Τα νέα μέτρα για τα νοικοκυριά - Τι θα ισχύσει με Market Pass, επίδομα θέρμανσης και επιταγή ακρίβειας
Ένα έξτρα ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να αξιοποιηθεί σε νέα μέτρα στήριξης
Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών αναμένεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση προς το τέλος της χρονιάς. Παρεμβάσεις που μεταφράζονται σε μία νέα επιταγή ακρίβειας, ένα νέο market pass και την αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Το περιθώριο υπάρχει καθώς από την υπεραπόδοση των εσόδων αναμένεται να προκύψει ένα έξτρα ποσό τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε νέα μέτρα στήριξης.
Επίσης, όπως είπε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις πιθανότατα για την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και για όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν.
Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν στα ήδη ανακοινωμένα όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού και το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση των συντάξεων κατά 3.1%.
Το Market Pass
Ήδη παρατάθηκε ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι η προθεσμία αφορά όλους τους δικαιούχους.
Παρατείνεται επίσης, η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών, όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024.
Τα προαναφερόμενα προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται με την ΚΥΑ η παράταση των αιτήσεων είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π., για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024.
Υπενθυμίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Επιπλέον, για όλους τους δικαιούχους, η ισχύς των ψηφιακών καρτών όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση παρατείνεται έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.Τι ισχύει για την μεταβολή των στοιχείων. Για τους αιτούντες που υποβάλλουν αίτηση έως την 31η Οκτωβρίου, δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των στοιχείων για τον τρόπο λήψης της ενίσχυσης (μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή πίστωσης σε ψηφιακή κάρτα) έως και την 31η Οκτωβρίου. Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατή η μεταβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο. Για όσους υποβάλουν την αίτηση μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η δυνατότητα ακύρωσης ή μεταβολής των παραπάνω στοιχείων ισχύει έως και την 8η Ιανουαρίου 2024, οπότε η αίτηση οριστικοποιείται και δεν είναι δυνατή η μεταβολή της σε μεταγενέστερο χρόνο.
Καταβολή της ενίσχυσης
Με τις νέες προθεσμίες η καταβολή των ενισχύσεων των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023 διαμορφώνεται ως εξής:
Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 31η Οκτωβρίου, η ενίσχυση αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πληρωμή έως την 5η Νοεμβρίου 2023.
Για όσους υποβάλλον αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και έως την 8η Ιανουαρίου 2024, η ενίσχυση αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πληρωμή έως την 15η Ιανουαρίου 2024.
Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά κατατεθειμένα 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.
Περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης
Εντός του Ιανουαρίου 2024, και πριν την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμών, διενεργούνται τελικοί έλεγχοι για όλους του αιτούντες της οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως ως προς τα μέλη του νοικοκυριού. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τόσο τους δικαιούχους που είχαν λάβει την αίτηση σε προηγούμενους κύκλους του Market Pass και λαμβάνουν την ενίσχυση των μηνών Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023 αυτόματα, όσο και τους νέους αιτούντες. Μετά τον έλεγχο και την πλήρωση των προϋποθέσεων διενεργείται σχετική πληρωμή. Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό ο αιτών που θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο θα έχει δικαίωμα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις μετά την 8η Ιανουαρίου 2024 και να υποβάλει εκ νέου την αίτηση μέχρι την 26η Ιανουαρίου 2024. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιείται έως την 31η Ιανουαρίου 2024. Εάν υπάρξει απόρριψη της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η αλλαγή του μέσου καταβολής της ενίσχυσης.
Σημειώνεται ότι η παράταση του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων για όλους τους δικαιούχους του Market Pass ΙΙ αποφασίστηκε για λόγους επιχειρησιακής ευθυγράμμισης των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης και ιδίως για την αντιμετώπιση μη εκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας των παρατάσεων υποβολής τους από τους πληγέντες των φυσικών καταστροφών.
Η επιταγή ακρίβειας
Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς υπάρχει το πρωτογενές «πλεόνασμα» των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο ναι μεν έχει ξοδευτεί σε προηγούμενα μέτρα αλλά η δυναμική των υπερεισπράξεων συνεχίζεται οπότε αυτή η προοπτική ενισχύει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1,1% του ΑΕΠ που προβλέπει για το 2023 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Μια υπέρβαση του στόχου κατά 0,2% – 0,3% δημιουργεί ένα μαξιλάρι που μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.Με βάση το περασμένο έτος, δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες.
Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης έχει ως εξής:Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous.
Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση.
Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ).Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.
Το επίδομα θέρμανσης
Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης από τις αρχές του νέου έτους και όσοι χρησιμοποιούν κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες συσκευές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News.
Τι θα ισχύσει με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των νοικοκυριών
Από τις αρχές του νέου έτους, θα λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης και όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα προκειμένου να ζεστάνουν τα σπίτια τους.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με εκείνα όλων όσοι λαμβάνουν επιδότηση και χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Το ερώτημα είναι πώς θα διαπιστώνεται αν ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί το ρεύμα για θέρμανση.
Η απάντηση είναι ότι εξετάζεται να δίνεται το επίδομα μόνο για καταναλώσεις πάνω από ένα χρηματικό ποσό. Συγκεκριμένα, θα γίνεται σύγκριση της κατανάλωσης ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες με τους χειμερινούς.
Αν ένα νοικοκυριό π.χ. είχε 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωση το καλοκαίρι και 3.000 το χειμώνα είναι προφανές ότι οι παραπάνω κατανάλωση έρχεται για τη θέρμανση.
Πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα διαχωρισθούν από τα οικονομικά ευάλωτα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει ήδη έτοιμο το «εργαλείο», μέσα από το οποίο θα εντοπίζονται οι ενεργειακά ευάλωτοι πολίτες.
Συγκεκριμένα, μέσα από τις «βαθμοημέρες», ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται ήδη για το επίδομα θέρμανσης, θα δίδεται η δυνατότητα να λαμβάνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις πολίτες που ζουν σε περιοχές όπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρατηρούνται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News.