Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του Τομέα Οικονομικών του κόμματος επισημαίνει τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού και για τον μήνα Σεπτέμβριο, συγκεκριμένα στα είδη τροφίμων, της τάξεως του 9,4%, σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό.

Πιο αναλυτικά, αυτό που τονίζει είναι πως σημαντικά είδη διατροφής, αλλά και ευρείας κατανάλωσης παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθωρισμού τροφίμων.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις των λαχανικών ανέρχονται στο 17,7%, των ελαιών στο 16,1%, στα φρούτα στο 13,9%, στην κατηγορία νερό-αναψυκτικά-χυμοί στο 13,9%, ενώ ταυτόχρονα άνοδο 11,8% εμφανίζουν και οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δίνει έμφαση στο γεγονός πως οι αυξήσεις αυτές στα είδη τροφίμων εξακολουθεί να παρατηρείται, παρά τη σημαντική μείωση στις τιμές ενέργειας (κατά 82% για το φυσικό αέριο, κατά 20,7% στο πετρέλαιο).

«Το μεγάλο ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με τις τιμές στα τρόφιμα, μετά τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη σχεδόν σίγουρη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχει σχέδιο αναχαίτισης των επιπτώσεων που θα οδηγήσουν για ακόμα μία φορά στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών;», τονίζει.

Αύξηση του πληθωρισμού για 27ο συνεχόμενο μήνα

Ακόμα μία σημαντική παρατήρησή του κόμματος είναι ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παρουσιάζει αύξηση για 27ο συνεχόμενο μήνα και ασκεί κριτική προς την κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι «παραμένει θεατής της ακρίβειας, δεν πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, ενώ αφήνει χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές».

Προσθέτει, μάλιστα, πως οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που αφορούν την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και την προστασία του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών συνολικά, είναι η μόνη ασφαλής και δίκαιη επιλογή προκειμένου να βγει η κοινωνία από το τούνελ της κρίσης.