Συνολικά 43 στρατηγικές επενδύσεις ενέκρινε η ∆ιυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (∆ΕΣΕ) τα τελευταία τέσσερα χρόνια . Ο απολογισµός της τετραετίας δείχνει ότι η ∆ΕΣΕ έπειτα από εισήγηση του Enterprise Greece ενέκρινε 38 νέες στρατηγικές επενδύσεις και 5 τροποποιήσεις υφισταµένων, συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Η πιο σηµαντική από αυτές είναι εκείνη της Microsoft, συνολικού ύψους 974 εκατ. ευρώ.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Enterprise Greece, το 2019 εγκρίθηκαν από τη ∆ΕΣΕ τέσσερις νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 0,8 δισ. ευρώ, το 2020 18 επενδύσεις συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ, το 2021 10 νέες επενδύσεις (και µία τροποποίηση υφισταµένης) συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ και το 2022 εγκρίθηκαν έξι νέες επενδύσεις (και τέσσερις τροποποιήσεις υφισταµένων) συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν το σύνολο της επικράτειας και αναµένεται να προσθέσουν πάνω από 5.200 νέες µόνιµες θέσεις εργασίας. Αν και οι περισσότερες επενδύσεις εστιάζονται στους τοµείς της τουριστικής ανάπτυξης και της ενέργειας, το τελευταίο διάστηµα πυκνώνουν οι επενδύσεις βιοµηχανικού και παραγωγικού χαρακτήρα.

Οι εγκρίσεις που έδινε το ∆.Σ. του Enterprise Greece και η ∆ΕΣΕ αντιστοιχούν χονδρικά σε µια στρατηγική επένδυση για κάθε µήνα από τους τελευταίους 46 µήνες διακυβέρνησης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται σηµαντικές ξένες επενδύσεις, όπως αυτές της Microsoft και της Pfizer, οι οποίες άλλαξαν την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισµού, καθώς δεκάδες άλλες µικρότερες επενδύσεις ακολούθησαν (Deloitte, Cisco, Deutsche Telekom, Chubb κ.ά.).

1_2
2

Εννέα σε τέσσερις μήνες 

To τελευταίο διάστηµα µάλιστα, όπως αναφέρει η γ.γ. ∆ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece, Βίκυ Λοΐζου, µέσα σε τέσσερις µήνες έχουν εγκριθεί τόσες επενδύσεις στρατηγικής σηµασίας όσες εγκρίνονται συνήθως µέσα σε ένα έτος. Συγκεκριµένα, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Enterprise Greece έχει εγκρίνει µέχρι σήµερα εννέα νέες επενδύσεις και δύο τροποποιήσεις υφιστάµενων στρατηγικών επενδύσεων.

Από τις 11 αυτές επενδύσεις, οι τέσσερις ήδη έχουν λάβει την έγκριση της ∆ιυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ εκκρεµεί η έγκρισή των άλλων επτά επενδύσεων, εκ των οποίων οι δύο είναι τροποποιήσεις υφισταµένων. Αξιοσηµείωτο, όπως αναφέρει η κ. Λοΐζου, είναι ότι στις νέες επενδύσεις που ενέκρινε το Enterprise Greece περιλαµβάνονται σηµαντικές επενδύσεις στον βιοµηχανικό/παραγωγικό τοµέα. «Αν και οι αιτήσεις για τουριστικές αναπτύξεις είναι πολλές, εντούτοις έχουν πυκνώσει οι αιτήσεις από παραγωγικές - βιοµηχανικές µονάδες», λέει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριµένα, από τις 11 επενδύσεις που έχουν εγκριθεί µέσα στο 2023, οι πέντε είναι τουριστικού ενδιαφέροντος, η µία ενεργειακού (Dioryga Gas) και οι υπόλοιπες βιοµηχανικού/παραγωγικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ των τελευταίων συγκαταλέγονται:

  • Η δηµιουργία νέας µονάδας παραγωγής χάρτου της εταιρείας Intertrade στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
  • Η επέκταση και αναβάθµιση της µονάδας παραγωγής πολυστερίνης της εταιρείας Ravago.
  • ∆ύο επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης µονοκλωνικών αντισωµάτων της φαρµακευτικής εταιρείας Demo.
  • Η δηµιουργία του νέου µεγάλου logistics center στον Ασπρόπυργο (project Hull) από την HIG.

Εμβληματικές επενδύσεις

Στη γραµµή παραγωγής, όπως αναφέρει η κ. Λοΐζου, υπάρχουν και άλλες επενδύσεις, που θα στηριχτούν από τις διατάξεις του Νόµου 4864/2021. Μάλιστα, ορισµένες από αυτές θα χαρακτηριστούν ως εµβληµατικές, ώστε να τύχουν και των ευεργετικών διατάξεων του Ταµείου Ανάκαµψης.

Από αυτές, οι περισσότερες εντοπίζονται στους τοµείς του τουρισµού και της ενέργειας, και δη στον τοµέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), µε την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, ανεµογεννητριών κ.λπ. Συγκεκριµένα, από τις 38 αποφάσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων που έχει λάβει η ∆ΕΣΕ, οι 13 αφορούν ενεργειακές επενδύσεις, άλλες 13 τουριστικές αναπτύξεις, δύο αναπτύξεις ακινήτων και οι υπόλοιπες 10 αφορούν διάφορες παραγωγικές/βιοµηχανικές αναπτύξεις.

Βίκυ Λοΐζου - πρόεδρος Enterprise Greece: Μέσα σε τέσσερις µήνες έχουν εγκριθεί τόσες επενδύσεις στρατηγικής σηµασίας όσες εγκρίνονται συνήθως σε ένα έτος


Στην τελευταία κατηγορία περιλαµβάνονται οι δύο επενδύσεις της Intertrade, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, µε στόχο την αναγέννηση της παραγωγής της πρώην Soft ex, οι δύο επενδύσεις του Οµίλου Demo για την ανάπτυξη µονοκλωνικών αντισωµάτων για βιολογικές θεραπείες, επένδυση δηµιουργίας κέντρου έρευνας και παραγωγής φαρµάκων της Elpen στην Κερατέα, η επέκταση και αναβάθµιση του εργοστασίου παραγωγής µπαταριών στην Ξάνθη από τη Sunlight Group κ.ά. Συνολικά, εγκεκριµένες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αφορούν επενδυτικά σχέδια βιοµηχανικής παραγωγής ή/και άλλων παραγωγικών µονάδων (data centers, logistic centers κ.ά.). Οι επενδύσεις, ωστόσο, που προσφέρουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι οι τουριστικές αναπτύξεις. Σχεδόν το 60% των νέων θέσεων εργασίας προσφέρουν οι 13 επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα.

Ακολουθούν οι επενδύσεις βιοµηχανικού/παραγωγικού χαρακτήρα, µε 1.072 νέες θέσεις εργασίας, και οι επενδύσεις στην ενέργεια (ΑΠΕ) µε 658 θέσεις εργασίας. Οι τελευταίες θεωρούνται µεγάλης έντασης κεφαλαίου και χαµηλής έντασης αξιοποίησης ανθρώπινου κεφαλαίου. Τέλος, υπάρχουν δύο στρατηγικές επενδύσεις αστικής ανάπλασης που θα προσφέρουν περί τις 250 νέες θέσεις εργασίας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 6/5/23