Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, αλλά και εμείς έτσι θα κινηθούμε ώστε να μην πληρώνουν το μάρμαρο μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι , αλλά και να μπορούμε να ασκούμε κοινωνική πολιτική με μειώσεις φόρων για όλους»!

Η φράση αυτή κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους στην «Α» αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί πλέον η εφορία ώστε να εντοπιστούν οι μεγάλοι θύλακες της φοροδιαφυγής.

Έτσι λοιπόν, με 16 μέτρα, το όλο σύστημα θα κινηθεί αστραπιαία ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Το πλαίσιο τέθηκε από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα: «Πάνω από 60 δισ. ευρώ δεν περνούν από το κρατικό ταμείο… Αυτό σημαίνει ότι 13 δισ. ευρώ δεν μπαίνουν στην εφορία! Ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι 80 δισ. ευρώ, η κατανάλωση φτάνει τα 140 δισ. ευρώ. Άρα υπάρχουν άλλα 60 δισ. ευρώ που κυκλοφορούν στη χώρα χωρίς να φαίνονται»… Και μάλιστα, παρά την αλματώδη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών τα τελευταία χρόνια.

Πολύ απλά, με τα χρήματα που δεν μπαίνουν κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους (12 δισ. ευρώ) ή να υπερκαλύψουμε κατά τουλάχιστον πέντε φορές τον ΕΝΦΙΑ (2,23 δισ. ευρώ) ή να πληρώσουμε σχεδόν το σύνολο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων (15 δισ. ευρώ) ή περίπου τις μισές συντάξεις και τα επιδόματα της χρονιάς (28 δισ. ευρώ)!

Τι σχεδιάζεται

Πώς λοιπόν θα κινηθεί το υπουργείο Οικονομικών; Τα κυριότερα μέτρα που σχεδιάζονται είναι 16 και τα αποκαλύπτει σήμερα η «Α»:

  • 1) Υποχρεωτική τιμολόγηση με επέκταση των POS σε περισσότερες συναλλαγές. Επεκτείνεται σε γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφους. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα γίνει υποχρεωτική εντός του 2024 στο σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Μπόνους η μείωση του χρόνου παραγραφής των χρήσεων στα τρία χρόνια από πέντε που ισχύουν.
  • 2) Σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Θα συνδεθούν 400.000 ταμειακές με 140.000 POS επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Εδώ μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης βαίνουμε σε ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσότερων επιχειρήσεων για κάθε συναλλαγή.
  • 3) Αλλαγές στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επαγγελματιών. Θα αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες που θα καταγράφονται στο MyDATA.
  • 4) Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Δηλαδή όλες οι δαπάνες ενός ελεύθερου επαγγελματία, είτε εκπίπτει ο ΦΠΑ είτε μόνο μειώνει το φορολογητέο εισόδημα, θα πρέπει να γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Για κάθε δαπάνη θα απαιτείται ηλεκτρονικό τιμολόγιο.
  • 5) Έρχονται κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα κινούνται με πλήρη διαφάνεια.
  • 6) Έρχεται ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες. Θα πρέπει οι επαγγελματίες να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα υπόκειται σε έλεγχο, θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και θα συνδέεται με το MyDATA.
  • 8) Εξονυχιστικός έλεγχος σε δαπάνες επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
  • 9) Σαρωτικοί έλεγχοι σε ΦΠΑ, επιστροφές φόρου εισοδήματος, δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές συναλλαγές και λοιπά. 
  • 10) Ενίσχυση της λειτουργίας της εφαρμογής «Αppodixi», με αύξηση της αμοιβής για όσους διαπιστώνουν με το κινητό τους φαινόμενα φοροδιαφυγής.
  • 11) Ανταλλαγή παραστατικών επιχειρήσεων, Δημοσίου, φυσικών προσώπων, δηλαδή εντολές αγοράς προϊόντων, πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα και κάθε συναλλαγή.
  • 12) Νέα φορολοταρία και σύστημα μηνιαίων κληρώσεων από την ΑΑΔΕ.
  • 13) Έλεγχος παντού για κρυπτονομίσματα. Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο με βάση τα σχετικά συστήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τα κρυπτονομίσματα θα δηλώνονται και θα φορολογούνται.
  • 14) Ειδικό μητρώο όλων των περιουσιακών στοιχείων. Θα έχει ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και εταιρικά μερίδια, έργα τέχνης και επενδυτικά προϊόντα.
  • 15) Προσλήψεις ελεγκτών -«καμικάζι» από την ΑΑΔΕ. Θα είναι το «παραγάδι» των ελέγχων.
  • 16) Το ψηφιακό δελτίο θα ενεργοποιηθεί το 2024. Έτσι, θα ερευνάται εξονυχιστικά η διακίνηση προϊόντων για αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. Οι ελεγκτικές Αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι διακινείται, πού πάει, σε ποιον και από ποιον!

Αυστηρή επιτήρηση

Οι έλεγχοι μάλιστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και θα εντοπίζουν παραβάσεις για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Οι έλεγχοι αφορούν κάθε οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα μέσω των κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών και θα σκανάρουν αποδείξεις για να βλέπουν αν είναι έγκυρες. Σε όσες επιχειρήσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις θα επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε παράβαση, αλλά εάν υπερβαίνουν τις 10 οι αποδείξεις που δεν κόπηκαν ή η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ, τότε οι ελεγκτές θα βάζουν αμέσως λουκέτο. Αν δεν εκδοθεί απόδειξη με ΦΠΑ, το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Αν έχουμε υποτροπή, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από το ποσό των 500 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ σε περίπτωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ σε περίπτωση απλογραφικών βιβλίων και των 2.000 ευρώ σε περίπτωση διπλογραφικών βιβλίων.

Αν παρεμποδίζεται ο έλεγχος με χρήση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών, αναστέλλεται η λειτουργία έως έναν μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ. Τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν και στις 150.000 ευρώ.

Συνήθεις παραβάσεις

Οι κυριότερες μέθοδοι που αξιοποιούν οι φοροφυγάδες είναι: μη έκδοση απόδειξης, έκδοση παραστατικού που δεν συνδέεται με ταμειακή μηχανή, απόδειξη με χρήση POS συνδεδεμένου με τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού, χρήση ειδικού λογισμικού-«φαντάσματος», διαγραφή αποδείξεων με δήθεν ακύρωση παραγγελίας, ταμειακές αδήλωτες στο υπουργείο Οικονομικών, κλείσιμο βιβλίων και συνέχιση της δραστηριότητας σε μετρητά, επίκληση… προβλήματος με το POS.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/7