ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Όλα τα επιδόματα σε μία κάρτα και με bonus
Σε 703.000 δικαιούχους έπειτα από διασταύρωση των στοιχείων από την Εφορία για λόγους διαφάνειας
Καίριο χτύπημα στην παραοικονομία
χρεωστικής κάρτας για τα επιδόματα που χορηγεί σε 703.000 ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ), καθώς θα ανοίξει και η διασταύρωση στοιχείων μέσω ΑΑΔΕ, ώστε να αποφεύγεται η χορήγηση δύο ή τριών επιδομάτων διαφόρων τύπων που μέχρι σήμερα είναι αδύνατη η διασταύρωσή τους.
Μέσα στα επιδόματα αυτά συγκαταλέγονται:
Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου, αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Τα κίνητρα θα είναι τραπεζικές διευκολύνσεις υπό μορφή «πόντων», που θα δίνουν οι τράπεζες για συνεργαζόμενα καταστήματα και επιχειρήσεις, ύστερα από διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί για την ανάληψη του έργου και τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους και στη συνέχεια το 2024 την υλοποίηση του μέτρου.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 22/9/2023
επιχειρεί η κυβέρνηση με την αλλαγή του τρόπου χορήγηση της Τα επιδόματα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Το σχέδιο νόμου είναι σχεδόν έτοιμο από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τη ρύθμιση να αφορά την πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας). Εξαιρούνται μόνο ορισμένα επιδόματα που δεν εξαργυρώνονται σε επιχειρήσεις, όπως π.χ. το επίδομα ενοικίου.Μέσα στα επιδόματα αυτά συγκαταλέγονται:
- Το επίδομα γέννησης. Πρόκειται για 2.000 ευρώ που καταβάλλονται τα 1.000 με τη γέννηση του παιδιού και το υπόλοιπο ποσόν το επόμενο εξάμηνο. Με την κάρτα αυτή οι μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους.
- Το επίδομα παιδιού (Α21). Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσόν καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσόν του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
- Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για τη συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.
- Το πρόγραμμα αγροτικής εστίας. Πρόκειται για παροχή χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά την καταβολή χρηματικού βοηθήματος από 700 έως 4.000 ευρώ σε τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.
- Το επίδομα αναδοχής. Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο, μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσόν που καταβάλλεται ξεκινά από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.
- Το πρόγραμμα ενίσχυσης σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Το ποσόν ξεκινά από 300 έως 600 ευρώ, με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.
- Το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας.
- Το ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.
- Το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες.
- Το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και το επίδομα διαθεσιμότητας.
Κίνητρα
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου, αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Τα κίνητρα θα είναι τραπεζικές διευκολύνσεις υπό μορφή «πόντων», που θα δίνουν οι τράπεζες για συνεργαζόμενα καταστήματα και επιχειρήσεις, ύστερα από διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί για την ανάληψη του έργου και τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους και στη συνέχεια το 2024 την υλοποίηση του μέτρου.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 22/9/2023