Σε αναδιανομή των επιδομάτων στον ΟΠΕΚΑ , μέσω της αλλαγής του τρόπου χορήγησης και διασταυρώσεων, ώστε να ενισχυθούν οι πραγματικά αδύναμοι πολίτες, προχωρά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο ξεκινά με «προίκα» ένα δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά ανέρχονται σε 500.000.000 ευρώ για το τρέχον έτος, συν 500.000.000 ευρώ επιπλέον για την αναμόρφωση και την ενίσχυση των επιδομάτων των ευάλωτων ομάδων και των οικογενειών. Το «κοσκίνισμα» των δικαιούχων θα αφορά διασταυρώσεις, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σημερινών επιδοματούχων, όσον αφορά το αν πράγματι πληρούν τις προϋποθέσεις ή έχουν «κρυφά» εισοδήματα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο στεγαστικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Σπίτι μου», το οποίο περνά στις αρμοδιότητες του υπουργείου.

Στο νέο υπουργείο θα ενσωματωθούν τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί σήμερα ο ΟΠΕΚΑ και συγκεκριμένα το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα αναδοχής, το επίδομα μητρότητας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στις πολύτεκνες μητέρες του πρώην ΟΓΑ κ.ά. Ταυτόχρονα, θα ολοκληρωθεί η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, με αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων. Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από την 1/4/2024 αυξάνεται κατά 8% και θα ανέλθει στα 216 ευρώ.


ΠΙΝΑΚΑΣ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Στο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργείου εντάσσονται και τα αναπηρικά επιδόματα και οι παροχές.

Νέες αρμοδιότητες

«Θα δουλέψουμε πάνω στην προστασία των ατόμων με αναπηρία πολιτικές που πραγματικά θα εξαλείψουν τη διάκριση και θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία να είναι παρόντες κάθε μέρα σε όλες τις δραστηριότητες», δήλωσε η νέα υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη. Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μεταφέρονται το σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού, η υποδιεύθυνση ΙΙ Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας των Φύλων και η Υποδιεύθυνση ΙΙΙ Συντονισμού, Ωρίμανσης, Υλοποίησης και Υποστήριξης Έργων Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), καθώς και η Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας μεταφέρονται από τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι αρμοδιότητες μελέτης, επεξεργασίας, θέσπισης και επιμέλειας εφαρμογής μέτρων και δράσεων που αφορούν τα επιδόματα λόγω αναπηρίας, επανεξέτασης και ενιαιοποίησης των υφιστάμενων διατάξεων και υποβολής προτάσεων για τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για τα επιδόματα λόγω αναπηρίας από το Τμήμα Σύνταξης και Επιδομάτων Αναπηρίας της Διεύθυνσης Παροχών Κύριας Σύνταξης. Παράλληλα, αναλαμβάνει και την εποπτεία, τον έλεγχο και τη θέσπιση μέτρων για την υλοποίηση του προγράμματος «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», καθώς και την εποπτεία, τη θέσπιση, την επιμέλεια εφαρμογής μέτρων και την υλοποίηση της παροχής οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη δαπανών νοσηλείας σε μονάδες χρόνιας φροντίδας ή αποθεραπείας κατ’ οίκον από το Τμήμα Προσυνταξιοδοτικών Παροχών και Λοιπών Παροχών σε Χρήμα.

Επίσης, περνούν στο νεοσύστατο υπουργείο οι αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ), του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας.

Και διάρθρωση

Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συστήνεται Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, καθώς και αντίστοιχη θέση γενικού γραμματέα. Στη γραμματεία αυτή μεταφέρονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας η Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού κ.λπ., ενώ μεταφέρονται και αρμοδιότητες από το υπουργείο Παιδείας, όπως η Γενική Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας. Επίσης, στο ίδιο υπουργείο μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού, από το υπουργείο Εργασίας οι υπηρεσίες της πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας, ενώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/6