Δεν ξεκίνησαν ιδανικά για την κυβέρνηση οι επαφές με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Στην συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον τη Δευτέρα, ξεκαθαρίστηκε η διάθεση των δανειστών για νέα μέτρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στον απόηχο της αναθεώρησης της εκτίμησης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 από την Eurostat την περασμένη εβδομάδα, που το κατέβασε από το 0,7% στο 0,2% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τη στάση των θεσμών, που πλέον ζητούν επανεξέταση του προϋπολογισμού του 2017, ενώ παράλληλα εκφράζουν ανησυχίες για το κατά πόσο θα αποδώσουν κάποια από τα ήδη νομοθετημένα μέτρα.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών ρίχνει τους τόνους, με κύκλους να επισημαίνουν πως ναι, μεν, θα υπάρξει "κάποια επιβάρυνση" από την αναθεώρηση της Eurostat, αλλά "αποκλείεται να μην πιάσουμε τον στόχο", γεγονός που αποκλείει επιπρόσθετα μέτρα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

"Πονοκέφαλος" και τα εργασιακά

Παρά την άρνηση της κυβέρνησης, ήδη το ΔΝΤ έδειξε τη στάση του, προσπαθώντας να επαναφέρει στο τραπέζι τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, από τα 8.636 ευρώ στα 5.000.

Εκτός από το αφορολόγητο, ένα άλλο κομμάτι για το οποίο διαφωνούν κάθετα μέχρι στιγμής κυβέρνηση και δανειστές είναι τα εργασιακά. Οι θεσμοί επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις, στην υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Άκαμπτοι παραμένουν οι θεσμοί και στο ζήτημα του αφορολόγητου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, αλλά και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο.