Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την αιματηρή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε στα 82-84 δολάρια το βαρέλι, βοηθώντας και τις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας να κινηθούν πτωτικά. Την περασμένη Παρασκευή η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε πέσει κάτω από τα 2 ευρώ, στο 1,959 ευρώ το λίτρο.

Στο τέλος της εβδομάδας αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια -τα νοικοκυριά θα μπορούν να προμηθευτούν το καύσιμο από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου- και η αγορά εκτιμά ότι με σημερινά δεδομένα η τιμή του προβλέπεται να είναι κοντά στο 1,47-1,49 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα και να ξεπεράσει το 1,50 ευρώ το λίτρο στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ανησυχία

Φέτος η διανομή θα γίνει χωρίς επιδότηση, είτε στην αντλία είτε στην τιμή διυλιστηρίου (τον περυσινό Οκτώβριο εφαρμόστηκε κρατική επιδότηση 20 λεπτών/λίτρο απευθείας στην αντλία και έκπτωση 7,5 λεπτών/λίτρο κατά το γέμισμα από τα δύο διυλιστήρια), έτσι οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο με 1,41 ευρώ το λίτρο.

Ο φόβος όμως να εκτιναχθούν και πάλι οι τιμές πολύ σύντομα λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, που προμηνύεται μακρύς και δύσκολος, είναι παραπάνω από ορατός. Οι πρώτες επιπτώσεις δεν αποκλείεται να φανούν ακόμη και από σήμερα, καθώς το Ισραήλ και η Παλαιστίνη μπορεί να μην αποτελούν μεγάλους «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου -το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια πετρελαίου με συνδυασμένη δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρελιών την ημέρα-, όμως «κάθονται» σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή. Τα μεγάλα ερωτήματα πόσο πιθανό μπορεί να είναι ένα νέο άλμα στο πετρέλαιο και κατ’ επέκταση στα προϊόντα του και στην τσέπη μας πηγάζουν από τον βαθμό εμπλοκής του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

«Είναι ήδη ακριβότερο από την περσινή χρονιά, με όλες τις αυξομειώσεις που είχαμε μέχρι σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε στο επόμενο τριήμερο τι μπορεί να συμβεί», δηλώνει στην «Α» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, εξηγώντας πως «η κατάσταση είναι ρευστή και στο επόμενο δεκαήμερο τα αποτελέσματα δεν θα είναι πολύ καλά. Ακόμη και αν δεν μεταβληθεί η τιμή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που θα ξεκινήσει η διάθεση προς τα νοικοκυριά, δεν αποκλείεται να δούμε στην καρδιά του χειμώνα το πετρέλαιο θέρμανσης να “ξεφεύγει”, αγγίζοντας επίπεδα στα οποία δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί μια οικογένεια».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή