών.
Όσο για τις αποτιμήσεις, η συμφωνία Mytilineos - Watt+Volt δείχνει πως ο πρώτος πλήρωσε περίπου 180 ευρώ ανά πελάτη. Η εξίσωση γίνεται πιο πολύπλοκη αν συνυπολογιστούν, π.χ., το δίκτυο καταστημάτων που έχει μια εταιρεία, το δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, οι άδειες για μονάδες ΑΠΕ και άλλα.
«Utility of the Future»
Η Mytilineos, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για την ανάπτυξη της δραστηριοποίησής της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Watt+Volt. Το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον αγγίζει το 10%, διαθέτοντας 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα.Ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια. Έτσι, με την προσθήκη του χαρτοφυλακίου 200.000 πελατών της Watt+Volt, η δραστηριότητα της Mytilineos στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (όπου μέσω της Protergia - Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατέχει ήδη την 1η θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων) ενισχύεται πολλαπλώς. Παράλληλα δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη διαμόρφωση του μεγαλύτερου, με διαφορά, ιδιωτικού φορέα στην Ελλάδα στον τομέα της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Σε αυτή την κατεύθυνση προκύπτει και ο στόχος της δημιουργίας του «Utility of the Future», του πρώτου πλέον ολοκληρωμένου παρόχου ενέργειας της νέας εποχής. Το συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά και 16 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Mytilineos. Οι εν λόγω μετοχές θα προέλθουν εκ των ιδίων μετοχών της Mytilineos και θα διατεθούν με τιμή 17 ευρώ ανά μετοχή.
Η Watt+Volt υπήρξε ένας πολύ σημαντικός παίκτης στη λιανική αγορά ενέργειας και μία από τις υγιείς εταιρείες του κλάδου, που προσέφερε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός πως το στελεχιακό δυναμικό της, υπό τον CEO της, Τάσο Παπαναγιώτου, θα ενταχθεί στο αντίστοιχο στελεχιακό δυναμικό της διεύθυνσης Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Mytilineos. Η συνένωση αυτή αναμένεται να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν ακόμα καλύτερες και ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες και προϊόντα, προς όφελος των καταναλωτών. Μια εξέλιξη που θα δώσει νέα δυναμική και θα επιτρέψει στη Mytilineos να πορευτεί με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις και ευκαιρίες.
Μια κίνηση στρατηγική, που αποπνέει υγεία και σταθερότητα, προοικονομώντας πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, διαρκή τεχνολογική καινοτομία και εντέλει τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια πελατών λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, το οποίο θα εξυπηρετείται, όπως πάντα, με συνέπεια, ειλικρίνεια και διαρκή προσπάθεια για ανταπόκριση στις ανάγκες του. Ετσι, η Mytilineos τοποθετείται στην αγορά ως ο πάροχος του μέλλοντος, με το τρίπτυχο ενέργειας, παροχών και νέων υπηρεσιών να ξεχωρίζει του ανταγωνισμού.
*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 27 Αυγούστου 2022.