Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή , ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι κίνδυνοι ανατροπής στις γεωπολιτικές ισορροπίες και οι επιπτώσεις στις περιβαλλοντικές πολιτικές και τις νέες τεχνολογίες βρίσκονται στην καρδιά των συζητήσεων στην 27Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΟΥ ECONOMIST ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Για τρεις μέρες, από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου, στο Λαγονήσι, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και επιφανείς ομιλητές συζητούν, μεταξύ άλλων, για τις επιτακτικές προκλήσεις στην παγκόσμια ασφάλεια, το επείγον της κλιματικής κρίσης, τους νέους δρόμους στην τεχνολογία, την «πράσινη» μετάβαση, το οικονομικό, επενδυτικό και επιχειρηματικό τοπίο, αλλά και τις προκλήσεις της νέας γενιάς σε μια μεταβατική περίοδο μετά την πανδημία.

27η Στρογγυλή Τράπεζα του Economist: Η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης

Francis Fannon, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ενεργειακά θέματα

Για να επιτευχθεί ο στόχος για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες εφοδιαστικές αλυσίδες που θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της Κίνας, σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για ενεργειακά θέματα Francis Fannon. Σημείωσε ότι η Κίνα, αν και δεν έχει τέτοια ατζέντα για το κλίμα, ελέγχει 70% έως 90% των μεταλλευμάτων και σπάνιων γαιών για τη μετάβαση στην καθαρή οικονομία. Όπως είπε, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδείξουν ρεαλισμό. Σημείωσε ότι δεν έχουν γίνει επενδύσεις στις σπάνιες γαίες, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να υστερούν έναντι της Κίνας, και τόνισε ότι απαιτούνται κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Francis Fannon εξήγησε ότι τα νέα κοιτάσματα έδωσαν την ευκαιρία να ισορροπήσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό και με τη στάση της Κίνας, που αξιοποιεί, όπως είπε, τους πολέμους προς το συμφέρον της. Ανέφερε π.χ. ότι μετέτρεψε τη Ρωσία σε εταίρο, με την απόφαση να ζητήσει οι πωλήσεις πετρελαίου να τιμολογούνται σε γουάν αντί σε δολάρια.

Περιέγραψε τις τάσεις στην αγορά ενέργειας αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στις γεωπολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο το Ισραήλ και τις δυνητικές επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, που δεν αποτελεί όπλο, αλλά όπως και το 1973 έχει δείξει ότι μπορεί να επηρεαστεί από μια σύγκρουση. Ο κ. Fannon σημείωσε ότι απαιτούνται συνεργασίες για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, που είναι κυρίαρχες στον τομέα της ενέργειας, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς εταίρους. Επίσης, ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να υποστηρίξουν σθεναρά την Ελλάδα και την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου και κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τα διδάγματα της ρωσικής ενεργειακής εξάρτησης και να μην αυξήσουν την εξάρτηση από το Πεκίνο.

Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ)

Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για τα αιολικά πάρκα προανήγγειλε για την επόμενη εβδομάδα (συγκεκριμένα για την Τρίτη) από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο διευθύνων σύμβουλος, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνης Στεφάτος. Επεσήμανε, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό, το οποίο καλύπτει τη ζήτηση στη χώρα. Κι αυτό, όπως συμπλήρωσε, δίνει ευκαιρίες για να προωθήσουμε διμερή και τριμερή σχήματα στην περιοχή μας, καλύπτοντας όλο το ενεργειακό φάσμα. «Προσφέρουμε μια λύση στον τομέα της παραγωγής [...] Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις εντάσεις στην περιοχή [..] Ας προσκαλέσουμε τους πάντες για πολυμερή projectς και πολυμερείς συνεργασίες», σημείωσε, παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολιτικές ενέργειας στην Ελλάδα είναι ρεαλιστικές. «Έχουμε μια σειρά συμφωνιών που θέτουν την Ελλάδα στην προμετωπίδα της μετάβασης και είμαστε παράδειγμα για τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε, στη συνέχεια.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Στεφάτος εστίασε στην ενεργειακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα υλοποιεί μια τέτοια μετάβαση σε τόσο μεγάλη κλίμακα. «Θα κάνουμε λάθη, αλλά θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Το κόστος της μετάβασης θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’όψιν», πρόσθεσε. Υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα προβλήματα στην ενεργειακή ασφάλεια (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), ο κ. Στεφάτος διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις αναθεωρούν τις στρατηγικές τους για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, καθώς από το 2021 έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Οι δοκιμαστικές μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο, δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε την εγχώρια ζήτηση. «Ολοκληρώσαμε επτά έργα ανακάλυψης κοιτασμάτων», κατέληξε, διευκρινίζοντας ότι όλα αυτά δεν πρόκειται να επιβραδύνουν την πορεία προς την πράσινη μετάβαση.
6006158
6006130
6006129
6006065
6006079
6006089

