Μετά και το διάλλειμα των εορτών κυβέρνηση και δανειστές επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία συνεχώς εξαντλούνται.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου σε μια προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο και να επιστρέψει το πρόγραμμα σε τροχιά που θα επιτρέπει την ένταξη της οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την άντληση ρευστότητας από το «φτηνό χρήμα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην συνέχεια την έξοδο στις αγορές.
Η επίτευξη του στόχου, βέβαια, δεν είναι εύκολη, καθώς εκτός από το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης προϋποθέτει και πολιτική συμφωνία για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας μετά το 2018.
Για μέσα στον Ιανουάριο έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο εξαιρετικά κρίσιμες συναντήσεις το Euro Working Group της 12ης Ιανουαρίου και το Eurogroup της 26ης του ίδιου μήνα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω εμπλουτισμός της ατζέντας ακόμη και με νέα άφιξη των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Όμως τα πράγματα για το ελληνικό πρόγραμμα είναι οριακά αφού αν η δεύτερη αξιολόγηση δεν καταλήξει σε συμφωνία το αργότερο μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είναι πολύ πιθανό να «σέρνεται» μέχρι και το καλοκαίρι.

Οι εκκρεμότητες και…

Τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης που περιγράφονται στο μνημόνιο, με «αγκάθι» τα Εργασιακά, εύκολα ή δύσκολα, αναμένεται να κλείσουν.

Οι μεγάλες δυσκολίες, που αρχίζουν να σχηματίζουν αδιέξοδο, είναι η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την υιοθέτηση μέτρων, που θα εγγυούνται την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.

Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσεται και η απαίτηση των δανειστών για νέα μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

…οι εκλογές

Μην ξεχνάμε ότι ανοίγει και ο χορός των εθνικών εκλογών με την Ολλανδία, η οποία μπαίνει επίσημα σε προεκλογική περίοδο κοντά στο μέσα Φεβρουαρίου.

Οι εκλογές στην Ολλανδία εκτός από την Κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε θα ανατρέψουν και τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμλπούμ από την θέση, όχι μόνο του υπουργού Οικονομικών της χώρας του, αλλά και από την προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τον επόμενο μήνα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και η Γαλλία με την κυβέρνηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να οδεύει σε μεγάλη ήττα.

Το χειρότερο είναι ότι τον κ. Ολάντ αναμένεται να διαδεχθεί, είτε ο νεοφιλελεύθερος Φρανσουά Πιρίον, είτε η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν.

Συνεπώς η Ελλάδα θα χάσει ως συμμάχους, όχι μόνο τον σημερινό πρόεδρο της Γαλλίας αλλά και τον υπουργό οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν, την στιγμή μάλιστα που δεν μας περισσεύουν οι συμμαχίες στο Eurogroup.

Σε εκλογική περιπέτεια αναμένεται να μπει μέχρι και το καλοκαίρι και η Ιταλία η οποία διατηρεί και στην μεταβατική Κυβέρνηση το δεύτερο σύμμαχο της Ελλάδας στο Eurogroup τον κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν.

ependisinews.gr