Οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης οφείλουν να αναζητήσουν έναν νέο τρόπο προώθησης των ιδεών της ανοιχτής αγοράς αλλά και να ανταποκριθούν σε όσους νομίζουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο, ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρακτορείο Bloomberg.

"Ευελπιστώ πως δεν οδεύουμε σε ένα μοντέλο απο-παγκοσμιοποίησης", ανέφερε η Κροστίν Λαγκάρντ συμπληρώνοντας πως "η παγκοσμιοποίηση πρέπει να αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο και δεν θα αποκλείει κάποιους ανθρώπους".

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, επίσης, αναφέρθηκε σε ποικίλα θέματα από τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών έως το Brexit, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πολιτικοί σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται αντιμέτωποι με ισχυρές προκλήσεις, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς.

Όσον αφορά το οικονομικό πλάνο του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ η κ. Λαγκάρντ εκτιμά ότι νωρίς ακόμη να διακρίνουμε πώς θα κινηθεί η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά καλωσόρισε τις υποσχέσεις του νέου προέδρου για αύξηση των δαπανών για βελτίωση των υποδομών.

Σχετικά με την Ιταλία, η επικεφαλής του ΔΝΤ πιστεύει πως η μεσογειακή χώρα θα πρέπει να προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προς στήριξη της ανάπτυξης και αύξηση της παραγωγικότητας και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν "γονατίσει" τον χρηματοπιστωτικό της τομέα.

Αναφορικά με τη Μεγάλη Βρετανία, η κ. Lagarde σημειώνει πως η διαδικασία του Brexit θα κρατήσει περισσότερο από δύο χρόνια, χωρίς να αποκλείει το σενάριο του "σκληρού Brexit", ενώ, για τη Γαλλία, υποστηρίζει πως είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στην αγορά προϊόντων.