Αυστηρότερους κανόνες για τις εταιρείες διαχείρισης και πώς θα πρέπει να μεταχειρίζονται τους οφειλέτες, των οποίων τα δάνεια διαχειρίζονται, φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών . Το νομοσχέδιο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στα μέσα Σεπτεμβρίου και πέραν των πρόσθετων κανόνων δεοντολογίας που θα επιβάλλει στους servicers, θα τους υποχρεώνει να προβαίνουν σε περισσότερες ρυθμίσεις, ώστε να βοηθηθούν οι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια να τα «πρασινίσουν».

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, παράλληλα, και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξυγίανσή τους και τα δάνεια αυτά να επιστρέψουν, εκ νέου, υγιή στις τράπεζες. Θα μπορέσει, έτσι, να λειτουργήσει στην πράξη η σχετική πρόβλεψη του νόμου 4354/2015 για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, η οποία έχει μείνει νεκρό γράμμα.

Τι περιλαμβάνει

Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται εντατικά η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ώστε να προκύψει η νομοθεσία στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 2167/2021. Πρόκειται για οδηγία της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 και πρέπει να ενσωματωθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2023. Κατόπιν αυτού, από τις 30 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους η αγορά και η διαχείριση «κόκκινων» δανείων θα διέπεται από αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών, επιβάλλοντας στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Επιπλέον των κανόνων αυτών, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΘΟ θα επιβάλλει στους servicers πρόσθετες διατάξεις, εθνικού δικαίου, για τη μέγιστη προστασία των δικαιωμάτων των οφειλετών και εντέλει για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Για τον ίδιο τελικό στόχο θα προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο και η δυνατότητα αναχρηματοδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο των αυστηρότερων κανόνων λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης το νομοσχέδιο θα ορίζει την εκτενή και προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τον δανειολήπτη για την οφειλή του και όλες τις επιμέρους παραμέτρους της εξυπηρέτησής της, προβλέποντας και τη δημιουργία βάσης δεδομένων από τους servicers. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες διαχείρισης θα οφείλουν να υποβάλλουν σε τακτή βάση (η συχνότητα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί) στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, τα παράπονα που δέχονται από τους τελευταίους, αλλά και τις ρυθμίσεις που τους προσφέρονται.

Οι εταιρείες διαχείρισης θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν επίσης πληροφορίες στους δανειολήπτες σχετικά με την αγορά του δανείου τους από το fund, καθώς και τους όρους της συμφωνίας τους με τον αγοραστή του δανείου, να τηρούν αρχεία, να ενημερώνουν για τυχόν διακράτηση κεφαλαίων πελατών, εξωτερική ανάθεση σε τρίτους και γενικά να μεταχειρίζονται δίκαια τους δανειολήπτες, τόσο καταναλωτικών όσο και επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χειρισμού παραπόνων. Η μη τήρηση των παραπάνω θα οδηγεί στην επιβολή ποινών στις εταιρείες διαχείρισης, που θα ορίζονται επίσης στο νομοσχέδιο.

Παράπονα

Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι διαχειριστές «κόκκινων» δανείων είχαν προσκληθεί από την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, Heather-Denise Gibson, με αντικείμενο της συνάντησης την εξυπηρέτηση των πελατών και τις κινήσεις που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης για τη βελτίωσή της. Στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκε ότι οι εταιρείες διαχείρισης είχαν δεχτεί στο α΄ τρίμηνο του 2023 περίπου 2.000 παράπονα από οφειλέτες (ενδεικτικά, διαμαρτυρίες των πελατών για νομικές ενέργειες, καθυστέρηση στην απάντηση αιτημάτων, δυσαρέσκεια για ρύθμιση ή πληρωμή οφειλής, θέματα του ν. 3869/2020 -Ν. Κατσέλη- κ.ά.), ενώ τα παράπονα των δανειοληπτών προς τις εταιρείες διαχείρισης κινούνται σε περίπου 8.000 ετησίως.

Οι συναντήσεις με Χατζηδάκη - Στουρνάρα

Αμέσως μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με τους servicers, τους οποίους είχε συναντήσει νωρίτερα και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Και οι δύο τόνισαν στους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης την ανάγκη για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες, την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την αναχρηματοδότηση οφειλετών που εξυγιαίνονται μέσω ρυθμίσεων των δανείων τους, αλλά και την ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας των εταιρειών διαχείρισης με τους οφειλέτες. Συνολικά την τελευταία τριετία οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει δάνεια άνω των 35 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες.

Το α΄ εξάμηνο του 2023 οι εταιρείες διαχείρισης στόχευαν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Τελικά επιτεύχθηκαν ρυθμίσεις 3,4 δισ. ευρώ και εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν ρυθμίσει δάνεια 7 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή