Από την Καλαμπάκα στην ελίτ των ΗΠΑ - Η ιστορία της Demoulas Market που επισκέφτηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Η ιστορία της Demoulas Market, που επισκέφτηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης και η οποία αποτελεί την 72η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Αμερικής
Με στόχο το άνοιγµα της αµερικανικής αγοράς των ΗΠΑ στα ελληνικά προϊόντα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε µια από τις µεγαλύτερες αλυσίδες supermarket της υπερατλαντικής χώρας. Πρόκειται για την εταιρεία µε την εµπορική ονοµασία Market Basket (πρώην DeMoulas Market), που ελέγχεται από την οικογένεια του Arthur Τ. Demoulas ή, αλλιώς, Αθανάσιου ∆ηµουλά.
Πρόκειται για τον εγγονό του Αθανάσιου και της Ευφροσύνης ∆ηµουλά, που µετανάστευσε από την Καλαµπάκα το 1908 στις ΗΠΑ και έβαλε τα θεµέλια σε µια από τις µεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ µάρκετ στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Το κατάστηµα που δηµιούργησε στην περιοχή Acre (Acropolis) στο Lowell της Μασαχουσέτης ήταν ένα µικρό µπακάλικο, που πουλούσε, µεταξύ άλλων, αρνί φάρµας (native lamb), χοιρινό και λουκάνικα σε Ελληνες µετανάστες (και όχι µόνο).
Η επιχείρηση, που το 1920 ονοµάστηκε σε DeMoulas Market, κρατήθηκε στην εποχή της µεγάλης ύφεσης, ενώ µέχρι το 1940 µπήκαν σε αυτήν οι δύο υιοί του Αθανασίου ∆ηµουλά, Τηλέµαχος και Γιώργος. Εκτοτε η εταιρεία άρχισε να µεγαλώνει µε ιλιγγιώδεις ρυθµούς. To 1950 το µικρό µπακάλικο µεταφέρθηκε σε άλλον δρόµο του Lowell, αφού είχε καταστεί… υπερµπακάλικο.
Τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε το πρώτο σούπερ µάρκετ µε τη σηµερινή έννοια. Εκτοτε τα δύο αδέλφια και τα παιδιά τους έγιναν οι βασιλιάδες του σούπερ µάρκετ στην ανατολική ακτή. Η επιχείρηση σήµερα, 105 χρόνια µετά την ίδρυσή της, αριθµεί 90 σούπερ µάρκετ στη Μασαχουσέτη, το Maine, το New Hamshire και το Rhode Island. Σύµφωνα µε το «Forbes», το 2021 η εταιρεία είχε έσοδα 5,8 δισ. δολ. ΗΠΑ και ήταν η 72η µεγαλύτερη µη εισηγµένη σε χρηµατιστήριο επιχείρηση στις ΗΠΑ. Σήµερα απασχολεί 25.000 εργαζοµένους.
Ο Arthur T. Demoulas µε το παρατσούκλι «Artie», που είναι στο τιµόνι της επιχείρησης, είναι ο γιος του Τηλέµαχου ή Mike Demoulas, ο οποίος είναι µε τη σειρά του ο µεγαλύτερος γιος του ιδρυτή της εταιρείας Αθανασίου ∆ηµουλά. Θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητός στην επιχείρηση, σε σηµείο µάλιστα που οι εργαζόµενοι κατέβηκαν σε απεργία όταν ο πρώτος ξάδελφός του, Arthur S. Demoulas, επιχείρησε να τον διώξει από την επιχείρηση. Τελικά, οι εργαζόµενοι, καθώς και 1,6 δισ. δολ. που πλήρωσε ο «Artie» στον ξάδελφό του Arthur, έφεραν πίσω τον πρώτο και η εταιρεία διασώθηκε από την ενδοοικογενειακή κόντρα.
Τώρα, η µεγάλη αυτή επιχείρηση, σύµφωνα µε τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, µπορεί να απο
δειχτεί ένας καλός εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων. «Συζητήσαµε πώς θα µπορέσουµε να βοηθήσουµε ως κυβέρνηση για να φέρουµε ακόµα περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην εδώ αγορά. Το κλίµα εξαιρετικό, ξεκινάµε µια οργανωµένη προσπάθεια για να διπλασιάσουµε τις εξαγωγές µας προς τις ΗΠΑ», έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στο Τwitter και ανήρτησε φωτογραφίες από γιαούρτια ΦΑΓΕ, κρασιά Samos και αναψυκτικά Green Cola, που ήδη πωλούνται στα Market Basket.
Ποιος είναι ο Γιώργος Σακελλάρης
Ο Γιώργος Σακελλάρης είναι άλλη µία περίπτωση Ελληνα που έγινε δισεκατοµµυριούχος από το µηδέν. Εφυγε για σπουδές το 1965 για το Σικάγο και, όπως αναφέρει στο Ellines.com, λίγο έλειψε να τα παρατήσει και να φύγει λόγω ψύχους. Από τον Βασσαρά της Λακωνίας, όπου χιονίζει κάθε 10 χρόνια, είχε πει, βρέθηκε σε µια πόλη που έχει κάθε χρόνο µήνες χιόνι. Τελικά, δεν το έβαλε κάτω. Σπούδασε, δούλεψε, πήρε πτυχίο, εργάστηκε και τέλος δηµιούργησε το δικό του βασίλειο: την Ameresco. Μια εταιρεία που βρίσκεται στην κόψη της τεχνολογίας, προσφέροντας υπηρεσίες και τεχνολογίες εξοικονόµησης ενέργειας, παραγωγής πράσινης ενέργειας κ.ά. Βρίσκεται, δε, στην αιχµή του ενδιαφέροντος, ειδικά µετά το 2019, που η αξία της υπερτριπλασιάστηκε.
Η Ameresco σήµερα είναι µια µεσαία επιχείρηση για τα διεθνή και αµερικανικά δεδοµένα. Είναι εισηγµένη στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, µε κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. δολ., απασχολεί 1.000 εργαζοµένους και πέρυσι είχε έσοδα 1,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Η αµερικανική εταιρεία, την οποία επίσης επισκέφθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, κοιτάζει και στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2019 υλοποίησε την πρώτη επένδυσή της, ύψους 9,8 εκατ. δολαρίων, που αφορά σε ένα µικρό αιολικό πάρκο στην Κεφαλονιά, ισχύος 9,2 MW. Σύµφωνα µε τον υπουργό Ανάπτυξης, η εταιρεία ετοιµάζεται να φέρει και νέες επενδύσεις στη µητέρα πατρίδα του ιδρυτή της.