Attica Bank: Γυρίζει σελίδα με νέο ιδιώτη μέτοχο τη Thrivest Holding - Σε πρώτο πλάνο η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων
Πώς η ΑΜΚ και η συμφωνία με τη Thrivest Holding, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα
Τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα αποτελεί τον πέμπτο, μη συστημικό τραπεζικό πυλώνα στη χώρα
, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, θέτουν οι τελευταίες εξελίξεις στην Attica Bank.
Eχοντας περάσει από τα μύρια κύματα και αποφεύγοντας το «πιστοποιητικό θανάτου» ουκ ολίγες φορές, η τράπεζα που συνέδεσε το όνομά της με την υπόθεση Καλογρίτσα το 2017 (σ.σ.: Ελεγχος της ΤτΕ είχε αποκαλύψει ότι ο επιχειρηματίας έπαιρνε τεράστια δάνεια από την Attica Bank με μηδενικές εξασφαλίσεις και χρηματοδοτήθηκε με 127,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 77,6 εκατ. από το 2015 και μετά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας) γυρίζει σελίδα.
Με νέο ιδιώτη μέτοχο τη Thrivest Holding, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, η Attica Bank οδεύει στην ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους έως 473,3 εκατ. ευρώ. Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετέχουν με 329 εκατ. ευρώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με 30 εκατ. ευρώ η Thrivest και με 34 εκατ. ευρώ η Παγκρήτια Τράπεζα, στην οποία η πρώτη είναι μεγαλομέτοχος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) με 40 εκατ. συνολικά, από 10 εκατ. ευρώ έκαστη, υποκαθιστώντας το ΤΜΕΔΕ στο ποσοστό του 20,11%, και ο e-ΕΦΚΑ με επίσης 40 εκατ. ευρώ. Η λήξη της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ ήταν η 24η Απριλίου 2023. Στις 25 Απριλίου έγινε η κατανομή και διάθεση αδιάθετων Νέων Κοινών Μετοχών, στις 26/4 η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Κοινών Μετοχών και στις 28/4 η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους. Η συμφωνία των μετόχων προβλέπει και την επιδίωξη της συγχώνευσης Attica Bank - Παγκρήτιας Τράπεζας σε ορίζοντα 12μήνου, με παράλληλη εφαρμογή πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
• 473,3 εκατ. ευρώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, που οδεύει προς ολοκλήρωση
• 69,5% το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Attica Bank, όπως διαμορφώνεται σήμερα
Οι εξελίξεις στην τελική ευθεία για την ΑΜΚ της Attica Bank επεφύλασσαν την αποχώρηση του Ταμείου των Μηχανικών από τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Money Pro», το ΤΜΕΔΕ ζήτησε εγγυήσεις από τη Thrivest για το ότι μετά τη συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας και την απόκτηση ποσοστού άνω του 50% από πλευράς Thrivest, η μετοχική έξοδος του ΤΜΕΔΕ από την Attica Bank θα γινόταν με ανάκτηση των 40 εκατ. ευρώ που θα κατέβαλλε το Ταμείο των Μηχανικών στην τρέχουσα ΑΜΚ. Οι εγγυήσεις δεν δόθηκαν και το ΤΜΕΔΕ διέρρηξε τους δεσμούς του με την Attica Bank, οι οποίοι μετρούσαν πάνω από 25 χρόνια.
Το παρελθόν
Σημειώνεται ότι η Attica Bank (Τράπεζα Αττικής τότε) είχε εξαγοραστεί το 1964 από τον όμιλο εταιρειών της τότε Εμπορικής Τράπεζας και εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Τον Ιούνιο του 1997 η Εμπορική Τράπεζα μεταβίβασε μέσω του Χρηματιστηρίου μέρος των μετοχών που κατείχε στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διατηρώντας έως τον Σεπτέμβριο 2012 περίπου το 17% των μετοχών της τράπεζας, το οποίο στη συνέχεια μεταβίβασε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κατά τη διάρκεια των ετών 2013-2018, η τράπεζα προχώρησε στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, καθώς και σε διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της και την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του μοντέλου λειτουργίας της. Τον Δεκέμβριο του 2021 η Attica Bank, προ του εποπτικού «λουκέτου», προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ, στην οποία συμμετείχε σε ρόλο διάσωσης το ΤΧΣ. Σήμερα το ποσοστό του ΤΧΣ στην Attica Bank διαμορφώνεται σε 69,5%.
Σε πρώτο πλάνο η αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος
Πρώτος στόχος της ΑΜΚ είναι να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των εποπτικών κεφαλαίων, ώστε να αποκατασταθούν οι απαιτούμενοι εποπτικοί δείκτες που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας. Στο 9μηνο 2022 οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου είχαν διαμορφωθεί σε CET1 6,3% και CAD 10,1%. Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι δείκτες CET1, Tier 1 και CAD κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες.
Δεύτερος στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), με τον δείκτη NPEs σήμερα στο 66% με στοιχεία 9μήνου. Η διαχείριση των ΜΕΑ αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας, με στόχο ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ να διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των ΜΕΑ.
Τρίτος στόχος είναι η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας μέσω της υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Από την επικείμενη ΑΜΚ, συνολικό ποσό ύψους 190 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στον στόχο αυτόν.
*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 22/4/23