Παρά τη «βουτιά» που έγραψε την Παρασκευή η μετοχή της Deutsche Bank
, το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ήρεμο. Οι αναλυτές βάζουν στη «ζυγαριά» τους πολλά δεδομένα, μετά την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών SVB και Signature,τον αναγκαστικό... γάμο των Credit Suisse και UBS, αλλά και τις αποφάσεις της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Φρένο και γκάζι
Οι περισσότεροι έχουν πλέον τα βλέμματά τους στις 4 Μαΐου, οπότε η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για τα επιτόκια. Κάποιοι θεώρησαν τις προηγούμενες ημέρες (όπως ο Γιάννης Στουρνάρας) ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έφτασαν στο τέλος τους, καθώς η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα δίνει μια σοβαρότατη αφορμή για να μπει φρένο, αν όχι και χειρόφρενο. Άλλωστε, δεν υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση νέας αύξησης.
Και μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ κάθε φορά να λέει ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στηρίζονται στα στοιχεία της οικονομίας, ωστόσο η ίδια με δηλώσεις της έδειξε να μην προβληματίζεται καθόλου για την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και έθεσε και πάλι ως πρωταρχική ανάγκη να τιθασευτεί ο πληθωρισμός το ταχύτερο.
Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι στη Φρανκφούρτη γνωρίζουν ότι καίτοι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% δεν θα γίνει προφανώς αύριο, θα πρέπει ο στόχος αυτός, όμως, να παραμείνει στον ορίζοντα των δύο ετών που έχει τεθεί. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι η δήλωση αυτή κάνει πιο πιθανή μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, το ράλι του ευρώ -που το έχει φέρει πολύ κοντά στο 1,10 στην ισοτιμία με το δολάριο- έρχεται να ενισχύσει ακόμη και τις σκέψεις για αύξηση επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης και πλέον κανείς δεν αποκλείει ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο. Πολλοί πλέον ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο «γεράκι» της ΕΚΤ είναι η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, που θέλει να κάνει το ευρώ ελκυστικότερο σε σχέση με το δολάριο, αφήνοντας έτσι ακόμη πιο «ορφανά» τα τέσσερα «περιστέρια» του συμβουλίου της ΕΚΤ, που προσπαθούν εδώ και μήνες να σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, ανησυχώντας ότι θα επηρεάσουν βάναυσα την ανάπτυξη.
Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμίζουν ότι η ΕΚΤ καθυστέρησε κατά τέσσερις μήνες να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων της σε σχέση με τη Fed, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει εντελώς διαφορετικές πηγές και δυναμική από εκείνον της Αμερικής και άρα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Κάποιοι, μάλιστα, αναρωτιούνται: «Αν στην Αμερική, για να πέσει ο πληθωρισμός, θα πρέπει να εμφανιστεί ύφεση, γιατί να μη συμβεί το ίδιο και στην Ευρώπη;».
Ομοβροντία διαβεβαιώσεων για τις ελληνικές τράπεζες και τις καταθέσεις
Διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό έσπευσαν να δώσουν τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης, με αφορμή την παγκόσμια τραπεζική αναταραχή.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στις δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο επικεντρώθηκε στη σημαντική μείωση που παρατηρείται στα «κόκκινα» δάνεια, στην αύξηση των καταθέσεων της τελευταίας τετραετίας, αλλά και στην υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Άλλωστε, ο υπουργός στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχε νέα συνάντηση με τους τραπεζίτες και περιμένει να του παρουσιάσουν τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου αύξησης των «κόκκινων» δανείων, ιδίως μετά και τη νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας. Και ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, σε δηλώσεις του εξήγησε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα «ηρεμίας και σταθερότητας», καθώς δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για τις εγχώριες τράπεζες και τις καταθέσεις. Αντιθέτως, όπως τόνισε, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε εξαιρετική θέση και μπορούν να αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28/3/23