ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Eurostat: Το θαύμα του 2022 - Πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ, έναν χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις
Σημαντική αύξηση κατέγραψε και το ΑΕΠ του 2022, το οποίο πέρασε το όριο των 200 δισ. ευρώ κλείνοντας στα 208,03 δισ. έναντι 181,6 δισ. που ήταν το 2021.
Την πλήρη ανατροπή της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας πέτυχε η κυβέρνηση, καθώς χθες ανακοινώθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία
η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2022 κατά 0,1% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,6% (3,3 δισ. ευρώ) που είχε υπολογιστεί αρχικά.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επικυρώθηκαν και από τη Eurostat, σηματοδοτώντας την επιστροφή της χώρας μας στα πλεονάσματα έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Έτσι, από έλλειμμα ύψους 8,45 δισ. ευρώ που είχε η Ελλάδα το 2021, το 2022 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 273.000.000 ευρώ, εξέλιξη που κάνει πολύ ευκολότερη την επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος φέτος.
Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, με ανάρτηση στο Twitter: «Το 2022 πετύχαμε, τελικά, πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό, έναν χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου. Παρά τις εξωγενείς κρίσεις. Αυτό διασφαλίζει συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία». Ικανοποιημένος έδειξε και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Συνέκρινε το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,1% του ΑΕΠ με εκείνο της Γερμανίας (έλλειμμα 1,9%), της Γαλλίας (έλλειμμα 2,8%) και της Ιταλίας (έλλειμμα 3,6%), καταλήγοντας να διερωτηθεί: «Πού είναι τώρα οι διάφοροι που πρόβλεπαν δημοσιονομικό εκτροχιασμό;».
Σχολιάζοντας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ. Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία». Παρά τη «βουτιά» αυτή πάντως, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, γεγονός που υποχρεώνει σε διατήρηση της προσπάθειας για μείωσή του και τα επόμενα χρόνια.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/4
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επικυρώθηκαν και από τη Eurostat, σηματοδοτώντας την επιστροφή της χώρας μας στα πλεονάσματα έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Έτσι, από έλλειμμα ύψους 8,45 δισ. ευρώ που είχε η Ελλάδα το 2021, το 2022 κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 273.000.000 ευρώ, εξέλιξη που κάνει πολύ ευκολότερη την επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος φέτος.
Πρώτοι στην Ευρώπη
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε: «Πετύχαμε όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση τη μεγαλύτερη -πανευρωπαϊκά- δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη».Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, με ανάρτηση στο Twitter: «Το 2022 πετύχαμε, τελικά, πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό, έναν χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου. Παρά τις εξωγενείς κρίσεις. Αυτό διασφαλίζει συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία». Ικανοποιημένος έδειξε και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Συνέκρινε το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,1% του ΑΕΠ με εκείνο της Γερμανίας (έλλειμμα 1,9%), της Γαλλίας (έλλειμμα 2,8%) και της Ιταλίας (έλλειμμα 3,6%), καταλήγοντας να διερωτηθεί: «Πού είναι τώρα οι διάφοροι που πρόβλεπαν δημοσιονομικό εκτροχιασμό;».
ΑΕΠ και χρέος
Σημαντική αύξηση κατέγραψε και το ΑΕΠ του 2022, το οποίο πέρασε το όριο των 200 δισ. ευρώ κλείνοντας στα 208,03 δισ. έναντι 181,6 δισ. που ήταν το 2021. Η άνοδος αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της βάσης υπολογισμού μιας σειράς στοιχείων, με βασικότερο το δημόσιο χρέος το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 171,3%, από 194,6% που ήταν το 2021. Η συγκεκριμένη πτώση των 23,3 μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη.Σχολιάζοντας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ. Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία». Παρά τη «βουτιά» αυτή πάντως, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, γεγονός που υποχρεώνει σε διατήρηση της προσπάθειας για μείωσή του και τα επόμενα χρόνια.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/4