Τις ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να λύσει τον γρίφο της αναντιστοιχίας μεταξύ των ζητούμενων θέσεων εργασίας και των εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες περιέγραψε από το βήμα του 27th Annual Economist Government Roundtable ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Το 2019, όταν εξελέγη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό που ακούγαμε παντού ήταν "βρείτε μου μια δουλειά". Σήμερα, αυτό που ακούω επί καθημερινής βάσης είναι "βρείτε μου υπαλλήλους"», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο πάνελ με θέμα «Young Inventors Shining in the Crisis».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και αυτό είναι παράδοξο, γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε.: 10%. Χαμηλότερο μεν από το 18% πριν από 4 χρόνια, αλλά σίγουρα ακόμη υψηλό».

Με ακροατές τέσσερις μαθητές, εκπροσώπους δύο μαθητικών επιχειρήσεων, οι οποίες απέσπασαν βραβεία επιχειρηματικότητας σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι η αναντιστοιχία θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα που έχει κληθεί να χειριστεί ως υπουργός Εργασίας.

4004612
4004616_1_

 
«Η έλλειψη σύγκλισης ανάμεσα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και στις διαθέσιμες δεξιότητες των εργαζομένων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και σε αυτό παρεμβαίνουμε. Αξιοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ώστε να επανεκπαιδεύσουμε το προσωπικό και να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», τόνισε μιλώντας στο ίδιο πάνελ.

«Θέλουμε να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα στην κατάρτιση των εργαζομένων. Αναπτύσσουμε ένα πιο εξελιγμένο πρόγραμμα, σε συνεργασία με εταιρείες όπως η Google, η Amazon, η Microsoft, ώστε να κάνουμε εκπαίδευση και επανεκπαίδευση πολιτών και εργαζομένων. Στον κατασκευαστικό τομέα ίσως πρέπει να εισαγάγουμε εργαζόμενους. Αλλά σε άλλους κλάδους μπορούμε να κάνουμε κατάρτιση των εργαζομένων», σημείωσε ο ίδιος.

Όπως τόνισε, «αν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, είναι ανάγκη να έχουμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό», ενώ, καταλήγοντας, χαρακτήρισε «εθνικό στόχο» την κατάρτιση των εργαζομένων στις κατάλληλες δεξιότητες.

Η dream team της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Στο ίδιο πάνελ ομιλητές ήταν οι Αλέξανδρος Κατσαρώνας και Κωνσταντίνος Κουκάκης, μέλη της Microgreens Magicgreens, της εταιρείας που ίδρυσαν μαθητές από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο του Κιλκίς και κατάφερε να αναδειχθεί στην καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης για το 2022.

«Αναμένουμε να ενηλικιωθεί όλη η ομάδα, ώστε να κάνουμε τη μαθητική επιχείρηση μια κανονική επιχείρηση και να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα», είπαν οι δύο ομιλητές, περιγράφοντας τα πλάνα τους για το μέλλον.

Η Microgreens Magicgreens κέρδισε το πανευρωπαϊκό βραβείο κατασκευάζοντας τον «Μicrowonders», έναν «έξυπνο» πύργο παλιού υπολογιστή, μέσα στον οποίο καλλιεργούνται με ταχύτητα-ρεκόρ μικρολαχανικά/superfoods με τη χρήση ΙΟΤ τεχνολογίας.

Παρέμβαση στο πάνελ έκαναν η Κορίνα Μαλασίδη, CEO της μαθητικής επιχείρησης Isometricks, και ο Γιάννης Τερψιάδης, μέλος της ίδιας εταιρείας. Η θεσσαλονικιώτικη Isometricks, που ίδρυσαν 17 μαθητές της Α’ τάξης του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τον Οκτώβριο του 2022, κατέκτησε για το 2023 την πρώτη θέση ανάμεσα σε 40 χώρες στον διαγωνισμό GEN-E της JA Europe που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Οι μαθητές εξήγησαν πως η Isometricks κατάφερε να «παντρέψει» την ισομετρία, τα καλλιτεχνικά και την επιχειρηματικότητα και μέσα σε λίγους μήνες να κατασκευάσει το Wizzle: ένα συμπεριληπτικό παιχνίδι, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο μεταξύ άλλων σε ανθρώπους με σύνδρομο down, άτομα με άνοια, αλλά και μαθητές που δυσκολεύονται στο μάθημα της γεωμετρίας.

Οι μαθητές διαθέτουν το Wizzle προς το παρόν μέσω της ιστοσελίδας τους, κάνοντας μάλιστα πωλήσεις 300 τεμαχίων σε μηνιαία βάση, ενώ έχουν ήδη προτάσεις από βιβλιοπωλεία να αρχίσουν να το διαθέτουν και εκεί.