Πιθανό θεωρεί το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, η Morgan Stanley. Σύμφωνα με σημερινή έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, το ενδεχόμενο διπλής εκλογικής αναμέτρησης δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα της προσπάθειας για εκλογή Προέδρου και την πιο πρόσφατη ειδησεογραφία, η Morgan Stanley τονίζει ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές θα είναι κάθε άλλο παρά ομαλές. Ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών, όπως συνέβη το 2012, εάν τα κόμματα δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης ή εάν η κυβέρνηση αυτή καταρρεύσει αρκετά γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές μιλούν για την «αδύνατη τριάδα» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για την ασυμβατότητα των τριών βασικών επιθυμιών του κόμματος να:

1. Παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

2. Βρίσκεται στην εξουσία.

3. Καταργήσει το μνημόνιο.

Η ανάλυση σημειώνει ότι με δεδομένη την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι τα δάνεια του ΔΝΤ θα πρέπει να αποπληρωθούν, το πιθανότερο είναι ότι το κόμμα δεν θα καταργήσει το μνημόνιο. Η προοπτική μιας soft αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με πρόσθετη μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης, ίσως να βοηθήσει να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές, τονίζεται.

Έτσι, ο οίκος δίνει πιθανότητες 55% στο σενάριο που θέλει την Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ.

Στο σενάριο του Grexit δίνονται πιθανότητες 25%, με τη Morgan Stanley να τονίζει ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα είναι επειδή η Ελλάδα το επεδίωξε, αλλά εξαιτίας της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, η Morgan Stanley δίνει πιθανότητες 20% στο σενάριο του «euro-staycation», μίας ενδιάμεσης κατάστασης όπου η Ελλάδα θα είναι μόνο τυπικά και όχι ουσιαστικά μέλος της Ευρωζώνης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σενάριο τύπου-Κύπρου, όπου έπειτα από την αποτυχία της κυβέρνησης να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τους πιστωτές μετά από 3-6 μήνες, αποφασίζεται η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, για να ανακοπεί η εκροή χρημάτων από τη χώρα. Η Ελλάδα, σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι πραγματικό μέλος της Ευρωζώνης, αφού η νομισματική ένωση συνεπάγεται την ελεύθερη ροή κεφαλαίων. Η κατάσταση θα αποκατασταθεί μόνο όταν αρθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.