Ο Τσακαλώτος παραδέχεται: Ολοκληρώσαμε μόνο το 1/3 των προαπαιτούμενων
Στη δημοσιότητα η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στους θεσμούς - Ποιες είναι οι προτάσεις που απορρίφθηκαν
Πολύ πίσω στο θέμα των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που παραδέχθηκε ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στους θεσμούς.
Στην επιστολή που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως από τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί, μόλις το 1/3 έχει ολοκληρωθεί, ενώ το υπόλοιπο 1/3 είναι σε εξέλιξη και το τελευταίο 1/3 είναι και το δυσκολότερο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που απομένουν. Υπενθυμίζεται πως αυτά ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.
Στην ίδια επιστολή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε κάποιες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, οι οποίες ως γνωστόν απορρίφθηκαν από τους δανειστές ως ανεπαρκείς.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες, η ελληνική πλευρά πρότεινε:
1. Καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.
2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές απέρριψαν τις παραπάνω προτάσεις, ενώ ζήτησαν από την Αθήνα την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, που ζητά το ΔΝΤ όπως για παράδειγμα παρεμβάσεις στο αφορολόγητο.