Αγώνας δρόμου για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το Eurogroup
Τηλεδιάσκεψη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Αυξάνονται οι πιέσεις για να κλείσουν λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης
Τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, όσο πλησιάζει η ώρα του Eurogroup, και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση που θα μπορεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Συμβούλιο.
Και ενώ στα υψηλής προτεραιότητας ζητήματα -εργασιακά και δημοσιονομικά- η συμφωνία αναμένεται περισσότερο πολιτική και με πολλούς αστερίσκους, σε "υποδεέστερα" ζητήματα αυξάνονται οι πιέσεις για να κλείσουν.
Τηλεδιάσκεψη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων είναι ένα από αυτά και σε ακόμη μια τηλεδιάσκεψη επιχειρείται να γεφυρωθούν οι διαφωνίες.
Οι δανειστές ζητούν σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση κουρέματος του χρέους να εντάσσεται σε αυτή η πλήρης και οριζόντια καθολικής συμμετοχή παντός είδους οφειλών προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαιρέσει τουλάχιστον τις οφειλές από τους παρακρατούμενους φόρους, δηλαδή από Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) και από ΦΠΑ ενώ οι τράπεζες ζητούν να εξαιρούνται του "κουρέματος" οφειλές που αγγίζουν το αρχικό κεφάλαιο κάθε δανειακής συμφωνίας και τα ενυπόθηκα δάνεια.
Πρόβλημα αξιοπιστίας όμως φαίνεται ότι ανακύπτει και για τις ιδιωτικοποιήσεις μετά τι ναυάγιο με το ΔΕΣΦΑ. Ήδη ο στόχος για το 2016 έχει πέσει έξω καθώς από 2,5 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μόλις 500 εκατ. Μάλιστα για το 2017 υπάρχει μια τρύπα ύψους 180 εκατ. ευρώ η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα.
Την ίδια ώρα σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο ή το αργότερο μέχρι την Δευτέρα θα περιλαμβάνονται όποιες παρεμβάσεις έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κοινοβουλευτικές πηγές σημειώνουν ότι η ψήφιση του θα γίνει μετά το τετραήμερο 6 - 10 Δεκεμβρίου οπότε και ψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 στη Βουλή.
Τα αδήλωτα εισοδήματα
Ειδικά όσον αφορά τις διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι δεν θα προκαλέσει έκπληξη το ενδεχόμενο ο φορολογικός συντελεστής να βρίσκεται είτε κοντά στο 50% ή κοντά στο… 80%. Οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν για όσο το δυνατόν υψηλότερο συντελεστή, τον οποίο δεν αποκλείεται να «δώσει» η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ιδίως αν η υποχώρησή της αυτή σταθεί ικανή να οδηγήσει σε «κέρδη» σε κάποιο άλλο ανοικτό μέτωπο.
Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα
Θέμα ωρών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για το «πλαστικό» χρήμα που φέρνει τα πάνω - κάτω στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών. Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου το οποίο θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες, μέσω ίντερνετ κ.λπ.
Οι αλλαγές που προωθούνται είναι, μεταξύ άλλων:
- Το ανώτατο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα προκειμένου να δοθεί το αφορολόγητο όριο στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους περιορίζεται από το 30% στο 20%. Έτσι για να πάρει ένας μισθωτός το αφορολόγητο όριο και έχει εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, το 15% εφόσον έχει εισόδημα έως 30.000 και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 20% αλλά θα υπάρχει και ανώτατο όριο δαπάνης (π.χ. 12.000 ευρώ)
- Οι επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές θα το δηλώνουν με ειδική πινακίδα που θα είναι εμφανής στην είσοδο. Αν δεν έχει αναρτηθεί η σχετική πινακίδα θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ
- Οι δαπάνες για γιατρούς θα αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μέσω χρέωσης καρτών.
- Καθιερώνεται η λοταρία αποδείξεων για να δίνεται κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις. Όλη η διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (sms, internet)
- Οι δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται από την εφορία για την οικοδόμηση του αφορολόγητου μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος.