Δύο ταxυτήτων ο φόρος στους επαγγελματίες: Δυνατότητα επιλογής της κλίμακας των μισθωτών ή των επιχειρήσεων για αυτοαπασχολούμενους
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι οι αλλαγές στη φορολογία για τους 680.000 ελεύθερους επαγγελματίες και η επέκταση των POS σε όλη την αγορά
Επιλογή καθεστώτος φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες, επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων προβλέπει νομοσχέδιο-σκούπα που θα παρουσιάσει ο Κωστής Χατζηδάκης την επόμενη Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι οι αλλαγές στη φορολογία για τους 680.000 ελεύθερους επαγγελματίες και η επέκταση των POS σε όλη την αγορά, που θα ανοίξουν τον δρόμο για τον περιορισμό των φορολογικών βαρών.
Τα σενάρια
Ειδικά για τους επιτηδευματίες στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν διάφορα σενάρια, που θα τους αναγκάσουν να δηλώσουν τα πραγματικά τους κέρδη, καθώς ένας στους τρεις σήμερα δηλώνει είτε μηδενικά εισοδήματα είτε ζημίες, ενώ ένας στους τέσσερις εμφανίζει ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ. Στόχος είναι να αναθεωρηθεί όλο το φορολογικό σύστημα, να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό και πάνω σε αυτή τη βάση μελετάται:
- Το καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών να είναι σε συνάρτηση με τα καθαρά έσοδα, τον τομέα δραστηριότητας (θα αποτελεί βασικό κριτήριο) και τα υπόλοιπα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου. Ο διαχωρισμός ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας θα αποκλείσει τη φορολόγηση 541.000 επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με τον χαμηλό συντελεστή 9% της κλίμακας των μισθωτών και θα πηγαίνουν αυτομάτως με τον ενιαίο συντελεστή φορολόγησης επί των κερδών, ο οποίος για το φορολογικό έτος 2023 ανέρχεται στο 22%. Ωστόσο υπό προϋποθέσεις θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του τρόπου φορολόγησης από τον επαγγελματία. Είναι μία πρακτική που ακολουθείται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.
- Διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ ως ελάχιστο φόρο για τους επιτηδευματίες που εμφανίζουν συστηματικά ζημίες.
- Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αλλαγές αυτές, εφόσον προχωρήσουν, να ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα, με «κλειδί» τα ηλεκτρονικά βιβλία, καθώς μέσα από το myDATA η ΑΑΔΕ συλλέγει πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες για τα κέρδη και τις δαπάνες, υπολογίζοντας έτσι με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τζίρο.
Παρεμβάσεις
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το υπόλοιπο πλέγμα των παρεμβάσεων για τη φοροδιαφυγή, καθώς -σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου- από την 1/1/2024:
► Εφαρμόζονται καθολικά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), μέτρο που θα κόψει τον δρόμο στην απόκρυψη τζίρου και στην τεχνητή διόγκωση των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα προκειμένου οι επιτήδειοι να γλιτώσουν φόρο. Και αυτό γιατί πλέον τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορούν να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως έξοδα η εφορία θα αναγνωρίζει μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
► Καθίστανται υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και έτσι οι ελεγκτικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να διασταυρώνουν και να επαληθεύουν τις συναλλαγές, ενώ ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα η παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
► Επεκτείνεται η υποχρέωση κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση, το οποίο θα περιορίσει τη διακίνηση μαύρου χρήματος, θα ενισχύσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ και θα διευρύνει τη φορολογική βάση.