Τα… μυστήρια της Ellington , εντός και εκτός Ελλάδος, σχετικά με τον ρόλο, τον τρόπο και τον βαθμό συμμετοχής της στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς και στο πλαίσιο διαχείρισης τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων, προσπαθεί εν μέσω θέρους να αποκρυπτογραφήσει η αγορά, ενώ οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές τηρούν επί του παρόντος μία ανεξήγητη σιγήν ιχθύος.

Την ώρα που η Attica Bank επανασυστήνεται, προσδοκώντας σε βελτίωση κερδοφορίας και κεφαλαιακών δεικτών (έγινε μάλιστα η πρώτη ελληνική τράπεζα που βγήκε από το καθεστώς αναβαλλόμε νης κερδοφορίας - DTC), πληθαίνουν τα ερωτήματα για το who is who των εταιρειών Εllington. Ενός διεθνούς επενδυτικού brand, που αρχικά φαινόταν ότι είχε επενδύσει στην Αttica, αλλά νεότερες πληροφορίες και στοιχεία αμφισβητούν την προέλευση της επένδυσης, καθώς ούτε μία ούτε δύο, αλλά… τρεις εταιρείες εμπλέκονται στην ίδια ιστορία.

Το τι συνέβη ακριβώς στο ταξίδι του brand Εllington από τις ΗΠΑ, όπου εδρεύει, μέχρι την Αθή να, μέσω Κύπρου, απασχολεί το επενδυτικό κοινό εδώ και καιρό, με αφορμή τις εξελίξεις πέριξ της Attica Bank, η οποία πλέον, μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, έχει ως ιδιώτες μετόχους την Παγκρήτια και τη Thrivest Holdings των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, δύο ισχυρά μετοχικά σχήματα, που θέτουν τις βάσεις για τη δη μιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Η Ellington Solutions, που εδρεύει στην Ελλάδα, με επικεφαλής την Ειρήνη Μαραγκουδάκη (πρόσω πο που συμμετείχε μέχρι πρόσφα τα στο Δ.Σ. της Attica Bank ως φε ρόμενος σύνδεσμος με το Ellington Group), ελέγχει και έχει στην κατο χή της το 100% της Thea Artemis Financial Solutions, διαχειρίστριας εταιρείας (servicer), που μάλιστα έχει αναλάβει την τιτλοποίηση του μισού όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank (1,3 δισ. ευρώ).

Προσπαθώντας να πιάσει το κουβάρι από την αρχή, η αγορά παρακολουθεί τους μεγάλους σταθμούς σε αυτή την πορεία, με πρώτο και βασικότερο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank τον Μάιο του 2021, όπου στο πλαίσιο μιας τότε δεσμευτι κής τριμερούς συμφωνίας μπήκε η Ellington Solutions μέτοχος, μαζί με το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ.

Τότε η Attica Bank είχε επισήμως ανακοινώσει, απαντώντας σε αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγο ράς, ότι «κατόπιν λήψης δεσμευ τικής προσφοράς, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ellington Solutions S.A., η οποία τυγχάνει συν δεδεμένη εταιρεία με το Ellington Management Group, αναφορικά με τους συμβατικούς όρους μεταβί βασης των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη συναλ λαγή Ωμέγα».

Και ενώ το μήνυμα που προκύπτει συσχετίζει τις δύο εταιρείες, την ελληνική Ellington Solutions S.A. με το αμερικανικό fund Ellington Management Group (του Mike Vranos), οι μετέπειτα εξελίξεις και τα δεδομένα του τρό που και του ποσού συμμετοχής της Ellington (ποιας όμως Ellington;) στην Αttica Bank ήρθαν να ταρά ξουν τα ύδατα.


ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Να σημειωθεί δε ότι, εκτός από τις δύο προαναφερόμενες Ellington, προέκυψε και μία άλλη εταιρεία που μεσολάβησε στην αύξηση κε φαλαίου, μια εταιρεία-όχημα, που εδρεύει στην Κύπρο.

Πρόκειται για τη Rinoa Ltd, που προκάλεσε εντυπώσεις για το ύψος του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο προσ διορίστηκε σε μόλις 1.000 ευρώ. «Ποιος τελικά έβαλε τα λεφτά στην πρώτη αύξηση;», αναρωτιούνται παράγοντες της αγοράς, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν το πορτραίτο τριών εταιρειών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συν δέονται μεταξύ τους.

Ηταν τελικά η Ellington Management, η ομάδα του Vranos στην Αμερική, ήταν η ελληνική Ellington Solutions (που στην κατοχή της έχει το 100% της Thea Artemis Financial Solutions) ή ήταν η κυπριακή Rinoa; Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ένα δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ που φέρεται να πήρε η Ellington Solutions για την εξαγορά της τιτ λοποίησης της Αrtemis (νυν Ωμέ γα), την οποία θα διαχειριζόταν η θυγατρική της, Thea Artemis Financial Solutions.

Αντίστοιχες πληροφορίες θέλουν την Ellington Solutions να δανείζεται στην πορεία μαζί με τη Rinoa Ltd συνολικά 24 εκατ. ευρώ από το ΤΜΕΔΕ για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Η συναλλαγή αυτή, αποτέλεσμα του δανείου, δείχνει ότι τελικά η Ellington (Αμερικής) δεν έβαλε από δικά της κεφάλαια ούτε 1 ευρώ. Αν συνδέεται άμεσα με την ελληνική συνονόματη, την Ellington Solutions, και επενδύει μέσω αυτής, γιατί δεν προχώρησε σε απευθείας επένδυση στην πολ λά υποσχόμενη Attica Bank; Αυτό είναι ένα ακόμα ερώτημα στην, αν μη τι άλλο, περίεργη αυτή ιστορία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/07/2023