"Τροχάδην" 50 ημερών για την β΄αξιολόγηση
Στις 18 Οκτωβρίου έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών με σκοπό να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ακόμη αναμένεται η έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης της πρώτης.
Οι αλλαγές στα εργασιακά, οι αποκρατικοποιήσεις, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και η ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα κινηθούν οι δράσεις που καλείται να πραγματοποιήσει η Αθήνα, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης.
Το χρέος και ο ρόλος του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι ζητήματα που άπτονται του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος και θέματα που απασχόλησαν τους επικεφαλής των δανειστών σε μυστική συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.
Στις 18 Οκτωβρίου έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, οπότε και θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της αξιολόγησης. Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Στόχος της Αθήνας είναι στο διάστημα αυτών των εβδομάδων να κλείσουν τα μέτωπα της αξιολόγησης και αν επιτευχθεί ο σκοπός να διαμορφωθεί το πλαίσιο των μέτρων για το χρέος και να καθοριστεί ο ρόλος του Ταμείου.
Το ιδανικό σενάριο είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει μέχρι την τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για φέτος, στις 5 Δεκεμβρίου.
Τα επόμενα βήματα μέχρι το τέλος του έτους
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει 33 δράσεις, οι οποίες βασίζονται σε τέσσερις άξονες.
-Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για να ολοκληρωθεί πρέπει να συμφωνηθούν η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως και το ύψος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά. Θα πρέπει, επίσης, να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων και το νέο καθεστώς να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017.
-Εργασιακά: Ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτά είναι τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει νέο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
-Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος. Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η υιοθέτηση της νομοθεσίας σχετικά με τις αδειοδοτήσεις, η δημιουργία υπηρεσίας «μιας στάσης» για τις επιχειρήσεις και η εφαρμογή των υπολοίπων μέτρων που αφορούν τις επενδύσεις, τις αδειοδοτήσεις, τη γραφειοκρατία, την ανταγωνιστικότητα και την προετοιμασία απολογισμού επιπτώσεων.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και δράσεις στην αγορά ενέργειας που έχουν ήδη ξεκινήσει.
-Αποκρατικοποιήσεις. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τι διαδικασία καθορισμού των υπόλοιπων ΔΕΚΟ και της ακίνητης περιουσίας που θα μεταφερθεί στο υπερταμείο, αλλά και εκείνων των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα υπαχθούν στο νέο υπερταμείο. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αξιολογήσει τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, καθώς και όσα έχει αποφασίσει πως δεν θα αξιοποιήσει θα πρέπει να τα μεταφέρει στο νέο Ταμείο.
Η επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του υπερταμείου περιλαμβάνεται στα βασικά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και αυτή του διευθύνοντος συμβούλου του. Επιπλέον, θα πρέπει να συγκληθεί σε Σώμα το νέο ΔΣ του Ταμείου και να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός κανονισμός του.
Οι προαναφερθείσες δράσεις είναι κάποιες από αυτές που πρέπει να ολοκληρωθούν στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, αφού υπάρχουν κι άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως η τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας για τα κόκκινα δάνεια σχετικά με την εξειδίκευση για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ.