Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μικρή άνοδο την Παρασκευή, αλλά οδεύουν σε απώλειες για τρίτη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για διαταραχές του εφοδιασμού από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν υποχωρήσει, επιτρέποντας στις ανησυχίες για τη ζήτηση να επιβεβαιωθούν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για τον Ιανουάριο σημείωναν νωρίτερα άνοδο 40 σεντς ή 0,5% στα 80,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο βρίσκονταν στα 76,04 δολάρια, αυξημένα κατά 30 σεντς ή 0,4%.

*Διαβάστε εδώ: Ο πόλεμος “διδάσκει”: Η “ακτινογραφία” της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και οι ασύμμετρες απειλές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημειώνουν πτώση 5,7% αυτή την εβδομάδα, ενώ το WTI έχει υποχωρήσει 5,9% από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τρεις εβδομάδες πτώσης αποτελούν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών και για τα δύο συμβόλαια από μια πτώση τεσσάρων εβδομάδων από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου.

«Η απειλή των διαταραχών στον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή συνεχίζει να μειώνεται», ανέφερε η ANZ Research σε σημείωμά της την Παρασκευή.

«Η σύγκρουση παραμένει καλά περιορισμένη εντός της Γάζας, παρά τις ανησυχίες ότι θα κλιμακωθεί καθώς τα γειτονικά αραβικά έθνη δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ συμφώνησε να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τμήματα της βόρειας Γάζας για τέσσερις ώρες την ημέρα, αν και δεν υπήρχαν ενδείξεις για πλήρη παύση.

Η αίσθηση είναι ότι οι διαταραχές του εφοδιασμού από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς αμβλύνονται, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ζήτηση, ιδίως από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα αύξησαν τις ανησυχίες για την υποχώρηση της ζήτησης. Επιπλέον, τα διυλιστήρια στην Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της Σαουδικής Αραβίας στον κόσμο, ζήτησαν λιγότερη προσφορά από τη Σαουδική Αραβία για τον Δεκέμβριο.


Citi: Οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν

Ωστόσο, οι αναλυτές της Citi ανέφεραν σε σημείωμά τους την Πέμπτη ότι αναμένουν ότι οι καθοδικές πιέσεις θα εξασθενήσουν και οι τιμές θα ανακάμψουν μετά την πτώση τους στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο στις αρχές της εβδομάδας.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές θα παγιωθούν και διατηρούμε τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις μας για τις τιμές, με τη στήριξη να αναμένεται να προέλθει από τη χαλάρωση της συντήρησης των διυλιστηρίων και τη μετατόπιση του κινδύνου-απόδοσης για τους επενδυτές μετά το πρόσφατο ξεπούλημα», ανέφερε η Citi.

«Πράγματι, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι από τα τρέχοντα επίπεδα, το ενδεχόμενο (ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι) να επιδιώξουν να δράσουν για να υπερασπιστούν τις τιμές, ενώ οι κίνδυνοι προσφοράς στη Μέση Ανατολή παραμένουν αυξημένοι», επισήμανε ακόμα.

*Πηγή: powergame.gr