Η στήριξη των συνεπών φορολογουμένων , που όμως δυσκολεύτηκαν κατά τις παρατεταμένες κρίσεις των προηγούμενων ετών, θα απορροφήσει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού χώρου τον οποίον έχει εξασφαλίσει πλέον η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό ύψος των κονδυλίων θα κινούνται κάπου κοντά στα 600 εκατομμύρια ευρώ και θα ενισχύσουν μία σειρά φορολογουμένων. Όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη: «Ήταν ένα από τα αιτήματα, αν έχω χάσει κάποια ρύθμιση, αν γίνεται να αναβιώσει. Η απάντηση είναι “ναι” θα γίνεται». Η ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία υλοποιεί έτσι ένα πάγιο αίτημα των παραγωγικών τάξεων.

Για τους συνεπείς

Μια νέα ρύθμιση χρεών που μπορεί να επεκταθεί από τις 36 έως και τις 72 δόσεις εμπεριέχεται στις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο πρωθυπουργός και θα εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο σήμερα. Θα αφορά όσους έκαναν τα αδύνατα δυνατά κατά την πανδημία, ώστε να μη δημιουργήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αλλά τελικά η ενεργειακή κρίση και η επερχόμενη ακρίβεια που ήρθε με τον πόλεμο στην Ουκρανία τούς εξανάγκασαν σε αθέτηση πληρωμών. Πρόκειται για εκείνους που δημιούργησαν οφειλές, από τον δεύτερο εξάμηνο του 2021 έως και το τέλος του 2022.

Χρέη λόγω πανδημίας

Πρόκειται για τη δεύτερη ευκαιρία που θα λάβουν όσοι μπήκαν σε μια παλαιότερη ρύθμιση 36-72 δόσεων: Η δυνατότητα αναβίωσης μιας ρύθμισης θα δοθεί και σε εκείνους που, ενώ είχαν χρέη, τα ρύθμισαν και κατάφεραν να τα αποπληρώνουν για όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτή την κατηγορία εμπεριέχονται η αναβίωση αλλά και η διεύρυνση της ρύθμισης των χρεών της πανδημίας, που αφορούσε τις οφειλές από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Οφειλές από το 2014

Και αυτή η παρέμβαση στην ουσία θα είναι μια αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης 100-120 δόσεων. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν περίπου 500.000 οφειλέτες που είχαν ξεκινήσει να αποπληρώνουν από το 2014, αλλά δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ρύθμιση. Θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους και εκείνες που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Αυτό που θα ζητηθεί από τους οφειλέτες θα είναι να πληρώσουν μαζεμένες δύο δόσεις, προκειμένου να συνεχίσουν τις κανονικές πληρωμές του υπόλοιπου προγράμματος στο οποίο έχουν ενταχθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση τα πρόστιμα θα διαγραφούν και το συνολικό χρέος θα απαλλαγεί και από τις προσαυξήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα. Εννοείται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα σταματούν και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι πλειστηριασμοί.

Επιτόκια

Η αναβίωση των 120 δόσεων, θα προβλέπει -ως προϋπόθεση για την ένταξη- την καταβολή του 10% των οφειλόμενων ποσών (δηλαδή δύο δόσεις) από τις δόσεις που έχουν χαθεί. Σημαντικό, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι ότι θα διατηρούνται τα ίδια σχεδόν μηδενικά επιτόκια (2%).

Για όσους δημιούργησαν νέα χρέη μέσα στην ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2021 και μετά, τα επιτόκια αναμένεται να είναι μεγαλύτερα του 2% (2,5%-3%). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους μέχρι τότε.

Η ρύθμιση με τις 72 δόσεις θα αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ, αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο. Η χρονική περίοδος εξόφλησης του χρέους, όπως είχε προσδιοριστεί με την αρχική ρύθμιση, θα επεκτείνεται κατά το χρονικό διάστημα που αναλογεί στις απλήρωτες δόσεις.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή