Με «όπλο» τη νέα Κοινοτική Οδηγία για τις ψηφιακές πλατφόρμες, που ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο, «σφίγγει» ο ελεγκτικός κλοιός για τους φορολογούμενους που μισθώνουν ακίνητα (τύπου AirBnB), νοικιάζουν αυτοκίνητα (leasing), πωλούν, διαφημίζουν προϊόντα (οι γνωστοί influencers) ή προσφέρουν υπηρεσίες στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να έχουν ενημερώσει την εφορία.

Η νέα υποχρέωση για τις πλατφόρμες, να διαβιβάζουν στις φορολογικές Αρχές τα στοιχεία που συλλέγουν από τους πωλητές ή εκμισθωτές, ανοίγει τον δρόμο στην ΑΑΔΕ για νέου τύπου και διασταυρώσεις-εξπρές για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων. Μάλιστα, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, «αυτοί που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο είναι όσοι επιχειρούν συστηματικά να εξαφανίσουν τα φορολογικά τους ίχνη, καθώς τα δεδομένα που θα φτάνουν στις φορολογικές Αρχές θα κουμπώνουν πάνω στο ηλεκτρονικό σύστημα».

Νομοσχέδιο

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τα βασικά σημεία να προβλέπουν:

► Ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των φορολογικών Αρχών των χωρών-μελών της ΕΕ.
► Ελέγχους για τον εντοπισμό εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, πώληση αγαθών κ.ά.
► Δυνατότητα διενέργειας κοινών ελέγχων από μεικτά συνεργεία αποτελούμενα από ελεγκτές δύο κρατών-μελών.
► Υποχρέωση από τις πλατφόρμες να συλλέγουν στοιχεία από τους πωλητές ή εκμισθωτές που τις αξιολογούν και διαβίβαση αυτών στις φορολογικές Αρχές.
► Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο-επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στη φορολογική Αρχή, όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.
► Αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων, διαβιβάζονται επιπλέον οι ημέρες που διήρκεσαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι πωλητές με εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες. Η καταγραφή των στοιχείων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2024.

Επέκταση POS

Την υποχρεωτική χρήση των POS σε περισσότερα επαγγέλματα και κυρίως για υπηρεσίες από επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής προωθεί το υπουργείο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στα 8-10 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος (Σκάι), μαζί με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024, εξετάζεται η υποχρεωτική πληρωμή μέσω POS των συναλλαγών με συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως γιατροί και δικηγόροι.

Στόχος είναι να περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η ενίσχυση των φορο-μπόνους για συναλλαγές με απόδειξη. Μια ιδέα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είναι ακόμη και ο διπλασιασμός της φοροέκπτωσης, που φτάνει σήμερα τα 2.200 ευρώ, για τις «χρυσές» αποδείξεις από 20 επαγγελματικούς κλάδους, όπως αποκάλυψε χθες η «Α».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»