Διαπραγμάτευση στο σημείο μηδέν
Στον αέρα η αξιολόγηση - Πιέζει ο χρόνος την κυβέρνηση
Στο επόμενο Eurogroup και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα κριθεί τελικά η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης, μετά και τη χθεσινή αδυναμία στο Eurogroup να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να ζητεί προκαταβολικά ψηφισμένα σκληρά μέτρα κάτι που το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα μεγάλο θέμα αυτό της απαίτησης του ΔΝΤ να νομοθετήσουμε μέτρα για μετά το 2018. Αυτό απαιτεί να το «ξανασκεφτούμε». Είναι απαραίτητο γιατί πρώτον υπάρχει υπεραπόδοση. Κάθε φορά που υπεραποδίδουμε η πιθανότητα να χρειαστούν μέτρα μειώνεται.
Οι θεσμοί, όπως ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν ενιαία θέση. Το επιβεβαίωσε και ο κοινοτικός Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Ολοι επομένως εμφανίζονται να ζητούν προκαταβολικά ψηφισμένα σκληρά μέτρα. Στους κόλπους του Eurogroup όμως δεν υπήρξε ομοφωνία. Η Γαλλία ήταν αυτή η οποία διαφοροποιήθηκε, στηρίζοντας την ελληνική θέση ότι δεν μπορούν να ψηφιστούν προκαταβολικά μέτρα.
Τα δεδομένα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση:
α) αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπέδειξε το μείγμα μέτρων: ασφαλιστικό, εργασιακό, φορολογικό. Ότι δηλαδή, ζητά το ΔΝΤ.
β) Νομοθετημένα μέτρα για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να επιδιωχθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Και αυτό αφορά τόσο το σκέλος ικανοποίησης του ΔΝΤ, δηλαδή μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, που λήγει στα μέσα του 2018, όσο και τις εκκρεμότητες της β' αξιολόγησης που δεν είναι και λίγες.
H ελληνική κυβέρνηση με αυτά τα δεδομένα καλείται να πάρει γρήγορα αποφάσεις γιατί ο χρόνος θα αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά έχοντας συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα.
Με βάση τον κυβερνητικό στόχο, τον Μάρτιο η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να αρχίσει να επέρχεται μία ομαλοποίηση στο κόστος δανεισμού και να ανοίξει ο δρόμος μετά το καλοκαίρι για μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγων. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει και μία πολιτική δέσμευση από τους Ευρωπαίους για το χρέος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία αναφορά δεν έγινε για τον χρόνο επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.
Πηγή:ependisinews.gr