Την ανάγκη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν οι θεσμοί στην Αθήνα για να αρχίσουν ξανά οι συζητήσεις για την αξιολόγηση υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως η Ελλάδα υπεραπέδωσε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 και πως ανακάμπτει "πιο γρήγορα απ' όσο πίστευε κανείς". Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχουν "προβλήματα" στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση για τα οποία οι θεσμοί προσπαθούν να βρουν λύση, δίχως να μπει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό ποιες προϋποθέσεις οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχιστεί η συζήτηση για την αξιολόγηση, ο Γερούν Ντάισελπλουμ αρνήθηκε να απαντήσει. "Αν πω εδώ γιατί, τότε θα υποκαταστήσω τους θεσμούς", αρκέστηκε να δηλώσει.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απάντησε πως συμμετέχει πλήρως στην αξιολόγηση και στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ενδεχομένως στο μέλλον η ευρωζώνη να μπορεί να εργαστεί χωρίς το Δ.Ν.Τ ωστόσο το ζήτημα αυτό για το ελληνικό πρόγραμμα δεν τίθεται δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει εξαρχής στην εκπόνησή του. O Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι και συνεπές και δίκαιο στα αιτήματά του και έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η θέση του ΔΝΤ είναι σαφής", είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ: ζητά ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων, μια πραγματοποιήσιμη δημοσιονομική πορεία και βιωσιμότητα του χρέους.

Όσον αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχουν μπει οι κατευθύνσεις στο Eurogroup του Μαΐου και όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το Eurogroup έχει δεσμευθεί ότι θα εξειδικευθούν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος. Ο Κλάους Ρένγκλιγκ ανέφερε από πλευράς του, ότι έχει ενημερώσει το Δ.Ν.Τ για τα μέτρα τα οποία έχει ήδη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σημειώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο στα μάτια του Δ.Ν.Τ.

Αναφερόμενος πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ένα τρίτο όσων έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει, ότι άλλα μέτρα θα υιοθετηθούν εντός των προσεχών ημερών και ότι απομένουν κάποια τελευταία ζητήματα που είναι και τα πιο δύσκολα.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, ο Γ.Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί και θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων το 2016 είναι δομική και θα κρατήσει και τα επόμενα χρόνια .

Eρωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ θέτουν κοινές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και του συμβιβασμού που πρέπει να επιτευχθεί και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Όσον αφορά το στόχο για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για πόσα χρόνια ακριβώς θα πρέπει να διατηρηθεί.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι έγινε μία καλή συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogrou. "Ολοι συμφωνούν ότι χρειάζεται πρόοδος και κατάληξη,όχι πισωγυρίσματα", σημείωσε. "Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα γιατί ήδη πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα το 2016", πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι "δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά" και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα "αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει".

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκνινγκ αναφέρθηκε στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που εγκρίθηκαν πριν από λίγες μέρες, εξηγώντας τα οφέλη για την ελληνική οικονομία. "Η επιτυχία του προγράμματος αυτού όμως έγκειται στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση", εξήγησε.