Από 30.000 έως και 42.500 ευρώ ενίσχυση μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι-νέοι αγρότες , σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του στρατηγικού σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου και θα παραμείνει μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το 2024 και απευθύνεται σε όλους όσοι αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη εντός δύο ετών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού ως νεοεισερχόμενων επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα, ενώ θα πρέπει να τη διατηρήσουν τέσσερα έτη μετά το έτος ολο κλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

*Διαβάστε εδώ: Διονύσης Σταμενίτης: «Κίνητρα στους παραγωγούς για αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και υιοθέτηση νέων μεθόδων παραγωγής»


Τι προβλέπεται για τους αγρότες

Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ, επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις: α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύ σεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.

β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική. Εκτός των άλλων υποχρεώσεών του, ο δικαιούχος θα πρέπει από το επόμενο ημερολογιακό έτος από την ένταξή του στο υπομέτρο να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με το 50% του εισοδήματός του.

Η χρηματοδότηση μπορεί να αφορά και οικογενειακές ή συνεταιριστικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά θα πρέπει η αρχηγία της εκ μετάλλευσης να ασκείται από γεωργό νεαρής ηλικίας καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του.

Επιπλέον, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει τη μόνιμη κατοικία του στην ίδια περιφέρεια που βρίσκονται και οι εκτάσεις που καλλιεργεί ή οι εγκαταστάσεις για τις οποίες έχει χρηματοδοτηθεί.

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για τη δεύτερη δόση, την οποία θα πρέπει να φροντίσουν να καταθέσουν εντός προθεσμίας, για να μη χάσουν τα χρήματα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» την 1η/11/2023