Κόκκινα δάνεια: Το μενού των ρυθμίσεων
Οι τράπεζες προχώρησαν στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016 στη ρύθμιση 100.000 μη εξυπηρετούμενων δανείων
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να ρυθμίσεις τα «κόκκινα» δάνεια και να πετύχουν το στόχο του 2017 για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 7,6 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ, οι τράπεζες προχώρησαν στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016 στη ρύθμιση 100 χιλιάδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιλέγοντας μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων ρυθμίσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική. Στο σύνολο του έτους οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200 χιλ.
Με βάση τους επιχειρησιακούς στόχους που υπέβαλαν σε SSM και ΤτΕ, οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs) κατά 38% ή 40,2 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019.
Για τη φετινή χρονιά, στόχος είναι τα NPEs να πέσουν στα 105,8 δισ. ευρώ ή και σε χαμηλότερα επίπεδα και το 2017 να υποχωρήσουν κατά 7,6 δισ. ευρώ.
Το… μενού προβλέπει μείωση του επιτοκίου, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, διαχωρισμό οφειλής σε τμήμα του δανείου το οποίο ο δανειολήπτης εκτιμάται ότι μπορεί να αποπληρώνει και σε τμήμα το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, μερική διαγραφή οφειλής, λειτουργική αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης (αν πρόκειται για επιχειρηματικό δάνειο).
Οι τράπεζες χρησιμοποιούν την τακτική να βάζουν υπό στενή παρακολούθηση για μια τριετία τους δανειολήπτες που ρυθμίζουν τα δάνειά τους. Αν σε αυτό το διάστημα χαθεί έστω και για μία δόση η οποία μπει σε καθυστέρηση, τότε το δάνειο θεωρείται εκ νέου «κόκκινο».
Η ακτινογραφία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων
Ο λόγος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) προς τις συνολικές χορηγήσεις διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 45,2%, οριακά αυξημένος σε σχέση με τον Ιούνιο (45,1%). Σε απόλυτα νούμερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν για πρώτη φορά από τις αρχές της κρίσης.
Με βάση τα στοιχεία Ιουνίου ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων διαμορφώθηκε σε 32,7%, οριακά χαμηλότερος από ό,τι το α’ τρίμηνο του 2016.
Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες δανείων, μικρή βελτίωση παρατηρήθηκε στην καταναλωτική πίστη καθώς το ποσοστό των NPLs υποχώρησε στο 45,5% από 46.4% τον Δεκέμβριο του 2015 και οριακή αύξηση στα στεγαστικά (Ιούνιος 2016: 30,8%, Δεκέμβριος 2015: 30,6%) και επιχειρηματικά δάνεια (Ιούνιος 2016: 31,1%, Δεκέμβριος 2015: 31,0%).
Αναλυτικότερα ως προς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,2%), στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59,9%) και στα καταναλωτικά δάνεια (55,3%).
Χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια (41,8%) και στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (29,1%). Συνολικά στα δάνεια προς επιχειρήσεις το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε 44,7%.
Χειρότερη επίδοση εμφάνισαν οι επιχειρήσεις εστίασης (79,5%), κλωστοϋφαντουργίας (75,9%) και χάρτου/ ξύλου (71,7%). Σχετικά υψηλά ποσοστά εμφανίζουν οι επιχειρήσεις κατασκευών (54%) και εμπορίου (48,8%), που αντιπροσωπεύουν και μεγάλο μερίδιο στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων. Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στις επιχειρήσεις ενέργειας/πετρελαιοειδών (4,5%).
πηγή: ependisinews.gr