Nuria Oliver, επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος, Ίδρυμα Vodafone

Αισιόδοξη για τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων εμφανίστηκε κατά την τοποθέτηση της στο ετήσιο συνέδριο του Economist η επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος του Ιδρύματος Vodafone Nuria Oliver. Ζητούμενο, όπως είπε, είναι η σύνδεση του ψηφιακού και φυσικού κόσμου και αναφερθηκε ειδικότερα στην επιρροή και στον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από τη διασπορά ειδήσεων μέχρι τις πολιτικές εξελίξεις. Μίλησε για το ChatGPT και ευρύτερα τα γλωσσικά μοντέλα LLM καθώς και μια σειρά από εφαρμογές που παράγουν πληροφορία για το κοινό. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι δυνατόν να παραχθεί στοχευμένο περιεχόμενο με αληθινές ή ψευδείς πληροφορίες και να γίνει διαχείριση περιεχομένου μέσω αλγορίθμων, εξήγησε η Nuria Oliver. Με ψηφιακά εργαλεία και αλγορίθμους μπορεί να απορριφθεί περιεχόμενο, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που υπάρχουν, από τη μια μεριά ο αντίκτυπος στις δημοκρατικές διαδικασίες και από την άλλη η ευκαιρία που αναδεικνύεται για οργανισμούς (όπως π.χ. ο Economist) να εδραιώσουν την αξιοπιστία τους και να γίνουν θεματοφύλακες της αληθινής πληροφορίας.

Απαιτείται να γίνουν πολλά γύρω από την ΑΙ, που είναι κρίσιμη στον 21ο αιώνα καθώς χωρίς αυτήν την τεχνολογία δεν θα είχαμε ΑΠΕ, συστήματα πρόβλεψης της ροής νερού, της κατεύθυνσης του ανέμου, ιατρική ακριβείας κ.ο.κ., υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Oliver.

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών

Τις πέντε σύγχρονες προκλήσεις που βιώνει ο πλανήτης και τα χαρακτηριστικά τους ανέλυσε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας πως διαμορφώνουν και το πλαίσιο αλληλεπίδρασης σε εθνικό, περιφερειακό ή οικουμενικό επίπεδο.

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, οι προκλήσεις αυτές είναι η κλιματική κρίση, η επισιτιστική κρίση, η επιθετικότητα, η δημόσια υγεία και η μετανάστευση: «Όλες έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι δεν έχουν τόπο και χρόνο, είναι υπερτοπικές και διαχρονικές. Οι συνέπειες μάς αγγίζουν όλους μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, σε όποιον χρόνο κι αν ζούμε. Δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό είναι η κατάρριψη των βεβαιοτήτων. Βιώνουμε πολέμους στη γειτονιά μας, που θεωρούσαμε αυτονόητο μετά από δεκαετίες μιας σχετικής ηρεμίας, ιδίως στην Ευρώπη, ότι είχαμε ξεχάσει. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε ότι ο αναθεωρητισμός είναι στην πόρτα μας και δεν πρέπει να εκλαμβάνουμε τίποτα ως ασφαλές και βέβαιο. Επίσης, είναι κοινό χαρακτηριστικό ότι οι οικουμενικές κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται πάντοτε με οικουμενικές λύσεις».

Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε ως μια μεγάλη δοκιμασία για όλους, διότι πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην αιχμή της εξωτερικής πολιτικής όλων των χωρών του δυτικού και του αραβικού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα έλαβε μια θέση αρχής μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Κράτος του Ισραήλ. «Είπαμε πρώτα από όλα ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή τρομοκρατίας, βίας και απάνθρωπης μεταχείρισης, δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται άμαχοι (...) Είπαμε ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα σε μια διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και με τη συμμετοχή όλων των ισχυρών «παικτών» και των ενδιαφερόμενων μελών (...). Η Ελλάδα πάντοτε θα είναι με τη ειρηνική επίλυση των διαφορών, αλλά στηρίζει και το δικαίωμα των κρατών να αμύνονται σε επιθέσεις, στο όριο που καθιερώνει το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες από τη γεωγραφία να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας με αλληλοσεβασμό. «Υπάρχουν θετικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, όπως στην οικονομία και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα όπως ο διαχωρισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και πρέπει να βρούμε κατάλληλο τρόπο για να διαλεχθούμε. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κάθε διαφωνία δεν θα οδηγεί σε κρίση. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ηρεμία και πρέπει να οικοδομήσουμε βήμα βήμα σε αυτήν τη δυναμική».

Wess Mitchell, πρ. υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ΗΠΑ

Ως «βάρβαρη» και «σατανική» χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Wess Mitchell, τονίζοντας πως ήταν ένα σοκ για όλους. Όπως είπε, δεν είναι σαφές ακόμη το τι θα σημαίνει γεωπολιτικά αυτή η επίθεση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αντιδράσει δυναμικά και αξίζει την υποστήριξη σε αυτήν την προσπάθεια.

«Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στη Γάζα θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν συγκρούσεις σε δύο από τις τρεις πιο σημαντικές περιοχές του κόσμου. Έχουμε χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, που διανύει τον δεύτερο χρόνο και δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, έχουμε μια κρίση στη Μέση Ανατολή με τη δυνατότητα δραματικής κλιμάκωσης και στην άλλη πλευρά του κόσμου έχουμε τη δυνατότητα μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στο στενό της Ταϊβάν», πρόσθεσε.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Mitchell επεσήμανε ότι «η δουλειά των ηγετών είναι να καταδείξουν πως το χειρότερο μπορεί να αποφευχθεί ή αλλιώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι (...) Σε όλη τη Δύση θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας. Είναι μια εποχή δύσκολων αποφάσεων και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ταραγμένους καιρούς».

David Harris, ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος, The Henry Jackson Society, London, τέως διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής

Να καταστεί ο πόλεμος «εκτός λογικής», τόνισε ο ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος του The Henry Jackson Society του Λονδίνου και τέως διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής David Harris, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση του Ρόμπερτ Σούμαν το 1950 για τη συνθήκη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, δημιουργώντας αυτό που είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα απαιτηθεί αντίστοιχη θαρραλέα και εκτός των συγκεκριμένων πλαισίων εμπνευσμένη ηγεσία, μαζί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Είναι ένα σημείο καμπής και χρειαζόμαστε αποφάσεις με δομικές προεκτάσεις», όπως σημείωσε.
«Σήμερα η εταιρική σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι πιο δυνατή από ποτέ. Με αυτήν την τολμηρή ματιά θα πρέπει να κινηθούμε και στο μέλλον», σχολίασε ο κ. Harris και πρόσθεσε πως τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολύ ουσιαστικά: Θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να συγκεντρώσουν τη διεθνή ηγεσία με τρόπο βιώσιμο; Θα μπορέσει η ΕΕ να αναδείξει τις δυνατότητες που έχει με ισχύ; Η ΕΕ και το Ισραήλ θα έρθουν πιο κοντά; Υπάρχουν κάποιοι στη Δύση που ακόμη πιστεύουν ότι το Ιράν είναι αξιόπιστος εταίρος;  Ο κ. Harris παρέθεσε και τα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν είναι τοπικός και αν δεν τον κερδίσει το Ισραήλ, αυτός θα μεταφερθεί στην Ευρώπη.

Enrico Letta, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

Το μέλλον της ενιαίας αγοράς είναι το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta, που έχει τεθεί επικεφαλής μελέτης υψηλού επιπέδου για το θέμα, την οποία, όπως είπε, θα παρουσιάσει την άνοιξη σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι η διεύρυνση, ώστε η ΕΕ να μοιραστεί με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μέρος της ενιαίας αγοράς, που αποτελεί μεν πρόκληση αλλά είναι και ένας τρόπος που θα καταστήσει την Ευρώπη πιο ισχυρή οικονομικά. Μιλώντας για τις 4 ελευθερίες της ΕΕ: ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων, σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά για τις υπηρεσίες και τα κεφάλαια και για αυτό το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα είναι πιο αδύναμο από αυτό των ΗΠΑ.

Ο κ. Letta διαπιστώνει πρόβλημα επιβολής κανόνων, καθώς η ενιαία αγορά δημιουργήθηκε και λειτούργησε αποτελεσματικά για δεκαετίες όταν η Ευρώπη ήταν το οικονομικό κέντρο του κόσμου. Ωστόσο, τα τελευταία 5-6 χρόνια οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο άλλαξαν την προσέγγιση, ενώ το Brexit επέφερε μια πρώτη δοκιμασία στην ενιαία αγορά. Πλέον, παρά τη συμμαχία με τη Δύση, όπως πρόσθεσε, η ανεξαρτησία που προωθεί η Ευρώπη είναι πολύπλοκη και είναι πρόκληση να επιτευχθεί χωρίς να υπονομεύσει ό,τι έχει πετύχει.
6006213
6006383
6006389
6006408
6006168
6006325

Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος, Intrakat

O Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. & διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist αναρωτήθηκε ποια Ένωση επιδιώκει να δημιουργήσει η Ευρώπη. Αυτό είναι το στοίχημα, όπως είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να αναδειχθούν οι κανόνες, ειδικά στον Νότο, όπου οι χώρες έχουν υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ανέδειξε αφενός τη στάση της ΕΕ ενόσω αναπτύσσονται εστίες πολέμου στα σύνορά της και αφετέρου τη θέση της Ελλάδας. Η χώρα, όπως είπε ο κ. Εξάρχου, έχει αλλάξει λόγω της συμμετοχής στην ΕΕ, με οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες, ενώ πλέον έχει ξεπεράσει την χρηματοοικονομική κρίση κι έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι σύνορο της ΕΕ κι επομένως εάν δεχθεί επίθεση η άμυνά της θα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ ανάλογη θα πρέπει να είναι η διαχείριση και σε οικονομικά θέματα. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η ενιαία αγορά απέτυχε λόγω της απειλής εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ την περίοδο της κρίσης και λόγω του Brexit. Όσο για τις τρέχουσες προκλήσεις –τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, την αύξηση των επιτοκίων και άλλα χαρακτηριστικά στο οικονομικό περιβάλλον– η χώρα καλείται να τις διαχειριστεί μόνη της περιορίζοντας για παράδειγμα το έλλειμμα που υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο, όπως σημείωσε.

Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας

Μήνυμα πως ο δυτικός κόσμος βρίσκεται μπροστά σε έναν «γόρδιο δεσμό», που οφείλεται κατά βάση σε πέντε λανθασμένες υποθέσεις των αρχών του 21ου αιώνα, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, είναι η λανθασμένη αντίληψη ότι η δημοκρατία επιτέλους έχει επικρατήσει στον πλανήτη και εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Στη συνέχεια, η λανθασμένη αντίληψη ότι όσο η Κίνα όσο γίνεται πιο εύπορη γίνεται πιο δημοκρατική και ανοιχτή.

Η τρίτη λάθος υπόθεση εργασίας ήταν ότι ανεξαρτήτως της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, η Ρωσία θα γίνει μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, θα διασφαλίσει επίσης τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο και θα παραμείνει σταθερός προμηθευτής φθηνής ενέργειας.

Το τέταρτο σημείο αφορά τη Μέση Ανατολή, ότι δηλαδή μπορεί το Παλαιστινιακό ζήτημα να παραγκωνιστεί και να αντιμετωπιστεί σε ένα απώτερο μέλλον όταν οι διαχωριστικές γραμμές Ισραήλ και αραβικού κόσμου πάψουν να υπάρχουν και, τέλος, ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης των αρχών του 21ου αιώνα μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς να συνυπολογιστεί η κλιματική αλλαγή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, που πραγματικά θα μπορούσε να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» στην περιοχή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προβλήματα από ριζοσπαστικά ισλαμιστικά στοιχεία στα Δυτικά Βαλκάνια ή να πληγεί η Αίγυπτος από μια εκτεταμένη σύγκρουση και ακολούθως η Ελλάδα.

Florence Parly, τ. υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας

Η Μεσόγειος υπήρξε ανέκαθεν μια ζώνη αναβρασμού, τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist η τ. Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Florence Parly, εκφράζοντας την άποψη πως ειδικά τα τελευταία έξι χρόνια η ειρήνη και η ασφάλεια δεν έχουν εδραιωθεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κούρσα εξοπλισμών, την αύξηση δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, τη μάχη για τους φυσικούς πόρους και την ανάδυση της Κίνας τα τελευταία χρόνια. «Ολα αυτά δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή», σημείωσε.

Παράλληλα, η κ. Parly μίλησε και για την Τουρκία, η οποία, όπως είπε, «παρέχει όπλα στη Λιβύη παρά το εμπάργκο, ενώ έχει και μια μόνιμη παρουσία στην Κύπρο, επενδύει συνεχώς στη στρατιωτική της ανάπτυξη και παρασκευάζει drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία». Τέλος, βασικό ερώτημα για την ίδια είναι το πώς θα είναι η νέα τάξη μετά των τερματισμό αυτών των πολέμων, τονίζοντας την ανάγκη να κινηθεί η Ευρώπη προς αυτήν την κατεύθυνση της αυτονομίας.

27845336
27846363
27846607
27846712

Annegret Kramp-Karrenbauer, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου οι στρατηγικές μεταβολές διαμορφώνουν τον νέο κόσμο, τόνισε η πρώην Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Annegret Kramp-Karrenbauer, φέρνοντας ως παραδείγματα σε αυτό το πλαίσιο το χάσμα μεταξύ της Δύσης και του παγκόσμιου Νότου, τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και τα μεταναστευτικά ρεύματα που ενισχύονται από αυτήν, καθώς και την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρθηκε επίσης στους πολέμους Χαμάς-Ισραήλ και Ρωσίας-Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι προκλήσεις απαιτούν πολυεπίπεδη διαχείριση συγκρούσεων. Ανέφερε ότι το 2022 τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ υιοθέτησαν νέα ντοκουμέντα στρατηγικής.

Η κ. Kramp-Karrenbauer τόνισε ότι η Ρωσία του Πούτιν θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία ως κυρίαρχη χώρα προκειμένου να αποκαταστήσει γεωγραφικά τη Σοβιετική Ένωση και ότι πολεμά τις αξίες της Ευρώπης και του NATO. Επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει εγγύηση για βιώσιμη ασφάλεια της Ουκρανίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η μόνη τέτοια εγγύηση είναι να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει επιβραδυνθεί, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ανεπιτυχής, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποδυνάμωση και απώθηση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ακόμη, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα όσον αφορά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Τέλος, αναφερόμενη στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ, τόνισε ότι η Χαμάς δεν επιτίθεται μόνο στο Ισραήλ αλλά και στις δυτικές αξίες και εξέφρασε ανησυχία, μεταξύ άλλων, για την άνοδο του αντισημιτισμού, την ενίσχυση του λαϊκισμού αλλά και την αδιαφορία μεγάλου μέρους των πολιτών.

Hryhoriy Nemyria, Α’ αναπλ. πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ουκρανικής Βουλής, πρώην αναπλ. πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφορά απλώς την επικράτεια, αλλά το ποιος θα γράψει τους κανόνες για τη νέα παγκόσμια τάξη ασφάλειας, τόνισε ο Α’ αναπλ. πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανικής Βουλής και πρώην αναπλ. Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Hryhoriy Nemyria. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι μια βιώσιμη λύση σε αυτόν τον πόλεμο δεν θα πρέπει να εμπλέκει μόνο την Ουκρανία και τη Ρωσία αλλά μια σειρά ισχυρών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Εκτίμησε επίσης ότι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο και σε άλλα ακανθώδη ζητήματα, όπως τον μελλοντικό έλεγχο των στρατηγικών όπλων. Σημείωσε ότι οι ηγέτες της Δύσης λένε ότι «θα είμαστε με την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» και αυτό είναι ικανοποιητικό αλλά όχι επαρκές, καθώς θα πρέπει η Ουκρανία μαζί με τη Δύση να καθορίσουν σε τι συνίσταται μια νίκη της Ουκρανίας. Επεσήμανε ακόμη ότι μετά τις επιτυχημένες αντεπιθέσεις της Ουκρανίας και την απελευθέρωση εδαφών στον βορρά και τον νότο της χώρας υπήρξε ευφορία ότι ο πόλεμος θα λήξει γρήγορα, αλλά η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος πόλεμος. Τέλος, ο Hryhoriy Nemyria αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς Ουκρανίας και Ελλάδας.

Joan Hoey, editor, The Democracy Index, & senior analyst for Greece, The Economist Group

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αυξάνει τη γεωπολιτική πολυπλοκότητα, τόνισε η συντάκτρια του The Democracy Index και επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα του The Economist Group Joan Hoey, σχολιάζοντας ότι οι προκλήσεις για τη διεθνή τάξη είναι τέτοιες που δεν έχουμε ξαναδεί από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μίλησε για άνευ προηγουμένου αγριότητα της Χαμάς έναντι αμάχων καθώς και για επανεμφάνιση του αντισημιτισμού. Ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εξαλείψει τη Χαμάς, αλλά το θέμα είναι πώς θα το κάνει χωρίς να ισοπεδώσει τη Γάζα και να διακινδυνεύσει τη διάχυση του πολέμου στην περιοχή. H Joan Hoey τόνισε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ δείχνει πως είναι μια δύναμη απαραίτητη για τον κόσμο, όχι μόνο ως εγγυητής του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει αλλά και σε σχέση με τις άλλες συγκρούσεις στις πύλες της Ευρώπης.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε ότι το Economist Intelligence Unit (EIU) προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,2% το 2024, 1,3% για την Ευρώπη και 4,8% για την Κίνα. Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε πως ο Πούτιν υπολογίζει ότι η Ευρώπη θα αρχίσει να κουράζεται. Τόνισε ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να μάχονται, αναρωτήθηκε ωστόσο αν θα έχουν τα μέσα να το κάνουν αποτελεσματικά και σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη 2,8% το 2024. Πρόσθεσε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζονται από την τόνωση που προσφέρει στο ΑΕΠ ο τουρισμός, από την εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων, από την ανθεκτικότητα της κατανάλωσης παρά τον πληθωρισμό, καθώς επίσης από την πολιτική σταθερότητα, που συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων. Τέλος, η αναλύτρια του Economist αναφέρθηκε και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως οι φετινές φυσικές καταστροφές, και σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και επίσης ότι θα υπάρξει πίεση για πρωτογενή πλεονάσματα, δεδομένου ότι το χρέος της χώρας παραμένει υψηλό.

Alasdair Ross, countries editor, The Economist – The World Ahead

Η πράσινη μετάβαση είναι σε εξέλιξη, έχει ήδη δρομολογηθεί και προχωρά με σταθερό ρυθμό, τόνισε κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο συντάκτης προβλέψεων του περιοδικού Alasdair Ross, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο πισωγύρισμα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σχολίασε ότι η ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας φέρνει στο επίκεντρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς αυτές υπάρχουν παντού. Ο Alasdair Ross αναφέρθηκε περαιτέρω στην τεχνολογική μετάβαση, λέγοντας ότι η ψηφιακή επανάσταση είναι κάτι που εξελίσσεται εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια. Επεσήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση αλλάζουν το παιχνίδι σε πολλούς τομείς. Η τεχνολογική μετάβαση επηρεάζει και τους παγκόσμιους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ποιος ελέγχει τις πληροφορίες, ανέφερε. Τέλος, αναφέρθηκε στο πώς αλλάζει και η τέχνη του πολέμου, φέρνοντας ως παράδειγμα την προοπτική χρήσης αυτόνομων μηχανών στα πεδία της μάχης.

Noam Katz, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

Για απρόκλητη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ μίλησε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Noam Katz, αναφερόμενος διεξοδικά στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ημέρα η οποία θα μείνει στην ισραηλινή ιστορία, όπως είπε, ως «η δική μας 11η Σεπτεμβρίου». Μίλησε για «σφαγή που ξεπερνά ακόμα και την πιο άρρωστη φαντασία», ενώ χαρακτήρισε τη Χαμάς «γενοκτονική δολοφονική εγκληματική οργάνωση που έχει μοναδικό στόχο τον αφανισμό του κράτους του Ισραήλ». Ο Noam Katz αναφέρθηκε περαιτέρω στη μέχρι τώρα αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι οι Ισραηλινοί είναι ενωμένοι απέναντι στην απειλή και ότι «δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Χαμάς είναι τμήμα ενός δικτύου εξτρεμιστών που καθοδηγείται από το Ιράν και που περιλαμβάνει επίσης τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τους Χούτι στην Υεμένη καθώς και παραστρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία. Είπε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει έναν «γενοκτονικό τρομοκρατικό στρατό» στα σύνορά του και ότι «η καταστροφή αυτού του στρατού θα επαναφέρει την ελπίδα για μια καλύτερη Μέση Ανατολή», ενώ τόνισε ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους». Σημείωσε ότι η μάχη κατά της Χαμάς δεν θα είναι σύντομη και ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει με ποιον ρυθμό θα τη διεξαγάγει. Είπε ότι το Ισραήλ ζήτησε από τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές και επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Τέλος, ο κ. Katz ευχαρίστησε, την Ελλάδα για την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την έκκλησή της για άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Nancy Pelosi, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας εστίασε σε μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο η πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, σημειώνοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούμε δικτάτορες σε άνοδο και προσπάθειες να ανατραπεί η δημοκρατία. Ακόμη, τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η «εξαιρετική στάση της» απέναντι στη Ρωσία στη διάρκεια του πολέμου μάς εμπνέει όλους. Τόνισε δε, την ανάγκη να συνεχιστεί σθεναρά η στήριξη στον ουκρανικό αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η κ. Pelosi αναφέρθηκε εκτενώς και στην ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, χαρακτηρίζοντάς τη ζήτημα δημόσιας υγείας, παγκόσμιας ασφάλειας αλλά και οικονομίας. «Πρέπει να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης [...] να ακούσουμε τις φωνές όλων των κοινοτήτων», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να διασφαλίσουμε υγιείς και ανθεκτικές κοινότητες για τις επόμενες γενιές.

Albin Kurti, πρωθυπουργός του Κοσόβου

Στα επιτεύγματα της χώρας του όσον αφορά την οικονομία, την ελευθερία του Τύπου και την κοινωνική ευημερία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αlbin Kurti, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόοδος αναγνωρίζεται κι από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Διαφάνεια και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. «Αυτό που καθιστά την επιτυχία μας αξιοσημείωτη είναι ότι δεν έχουμε θέσει την οικονομική ανάπτυξη προτεραιότητα εις βάρος της δημοκρατίας μας, ενισχύοντας την ανάπτυξη με την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η δημοκρατία είναι μια πραγματικότητα για εμάς», είπε χαρακτηριστικά. Με αφορμή και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο κ. Kurti σημείωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται για την αποσταθεροποίηση γειτονικών τους χωρών, προσθέτοντας ότι πρέπει να υποστηρίξουμε σθεναρά τη δημοκρατία και τους υπερασπιστές της. Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι η Σερβία υποχωρεί από τη δημοκρατία και ότι απειλεί τη χώρα του, επικαλούμενος το πρόσφατο αιματηρό επεισόδιο μεταξύ Σέρβων ενόπλων και Κοσοβάρων αστυνομικών σε χωριό του Κοσόβου. «Καμία ομάδα πολιτών δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τέτοιο οπλισμό. Δεν γίνεται να μην υπήρξε σιωπηλή υποστήριξη της (σερβικής) κυβέρνησης» κατέληξε.

27847477
27847701
27847704
27847705

Yulia Tymoshenko, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Yulia Tymoshenko ευχαρίστησε όλες τις χώρες για τη στήριξη που παρέχουν στη χώρα της κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου πολέμου με τη Ρωσία. Όπως σημείωσε, με τη δική τους βοήθεια η Ουκρανία συνεχίζει να μάχεται και να επιβιώνει, έχοντας καταστεί πιο δυνατή. Μιλώντας για τον πόλεμο στο Ισραήλ, εξέφρασε την υποστήριξή της στους Ισραηλινούς και πρόσθεσε πως τη ρωτούν αν θεωρεί ότι αυτή η σύγκρουση θα αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να απαντήσει: «Έχουμε έναν πόλεμο δικτατόρων εις βάρος δημοκρατιών και ελεύθερων ανθρώπων». «Δεν υπάρχει χώρος για τη Χαμάς στο μέλλον. Το ίδιο ισχύει για κάθε μεγάλο αιμοσταγές καθεστώς. Αυτά τα καθεστώτα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ηττηθούν», σημείωσε.

Zoran Zaev, τέως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Στην ανάγκη να πρυτανεύσει ο διάλογος και η διπλωματία εστίασε ο τέως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, αναφερόμενος στους πολέμους στην Ουκρανία, στο Ισραήλ αλλά και στην κλιμάκωση στα βόρεια του Κοσόβου. Δίνοντας ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε τη σημασία του διαλόγου ακόμα και σε στιγμές που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, είπε πως το 2018 αποδέχθηκε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν γίνεται να αποφεύγουν τα δύσκολα ζητήματα που χρειάζονται λύσεις. «Η Συμφωνία των Πρεσπών μάς έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην Ε.Ε. Η Ελλάδα μάς βοήθησε να επιταχύνουμε την ένταξή μας στην Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Zoran Zaev.

Armen Sarkissian, πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας

Τραγικά χαρακτήρισε τα τελευταία τρία χρόνια για τη χώρα του λόγω του πολέμου με το Αζερμπαϊτζάν αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας Armen Sarkissian. Σημείωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν υπήρξε υποστήριξη από την ευρωπαϊκή κοινότητα, συμπληρώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει μάθημα, γιατί «ακόμα κι αν οι συγκρούσεις είναι μικρές, η επόμενη που θα έρθει θα είναι πιο μεγάλη». Ο κ. Sarkissian τόνισε ακόμη τη σημασία των μικρών κρατών που είναι πολύ επιτυχημένα και επικαλέστηκε ως παράδειγμα την Εσθονία, τη Δανία και την Ελβετία, για να προσθέσει ότι πρέπει να σκεφτούμε τα συσταστικά που φτιάχνουν «ένα επιτυχημένο μικρό κράτος». «Ευελπιστώ ότι μια μέρα τα κράτη αυτά θα μπορούν να φτιάξουν τη λέσχη των μικρών κρατών και να εκπροσωπηθούν στο G7», κατέληξε.

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής, πρώην υπουργός Εξωτερικών

Στην Ευρώπη «αντιδρούμε με πολύ αργό τρόπο», τόνισε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως ανέφερε, το Ισραήλ επισκέφθηκαν ο Έλληνας και ο Βρετανός πρωθυπουργός καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά όλοι πήγαν μόνοι τους. «Δεν υπήρξε ευρωπαϊκή παρουσία και δυνατότητα να επηρεάσουμε την όλη κατάσταση γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εθνικισμός σε συνδυασμό με λαϊκισμό», σημείωσε. Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, όταν ο εθνικισμός συνδυάζεται με τον λαϊκισμό, κάνεις μια ωραία ομιλία, όλοι σε χειροκροτούν και είναι χαρούμενοι. «Αυτό δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα, χρειαζόμαστε περισσότερη ευθύνη από πλευράς Ε.Ε.», τόνισε, εξηγώντας πως ο κόσμος αλλάζει και «εμείς παραμένουμε αργοί με τις μακρές διαδικασίες για λήψη αποφάσεων».

Joseph Stiglitz, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Νόμπελ Οικονομίας (2001)

«Μόλις επισκέπτεσαι την Αθήνα νιώθεις πλέον την ενέργεια της δυναμικής ανάκαμψης. Παρ' όλα αυτά, οι προβολές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι υπέροχες», σχολίασε από το βήμα του Economist ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Joseph Stiglitz. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, όπως και για τη διατήρηση σε βάθος χρόνου των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη διαρθρωτικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, η οποία «στηρίζεται δυσανάλογα στον τουρισμό» –τον χαρακτήρισε ευάλωτο τομέα λόγω της κλιματικής κρίσης και των απειλών για τη διεθνή ασφάλεια. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η χώρα θα πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές της ανάπτυξης, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο κλίμα και την ενέργεια, και εξαντλώντας τα περιθώρια στις ΑΠΕ.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, σημείωσε ότι μετά την κρίση του 2008 έχουν μεν υπάρξει αλλαγές αλλά όχι αρκετές.

Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, MYTILINEOS Energy & Metals

«Τον τελευταίο χρόνο, σε μια μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα, οι εταιρείες ενέργειας στη χώρα κατέβαλαν απροσδόκητους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτά είναι πολλά χρήματα για την Ελλάδα, και διατέθηκαν για να επιδοτήσουν τους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος", παρατήρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Energy & Metals Ευάγγελος Μυτηλιναίος. Όπως είπε, από το 2008 η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, όμως κατάφερε να μετατραπεί σήμερα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διεθνή ενεργειακή κρίση η οποία «είναι πολύ χειρότερη στην Ευρώπη». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι δραστηριότητες ενεργειακής έντασης στην Ευρώπη έχουν διακοπεί κατά 50% και οι περισσότερες έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ ή στην Ασία.

Αυτήν τη στιγμή, συμπλήρωσε, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε οικονομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, αν δει κανείς και την έλλειψη συνοχής στην περίπτωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Η Ευρώπη είναι δυσλειτουργική χωρίς δημοσιονομική και πολιτική ένωση», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος.