Από σήμερα τελειώνει το «κρυφτούλι» με την εφορία , καθώς ξεκινά η λειτουργία του εισπρακτικού κέντρου της ΑΑΔΕ στην Αττική, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 παίρνει σειρά το αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στόχος των δύο μεγάλων εισπρακτικών κέντρων είναι να πάρουν στις πλάτες τους όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εστιάζοντας πρώτα και κύρια στους μεγάλους οφειλέτες (όσους δηλαδή χρωστούν πάνω από 1.000.000 ευρώ), ώστε να μπει φρένο στην αύξηση των «κόκκινων» χρεών.

«Εδώ θα βεβαιώνονται όλα, θα αναζητούνται όλα, θα εισπράττονται όλα», υπογραμμίζουν οι ειδικοί της ΑΑΔΕ. Πλέον η αρμοδιότητα είσπραξης εσόδων από μεγάλες εφορίες περνά σε ενιαίο κέντρο, όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Πιτσιλής από τον περασμένο Ιούλιο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». «Επειδή υπήρχε πολλές φορές διαφορετική ερμηνεία των φορολογικών κανόνων και υπήρχε απώλεια εσόδων, όλα αντιμετωπίζονται πλέον ενιαία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ήταν συνεπώς αναγκαίο να γίνει πράξη και, έτσι, ένα πρόβλημα που χρόνιζε, τώρα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Χρέη εκτός ρύθμισης

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευτεί στα 113 δισεκατομμύρια ευρώ, με το δυσθεώρητο αυτό ποσό να αντιστοιχεί σε περίπου 4.000.000 φορολογούμενους. Δηλαδή ένας στους δύο πολίτες έχει οφειλές, τις οποίες δεν έχει ρυθμίσει!

Αναγκαστικά τώρα θα υποχρεωθούν να το πράξουν ή εναλλακτικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Και τα δύο κέντρα θα εξοπλιστούν με το «Eispraxis», μέσω του οποίου θα παρακολουθείται το προφίλ κάθε οφειλέτη, καταγράφοντας όλες τις κινήσεις του σε πραγματικό χρόνο, και θα αντλεί στοιχεία από μια πλειάδα πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου.

Για κάθε ΑΦΜ ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα, τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το TAXISnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, χρηματιστήριο, ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορεί να ληφθούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογουμένου.

Εμπλεκόμενα πρόσωπα στις οφειλές

Πέραν του οφειλέτη, θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Εδώ λοιπόν έχουμε τις εξής ενέργειες:

► Άμεση καταγραφή κάθε οφειλής, χωρίς διατυπώσεις και καθυστερήσεις.

► Μία και ενιαία ρύθμιση χωρίς δεύτερες παρερμηνείες ή διατυπώσεις.

► Άμεση είσπραξη των οφειλών με κάθε διαδικασία.

► Λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.

► Είσπραξη οφειλών ειδικών διατάξεων, όπως πτώχευση, ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων ή δικαστική εκκαθάριση κληρονομιών κ.λπ.

► Έλεγχος και άμεση επαλήθευση, όπως και διασταύρωση οικονομικών στοιχείων των φορολογουμένων.

► Άμεση λήψη στοιχείων και πληροφοριών από τους ίδιους τους φορολογούμενους.

► Αποστολή στοιχείων σε ΔOY.

► Σύνταξη εκθέσεων για κάθε οφειλή.

► Χαρακτηρισμός οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

► Άμεση είσπραξη κάθε εσόδου.

► Ενημέρωση για κάθε φορολογική κίνηση.

► Παρακολούθηση των εισπράξεων και των επιστροφών φόρου.

► Λύση/διαγραφή σε οφειλές που δεν εισπράττονται ποτέ (ανεπίδεκτα είσπραξης).

 

Διασταυρώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και ενιαίο σύστημα POS

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει προαναγγείλει την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να αποδοθεί μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη ανάμεσα σε εκείνους που επωμίζονται τα μεγαλύτερα βάρη και όσους δηλώνουν ελάχιστα ποσά και εμφανίζονται να ζουν με 300-400 ευρώ τον μήνα.

«Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και στο σχέδιο ρόλο θα παίξει η ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις που θα διευρυνθούν».

Μιλώντας στον Σκάι για τη φοροδιαφυγή, τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά, όμως ήδη έχουν γίνει πολλά και σημαντικά», κυρίως με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που επήλθε τόσο από το κλείσιμο των τραπεζών το 2015 όσο και από την πανδημία.

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024, επανέλαβε ότι θα γίνει υποχρεωτικό το myDATA, ενώ εξήγγειλε νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. «Δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά δεν θα είμαστε άδικοι και απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 €, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και στο σχέδιο ρόλο θα παίξει η ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις που θα διευρυνθούν. Τόνισε ότι τελικός στόχος είναι να πληρώνουν όλοι δίκαια».

Καταγραφή POS

Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή όλων των POS και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Πάμε σε ενιαίο σύστημα 450.000 ταμειακών μηχανών και POS, με τη δημιουργία μητρώου από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών.

Από τους επαγγελματίες-χρήστες των POS ζητείται απλώς η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων. Έτσι η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει όλα τα στοιχεία, όπως ΑΦΜ, επωνυμία έως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του POS και ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού. Δηλώνονται και τα POS του εξωτερικού με τα πλήρη στοιχεία.

Η ΑΑΔΕ τονίζει ότι «ενεργό POS είναι αυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση συναλλαγών με κάρτα, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιείται ή διατίθεται ως εφεδρικό για την περίπτωση λειτουργικής βλάβης ή άλλης έκτακτης ανάγκης».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 25/9/2023