Οι δυο εκθέσεις του ΔΝΤ που κρίνουν το ελληνικό πρόγραμμα
Την άνοιξη τα μαντάτα από το Ταμείο για την ελληνική οικονομία
«Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα» λέει μια λαϊκή ρήση και αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βάλουν… αρκετό νερό στο κρασί τους και αποφασίσουν, με εισήγηση του EuroWorking Group, να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χαλάρωσης του ελληνικού χρέους, το αγκάθι της συμμετοχής του ΔΝΤ σε νέο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει.
Όπως δείχνουν τα πράγματα οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να έχουν μεταθέσει για το Μάρτιο την όποια απόφαση κληθούν να λάβουν, στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμφωνήσει για τη συμμετοχή του.
Στα τέλη Ιανουαρίου θα εισαχθούν προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δύο ξεχωριστές εκθέσεις για την Ελλάδα.
Η πρώτη σχετίζεται με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί προ τριμήνου το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Άλλωστε για τις θέσεις αυτές έχει μιλήσει επανειλημμένα ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.
Η δεύτερη έκθεση αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016.
Για να ολοκληρωθεί η έκθεση θα απαιτηθεί η έλευση κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα προκειμένου να έχει επαφές με την τωρινή κυβέρνηση, με στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά και της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς και επαφές με εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα και της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα στελέχη του Ταμείου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα μετά το δεύτερο 15νθημερο του Ιανουαρίου 2017 και να παραμείνουν στη χώρα για ένα τριήμερο.
Να σημειωθεί ότι παρά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν μέσα στο Δεκέμβριο και θα οδηγούσε το ΔΝΤ στη λήψη της απόφασης για την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι απομακρύνεται χρονικά.
Η συνέπεια μιας τέτοιας απόφασης οδηγεί σε μια ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα με απρόβλεπτες εξελίξεις δεδομένου και του γεγονότος ότι στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει καθήκοντα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κανείς δεν είναι σε θέση να προδιαγράψει τη νέα πολιτική των στο ελληνικό ζήτημα.